Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Britanca

... v gorovju Revelation preplezala novo smer v vzhodni steni Mt. Jezebel (2914 m).

Gorovje Revelation na Aljaski leži okoli 200 kilometrov zahodno-severozahodno od Ancoragea. Spada med alpinistično manj raziskana gorovja. Veliko je vrhov, ki še niso bili preplezani, še več pa je deviških sten. Temu botruje logistika, ki je še danes precej zahtevna. Do baznih taborov se dostopa z manjšimi letali, zaradi razdalje do najbližjega letališča in vremenskih vplivov, pa je transport nepredvidljiv in tudi drag. Gora Jezebel je bila tako kot večina ostalih okoliških gora pozno preplezana. Prva sta vrh gore dosegla Peter Sennhauser in Janet Smalley leta 1983, prva preko vzhodne stene pa sta se nanjo povzpela Britanca Peter Graham in Ben Silvestre leta 2015. Predzadnja odprava je goro poskušala preplezati lani preko severne stene. Odpravo sta zaznamovala poškodba in reševanje, a na srečo je bil konec dober. Več [EN]...>

Letos sta goro Jezebel za svoj cilj izbrala Britanca Tom Livingstone in Uisdean Hawthorn. Njun primarni cilj je bila nepreplezana 1200 metrska severna stena gore. Ta velja za objektivno zelo nevarno zaradi serakov, najboljše razmere za plezanje pa so ravno takrat, ko je nevarnost največja. Poskusila sta v levem delu stene po snežišču, ki pripelje v velik kamin. V kaminu so ju ustavile strme snežne gobe in po osmih večinoma 70 metrskih raztežajih sta morala obrniti. Stena ostaja še naprej nepreplezana. Sledil je vzpon v vzhodni steni gore. Izbrala sta si smer, ki se začne po izrazitem strmem ozebniku, levo od smeri Hoar to Babylon iz leta 2015. V dveh dneh, 6. in 7. aprila, sta steno preplezala, dosegla vrh in sestopila. Bolj zahteven je bil prvi dan plezanja, ko sta plezala z redkim vmesnim varovanjem v tankem ječečem ledu in strmem mokastem snegu. Vrhu je sledil sestop po neznanem terenu na zahod. V spodnjem delu sta zagrešila napako, ko sta se spustila na napačno stran gore. Na srečo 250 metrska stena nad njima ni bila tako zahtevna, kot sta predvidevala, da bo. Smer sta poimenovala Fun or fear (AI6, R, M6+, 90°, ~1200 m). 

►Pogled na severno steno ter v spodnji in srednji del vzhodne stene. Vir: Alpinist

Gorovje Revelation je leta 2012 obiskala tudi slovenska odprava. Desetčlanska odprava ŠD Freeapproved je Aljasko obiskala aprila in v odmerjenem času pristopila na 11 novih vrhov. 12 prvenstvenih smeri so preplezali, 5 odsmučali, poleg teh pa so opravili še 7 turnih smukov v nedotaknjenem svetu.

 Viri: Alpinist in American Alpine Journal

 

  ...04.2018 
British climbers find 'Fun or Fear' in Alaska on Jezebel's east face after attempting north face


American Alpine Club: Jezebel (East Summit), Hoar of Babylon

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti