Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Črnivec

   
   
   
   
   
   
   
nedelja, 27. maj 2018, ob 05:28, Silvo Baznik, ogledov: 1019

Silvo Baznik: Rana ura zlata ura velja v dnevih nestanovitnega vremena tudi za kolesarje.

Po tednu dni krajšega kolesarjenja po okoliških ravnicah, gričih in hribih se prileže daljša kolesarska tura. V ranem jutru zbudim sina in ga povabim na kolesarski izlet in po zajtrku greva na pot.

Od doma po ulicah iz mesta in že vrtiva pedala ob avtocesti in preko reke do Šetnjakoba. Metri izginjajo pod kolesi, ko osamljena voziva po prazni cesti do Domžal. Od tu dalje sva le kamenčka v mozaiku prevoznih sredstev, ki si delimo prostor na cesti. Voziva v zmerni hitrosti in kilometri se vrstijo eden za drugim skozi vasi do Kamnika, kjer je na obvoznici že polno prometa. Kar se da hitro zapustiva mesto in se podava na klanec in skozi Mekinje na odprto cesto do Godiča, kjer pogled na vrhove Kamniško Savinjskih Alp zastira meglica oblakov, a sonce vendarle pokuka izza oblakov in postane prijetno toplo. Spustiva se v Stahovico in odvijeva proti Kamniški Bistrici.

Do prvega današnjega cilje je osem kilometrov in kmalu moram prestaviti v lažje vrtenje zobčenikov, kajti pričenja se vzpon ob reki. Kolesariva mimo spodnje postaje gondole za Veliko planino, kjer na parkirišču ni dosti avtomobilov in že sva na Kopiščih, kjer zastanem, da naredim nekaj fotografij bližnjih in daljnih vrhov in nato poženem kolo, da ujamem sina pred seboj. Čez nekaj minut se ustaviva na mostu čez Predaselj, kjer žubori globoko spodaj v tesni soteski reka in že se vrneva na cesto in le še nekaj sto metrov je do naslednjega mostu čez Kamniško Bistrico ob njenem izviru. Sestopiva s kolesi in stopiva do izvirov, ki so vsekakor vredni ogleda. Iz pobočja med Rigeljcem in Mešenikom bruha voda v številnih izvirih in se združi v reko, ki steče v jezerce in iz njega pod most in naprej v tesen Predaselj.

Ne ostaneva dolgo, le toliko, da se okrepčava in že sva na kolesih. Nazaj gre seveda bistveno hitreje in ne porabiva veliko časa, da prikolesariva v Stahovico, kjer se razideva. Sin gre proti Ljubljani, jaz pa proti prelazu Črnivec do katerega me loči slabih enajst kilometrov ceste in kmalu me prično prehitevati na cestnih kolesih. Kolesarim v svojem ritmu skozi Črno, se povzpnem mimo Podstudenca do Žage in v Krivčevo in naprej po klancih mimo Sovinje peči do križišča ceste za Kranjskega Raka in naprej do drugega današnjega cilja, preval Črnivec na nadmorski višini 902 m.

Ustavim, fotografiram in se pripravim na dolg spust v dolino. Sedaj je na cesti poleg kolesarjev več avtomobilov in previdnost je na prvem mestu. Kljub temu gre hitro navzdol in že sem nazaj v Stahovici ter vozim proti Kamniku. Ko ga prekolesarim, ne grem po isti jutranji cesti, temveč odvijem levo in mimo Arboretuma v Voljčjem potoku, kjer je kot običajno veliko obiskovalcev, kolesarim v Vir in naprej do Ihana, kjer grem na stransko cesto v Goričico in naprej na kilometrski pekel, ko prestavim v najlažjo prestavo in se podam v strm klanec. Kratki strmini sledi še krajšo izravnava in še strmejši del in tako se nekajkrat ponovi, dokler ne prikolesarim na najvišjo točko, kjer stoji domačija in se cesta prevesi na drugo stran hriba. Sledi kratek spust in nato oster ovinek in makadam. Še malce navzdol in nato navzgor in že sem nad Vinjami, od koder zopet po asfaltu navzdol v vas in naprej v Kamnico in Dolsko.

Še enkrat prečim reko Savo in do doma me loči le še osem kilometrov poti. Nadaljujem ob levem bregu reke in pred Podgradom sestopim s kolesa ter se podam ob kolesu do brega reke skozi visoko rastje japonskega dresnika do konca pomola. Do reke še sestop po z mahom obloženimi skalah, da naredim nekaj lepih posnetkov reke in nazaj na cesto. Ponovno zavrtim pedala in srečujoč številne kolesarje prikolesarim na most čez reko Ljubljanico, se pod železniškim nadvozom povzpnem v Kašelj in kolesarim proti domu. Ugotovim, da mi do stotice kilometrov bo zmanjkal le en in zato se podam še po ulicah malce naokrog, da se števec pri sestopu s kolesa pred domačo hišo ustavi na stotici. 

Oznake: KOL
eXTReMe Tracker