Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Miljko Lesjak

član in tajnik Postaje GRS Tolmin, ki letos praznuje 70. obletnico delovanja, je na predlog

... Janje Kragelj, s podporo PD in Postaje GRS Tolmin, na svečani podelitvi prejel Priznanje Občine Tolmin.

Za njim je 39 let požrtvovalnega in prostovoljnega dela v okviru reševalne postaje, ki deluje znotraj PD Tolmin in je po obsegu dela že več let najbolj obremenjena članica Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS). Priznanja tistim, ki so največ prispevali k uspešnosti in ugledu občine, se podeljujejo vsako leto v mesecu maju, prazniku Občine Tolmin.

Miljko Lesjak, gorski reševalec od leta 1979, je v svoji praksi sodeloval na več kot 700 reševalnih akcijah in je zagotovo med najbolj obremenjenimi člani na tolminski postaji. Po alpinističnem tečaju v Vratih se je pridružil AO Nova Gorica, kasneje pa je svoje gorniško znanje in izkušnje posvetil reševanju ljudi. Na svečani podelitvi v zahvalnem nagovoru ni mogel obiti tudi svoj poklic, pri katerem naj bi po predstavah ljudi deloval predvsem na represiven način, vendar smo dnevno priče številnim družbenim priznanjem policistom za njihovo človekoljubno delo, kar pomeni, da ima ta poklic tudi drugačno poslanstvo in velike možnosti za delo v korist človeka.

Miljko, ki vse omenjene poklicne in človeške vrednote nadaljuje tudi sedaj, ko je že v pokoju, je posebnež tudi med reševalci, saj med reševanjem na terenu skrbno fotografsko in pisno dokumentira delo svojih kolegov, kar je v veliko pomoč pri analizah po zaključenih reševalnih akcijah in ustvarjanju informacijske osnove za obveščanje javnosti. Kot tajnik postaje od leta 2006 dalje skrbi za obveščanje članov, vestno vodi evidenco vseh statistično pomembnih dogodkov s podrobnimi poročili (intervencije, vaje ali usposabljanja postaje in v okviru GRZS, preventivne aktivnosti, sestanki, občni zbori, tekmovanja, dežurstva). Vse to ustvarja bogat arhiv o delu postaje GRS in jo umešča med pomembne dejavnike civilne zaščite. Ko reševalci zaključijo akcijo, pospravijo opremo in si odpočijejo, se njegovo tiho in od marsikoga neopazno delo pravzaprav šele začne. Sem spadajo: zbiranje podatkov, vnos za SPIN, Info GRZS, interna evidenca in kronika, priprava podatkov za medije z aktualnimi fotografijami s terena. Pomembni so tudi njegovi redni stiki z novinarji različnih medijev, posredovanje točnih in hitrih informacije, včasih tudi strokovnih mnenj, ki omogočajo tekoče profesionalno obveščanje javnosti. Dolga leta je skrbel za »tehniko«, prevozna sredstva, radijske postaje, pozivnike, GPS aparate, plazovne žolne, vključno z evidenco reverzov za vso opremo. Skrbi za servis, popravila ali dobavo rezervnih delov, kot so npr. akumulatorji, antene, poskrbi tudi za internet. Vse ta opravila »v zaledju« pripomorejo k učinkovitemu, hitremu in zelo dobro organiziranemu delu na terenu.

Miljko Lesjak je tudi član fotografske skupine PD Tolmin. V tej vlogi je prejel že številna, tudi mednarodna priznanja in dosegel naziv Kandidat za mojstra fotografije Fotografske zveze Slovenije. Bogastvo svojih posnetkov rad deli z občinstvom na razstava, objavah v tisku in kot cenjen predavatelj, posredovalec lepot Tolminske po vsej Sloveniji.
Za požrtvovalno in stalno delo je leta 2008 prejel Zlati znak GRZS za 30 let delovanja, leta 2012 Zlati častni znak CZ RS, leta 2017 Zlati znak PZS. Kot iskreni ljubitelj naravnih lepot razveseljuje, po njegovo »draži« prijatelje s svojimi foto-zgodbami. Tiste, ki so še vedno bolj ali manj aktivni, navdihuje za nove gorniške podvige, drugim, ki že umirjajo svoj korak, pomaga pri brskanju med spomini.

Miljko s svojo srčnostjo dokazuje, da so, včasih že pozabljene temeljne vrednote kvalitetnega, zdravega in poštenega življenja, še vedno na dosegu naših rok, povsod okrog nas, le skloniti se moramo, jih zajeti v dlan in jih deliti z drugimi. Požrtvovalno in potrpežljivo si prizadeva doseči tisto najvišje kar ima človek v sebi, ljubezen do bližnjega in pomoč vsem, ki se znajdejo v hudi stiski.
Miljko, iskrene čestitke!
Besedilo in foto Žarko Rovšček
Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti