Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 24.05.18

Primorski dnevnik: Planinski večeri SPDG | Tek prijateljstva | 47. srečanje zamejskih planinskih društev | Planinska šola

Planinski večeri SPDG

V Tumovi dvorani goriškega KB centra se nadaljujejo predavanja na gorniško tematiko, ki jih prireja Slovensko planinsko društvo Gorica (SPDG). Srečanja, ki se vrstijo - v daljših in manj daljših časovnih presledkih - so namenjena skupnemu podoživljanju društvenega in individualnega udejstvovanja v' gorah. Na njih lahko društveni člani, z lepo slovensko besedo in fotografskim oziroma filmskim gradivom, predstavijo njihove pustolovščine v gorah.

Tokratni gost večera je bil društveni član Matjaž Klemše, ki je prisotnim spregovoril o Slovenski planinski poti (SPP) ali Transverzali. Pešpot, ki se razteza čez večino slovenskega gorskega sveta povezuje Maribor z Debelim rtičem pri Ankaranu (približni topografski potek trase je sledeč: pot se vije čez doline in vrhove Pohorja, Kam- niško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp ter Trnovskega gozda in Krasa). Skupna dolžina SPP zanaša okrog 600 km. Pohodnike v pravo smer vodijo Knafelčeve markacije s t. i. »enko«, ki je dodatna oznaka SPP. Število kontrolnih točk (beri: žigi z vrhov in planinskih koč), ki so dokazilo za prehojeno SPP je okrog 80.

Matjaž je SPP prehodil v enem zamahu Na pot je krenil malega srpana leta 2007potem, ko mu je načrt ležala v mislih že mnogo let. Z nahrbtnikom in šotorom na ramenih se je z vlakom odpeljal v Maribor, kjer je stopil na stezo in se prepustil toku potovanja. V soncu, mrazu, potenju in dolgi naporni hoji, sredi vetrovnih gorskih grebenov in gozdov, se je zanj pričela dolga pustolovščina, ki ga je v mesecu dni privedla do morja. Osebne zapiske, o dnevnih dogodkih na poti, je kasneje zlil v umetniško dovršeno literarno delo z naslovom »V zakrpanih gojzarjih«.

Na naslednjem predavanju, ki se bo odvijalo v četrtek, 31. t.m., bodo gorički planinci podoživljali lepote »lepe modre Donave« (kot jo je v valčku poimenoval Johann Strauss mlajši). Društvena člana Tabio Marussig in Majda Klemše bosta predstavila njuno večdnevno kolesarjenje ob strugi reke Donave: od mesta Passau na Bavarskem do avstrijske prestolnice - Dunaj, (vas)

Tek prijateljstva

Planinska družina Benečije (PDB) vabi na Tek prijateljstva. Dvajsetkilometrska tekaška prireditev (od Kobarida do Špetra) se bo odvijala v soboto, 2. junija. Start bo v Sužidu pri Kobaridu ob 9. uri. Zborno mesto Benečanov in prijateljev PDB bo v zaselku Srženta pri Špetru ob 8.IS. Prevoz do Sužida bo poskrbljen s kombijem PDB. Druženje s pogostitvijo se bo nadaljevalo v prostorih Slovenskega kulturnega centra SMO v Špetru. Več informaciji in prijave: Igor Tuli 0432/727631 (večerne ure) ali Mattia Cendou 338/3730311. (vas)

47. srečanje zamejskih planinskih društev

Pred sedeminštiridesetimi leti so slovenski planinci, ki živijo in delujejo v Furlaniji Julijski krajini (Italija) in v Avstriji ter planinci z Jesenic ob podpori Planinske zveze Slovenije, začutili potrebo po tesnejšem sodelovanju in pogostejšem druženju. Vzklila je pobuda za vsakoletno srečanje. Saj slednja pospešujejo medsebojno spoznavanje, izmenjavo mnenj in izkušenj ter krepijo medsebojno sodelovanje. Prvo srečanje so leta 1972 organizirali Jeseničani na Golici. Naslednjega Tržačani, nato planinci iz Celovca, Gorice in Planinska družina Benečija. Močno občutena srečanja so postala tradicionalna, sledila so si v izmenični priredbi, vsako leto v drugem kraju.

Letošnje srečanje bo v nedeljo, 10. junija 2018, v organizaciji SPDT-eja, ZSŠD-ija in PZS. Udeleženci se bodo zbrali pri centru Ervatti v Briščikih ob 9. uri. Organizatorji so za jutranji del srečanja pripravili pester program: dve delavnici za otroke in dva pohoda za odrasle planince. Tisti, ki se bodo odločili za daljši pohod (predvidoma 3 ure hoje), bodo prehodili del poti dr. Sonje Mašera, ostali pa se bodo podali po razgledni poti po kraškem robu (ura, ura in pol hoje). Po opravljenih turah in mladinskih delavnicah se bodo udeleženci zbrali na dvorišču Prosvetnega doma na Opčinah. Srečanje se bo sklenilo s krajšim kulturnim programom in s prijateljskim druženjem.

Planinska šola

Slovensko planinsko društvo Trst se aktivno ukvarja z uvajanjem mladine v spoznavanje narave, krnskega in gorskega sveta. Prepričani smo namreč, da je spoznavanje in doživljanje narave zelo pomembno za otrokovo harmonično rast in za njegov razvoj. Hoja v naravi ni le fizična dejavnost ali rekreacija, slednja pospešuje tudi otrokov raziskovalni čut in njegovo ustvarjalnost, širi njegovo kulturno obzorje in njegov estetski in etični čut.

Tako bo na Planini Pri jezeru nad Bohinjem, tudi letos zaživela Planinska šola namenjena osnovnošolski mladini. To bo že osemnajsta izvedba. Organizirata jo Mladinski odsek SPDT in ZSŠDI. Odvijala se bo od ponedeljka, 25. do sobote, 30. junija 2018. Med bivanjem v koči na Planini se bodo udeleženci podajali na izlete v bližnjo okolico, prosti čas pa bodo izrabili za družabne igre v koči in v njeni bližini. Ne bo jim dolgčas.

Informativni sestanek za starše in prilika za vpisovanje bo v četrtek, 7. junija, v Borovem Športnem centru na Stadionu 1. maja, Vrdelska cesta 7, ob 18.30. Za vpis in formacije pišite na naslov: mladinski@spdt.org.

24.05.2018
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti