Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gori

Gorenjski glas - Jelena Justin: ... s slovenskim imenom

Monte Testa Grande / Velika glava (1565 n. m.) in Monte Briniza / Brinica (1636 n. m.) – Najvišji vrh v zahodnem grebenu Stola / Gran Monte. Italijanski kraji s šumniki v imenu. Strmo, prepadno, z visokimi travami, izjemno razgledno in navdušujoče. Gora nad Tersko dolino.

Današnja opisana pot nas bo pripeljala na najvišji vrh zahodnega dela Stola / Gran Monte, na Monte Briniza / Brinico, ki ji domačini rečejo tudi Viškorška gora. Ime je dobila po imenu vasi, ki leži pod njo: Viškorša / Monteaperta. Stolov greben meri v dolžino približno 34 kilometrov in se razprostira med smaragdno Sočo na vzhodu in Terom na zahodu. Južna pobočja so travnata in strma, severna stran grebena je poraščena.

Izhodišče je vasica Monteaperta / Viškorša. Iz Kranja je najbližja pot do nje skozi Poljansko dolino v Cerkno, do Mosta na Soči, Kobarida, od tam pa proti Breginju, kjer prečkamo mejo čez nekdanji maloobmejni prehod Most na Nadiži, zavijemo desno, nadaljujemo skozi vas Tipana, nato pa zavijemo ostro desno do vasice Viškorša, kjer peljemo mimo cerkve in na primernem mestu parkiramo.

Možnosti za vzpon sta dve, zato bomo naredili krožno turo in se povzpeli po strmi poti 710 in sestopili po zložni mulatjeri št. 711.

Pot 710 je že v spodnjem delu ponekod precej strma, a svojo pravo podobo pokaže nad gozdno mejo, ko se postavi pokonci. Zelo! Prava pohodniška vertikala. S travnika nad gozdno mejo pot najprej poteka v desno, nato pa se začne strmo vzpenjati v okljukih. V zgornjem delu pot poteka direktno navzgor, po strmih skalah, zato je po dežju nevarnost zdrsa velika. Zdrs na teh strmih travah se ne bi dobro končal. Ko dosežemo greben, se usmerimo desno oz. proti vzhodu in prvi vrh, ki ga dosežemo, je Monte Testa Grande / Velika glava. Nadaljujemo naprej proti Brinici. Greben tehnično ni zahteven, je pa ponekod izjemno ozek in izpostavljen. Razgled z vrha Brinice je identičen celotnemu grebenskemu prečenju. Na severu je pred nami divji greben Muscev z Zajavorjem, ki smo ga nedavno obiskali. Spodaj je Učja in prelaz Tanamea / Tam na meji. Za Musci se povsem drugače pokaže Strma peč, zraven je Montaž, pred njim Žrd, desno od njega pa Kanin z grebenom, ki se vleče do Skutnika. Proti vzhodu se pokažejo Julijske Alpe, z malce sreče vidimo tudi Triglav.

Tehnično zahtevnejši del poti je sestop z Brinice, saj se ponekod spuščamo resnično strmo in ob koncu aprila je bilo treba prečiti še precej veliko zaplato snega, ki se je prediral do zadnjice. Greben prečimo do sedla Križ, kjer se obrnemo nazaj proti zahodu, na udobno mulatjero št. 711. Na drugi strani sedla se markirana pot nadaljuje proti Breškemu Jalovcu.

Sestop po omenjeni mulatjeri je lep, zložen, prav nič naporen. Le na koncu se že malce vleče, če sem povsem iskrena. Glede na to, da celotna tura poteka po južnem pobočju, predlagam, da se je lotimo spomladi ali jeseni. Poleti je preprosto prevroče. Če sem pa povsem pragmatična, pa mislim, da na grebenu tudi mrgoli kač, vsaj če pomislim na junijski obisk Breginjskega stola pred davnimi leti. Tukaj naj omenim tudi, da je greben znan po avrikljih, saj je v pomladnih mesecih vse rumeno. Jaz sem bila tam žal en teden prekmalu.

Vsekakor tura, ki nam bo odprla oči in srce za kraje, kjer so živeli/živijo Slovenci in kamor se bomo še vračali. Glede na to, da je vožnje v eno smer več kot tri ure, predlagam, da obisk podaljšamo za nekaj dni in obiščemo še kaj drugega.

Nadmorska višina: 1636 m
Višinska razlika: 1300 m
Trajanje: 6 ur
Zahtevnost: 3 / 5

 24.05.18
Gori s slovenskim imenom


Na grebenu Stola proti Veliki glavi / Foto: Jelena Justin 


Vrh Brinice z razgledom proti Velikemu Karmanu in Karnijskim Alpam / Foto: Jelena Justin

Greben Stola proti sedlu Križ / Foto: Jelena Justin 

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti