Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jalovčev ozebnik

Črnuški AO - Marko Tatič: S kolesom iz Planice ob petnajst do šestih ...
YouTube: Jalovcev ozebnik Kotovo sedlo

... do koder je pač šlo. Morda bi šlo lahko celo do snega, pa je bilo podrto drevje le prevelika ovira na poti. Naprej seveda peš in nato na smuči in po snegu, ki se zvezno začne približno na višini 1300 metrov.
Do tja smo rabili približno uro in pol od avta. Sneg je lepo predelan in je bil tudi v ozebniku lepo mehak in odličen za lagodno vzpenjanje – seveda z uporabo derez in cepina. Za vsak slučaj je bila na glavi še čelada. Ker se je po jasnem jutru okoli osmih že pooblačilo in je bil Jalovec v senci oblakov, ni bilo za pričakovati večje količine kamenja od zgoraj. Le sem pa tja se je slišal kakšen kamenček. Malo pod vstopom v ozebnik so bile že sledi novega snega, katerega višina je lepo zvezno naraščala vse do sedelca nad Jezerci, kjer ga je bilo približno dobrih deset centimetrov. Okoli petnajst do enajstih je začelo na vrhu nežno naletavati celo babje pšeno, ampak to ni motilo dobrega vzdušja.

Spust smo začeli malo pred dvanajsto uro. Vidljivost je bila kljub oblačnemu vremenu dobra. Do vstopa v ozebnik je bil sneg zelo južen in je še vedno rahlo plazil, tako da je bilo za dobro smuko najbolje odsmučati že po splazenem delu, kjer je bil star sneg. V ozebniku je nov sneg lepo prekril kamenje, tako da je bila smuka zelo dobra. Tudi sneg je bil manj južen kot zgoraj. V spodnjem delu ozebnika smo se držali desno v smeri smuka, ker je bilo na levi preveč plazine in kamenja. Po izstopu iz ozebnika pa odlična spomladanska smuka. Držali smo se leve strani spusta in z enim snemanjem smuči in enim prečenjem prismučali do približno 1200 m. n. m.

Skratka okoli 1200 višinskih metrov odlične spomladanske smuke je bila danes res prava nagrada za zgodnje vstajanje in jutranje kolesarjenja. Tudi kamenje v čisto spodnjem delu ni bilo toliko moteče, če si le sledil sledem predhodnikov. Pa še zabavno je bilo, kot bi smučal med vratci.
Uživali Mare, Rok in Tomaž.  

22.05.2018
Jalovcev ozebnik Kotovo sedlo


 

2 komentarjev na članku "Jalovčev ozebnik"

Franci Savenc,

Je že popravljeno/dopolnjeno; hvala za opozorilo!
Naslovi poobjav pa naj bi bili kratki, zato prihaja do sprememb. Urednik


Janez Javoršek,

"Z Jalovca",

se večkrat sprašujem, zakaj se zapisom ki so objavljeni na straneh AO -jev, v tem primeru ČAO spremeni vsa štorija v "pompozen" naslov. Namreč smučanje "z Jalovca" ali pa smučanje z Jezerc (pod vršnim delom Jalovca) - kar so smučali fantje z ČAO je milo rečeno razlika, kot noč in dan. Na Jezercih sem bil 28.aprila in vršni del je bil skorajda v celoti kopen, torej je nesmučljiv že vsaj mesec dni. Za vse ki smo smučali (večkrat) z vrha Jalovca je zapis (po večkratnem branju) razumljiv, za pohodnike, nekoga ki v teh koncih ni prav velikokrat pa zelo zavajujoč. V naslovu fantov z ČAO je tudi Kotovo sedlo, škoda, da kasneje v zapisu sedlo ni niti omenjeno?

Javoršek

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti