Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pozor, kolesarji

Večer, Maribor - Igor Selan: Mariborsko Pohorje - Kolesarje je v teh dneh mogoče srečati povsod, …

… ne le na zanje namenjenih kolesarskih prograh, cestah in utrjenih poteh, ampak tudi na pohodniških poteh, v gozdovih in na smučiščih.
V zadnjem mesecu smo v uredništvo prejeli več pritožb pohodnikov, ki se pri rekreaciji na Pohorju čutijo ogrožene zaradi gorskih kolesarjev, ki za spust s Pohorja ne uporabljajo le obeh trenutno odprtih kolesarskih prog v Bike parku, ki ga upravlja Marprom, ampak kolesarijo tudi povsod drugod, na pohodniških poteh, v gozdovih in na smučiščih. Kot sporočajo iz Marproma, sami ne nadzirajo kolesarjev, ker to ni v njihovi pristojnosti: "Kot upravljavec Bike parka Pohorje si s kakovostno ponudbo prog v njem prizadevamo, da bi čim več kolesarjev vozilo po urejenih in označenih progah. Opravljanje nadzora nad nelegalnimi vožnjami zunaj teh prog in sankcioniranje pa nista v naši pristojnosti, saj za to niti nimamo pooblastil." Dodajo, da uporabniki Bike parka ob nakupu vozovnice podpišejo izjavo, v kateri so natančno opredeljena varnostna navodila in pravila obnašanja v kolesarskem parku: "Ta med drugim določajo, da je vožnja s kolesom zunaj označenih prog kolesarskega parka prepovedana in kazniva."
Kot je dodatno pojasnil direktor Marproma Bernard Majhenič, so se zaradi omenjene problematike tudi sami že večkrat obrnili na policijo, ki pa po njihovem mnenju ne ukrepa v zadostni meri. "Tudi jaz mislim, da bi pristojni morali to nadzirati in sankcionirati. Škoda, ker če bi to pristojnost imeli mi, bi svoje delo opravili," še pravi Majhenič.

Nadzor nad kolesarji ni izvirna pristojnost policije
Zato smo odgovore poiskali tudi pri Policijski upravi (PU) Maribor, kjer pa pojasnjujejo, da ugotavljanje kršitev kolesarjev, ki se vozijo v naravnem okolju, ni v izvirni pristojnosti policije. "Policija je prekrškovni organ samo v primeru vožnje z motornimi vozili v naravnem okolju. To pomeni, da lahko policist, če pri vožnji v naravnem okolju zaloti kolesarja, poda le predlog drugemu prekrškovnemu organu, da uvede prekrškovni postopek, če pa zaloti voznika motornega vozila, pa mu lahko takoj na kraju izda plačilni nalog." Policisti iz Rač, Ruš, Slovenske Bistrice in Maribora so na Pohorju lani in letos opravili 31 poostrenih nadzorov vožnje z vozili na motorni pogon v naravnem okolju, pri tem pa lani ugotovili 26 kršitev, letos pa pet, pri čemer so skupno izdali deset plačilnih nalogov. Kot še sporočajo iz PU Maribor, so bili pri tem pozorni tudi na kršitve kolesarjev, vendar kršitev niso ugotovili.

Prelaganje odgovornosti
Kot se je izkazalo, je za nadzor kolesarjev v naravnem okolju poleg gozdarskih inšpektorjev in naravovarstvenih nadzornikov pristojen predvsem inšpektorat za okolje in prostor, a iz tega sporočajo, da nadzora ne izvajajo samostojno, temveč le v skupnih akcijah s policijo: "Pri ustavljanju vozil gre namreč tudi za varnostna tveganja - tako zaradi ustavljanja vozil kot reakcije oseb ob takšnem ukrepu, za kar je usposobljena policija. Ta se na vabila inšpekcije k skupnim akcijam nadzora ponavadi pozitivno odzove."
Iz inšpektorata sicer sporočajo še, da so pozimi na območju Treh Kraljev, Osankarice, Peska in Rogle izvedli akcijo nadzora vožnje z motornimi vozili (sanmi) v naravnem okolju, a kršitev pri tem niso odkrili. Bo pa poleti sledila še druga akcija, ko bodo nadzirali tudi kolesarje in voznike štirikolesnikov. K temu dodajo, da mariborska enota inšpekcije za okolje in naravo lani in letos ni prejela nobene prijave glede vožnje s kolesi v naravnem okolju na območju Mariborskega Pohorja.
 

Prodanih za 46 tisoč evrov vozovnic
Od začetka letošnje kolesarske sezone pa do konca prvomajskih praznikov je Marprom prodal nekaj več kot 1200 različnih vozovnic za Bike park, od tega več kot 90 sezonskih. Izkupiček od prodaje teh vozovnic, kot sporočajo iz Marproma, znaša dobrih 46 tisoč evrov. Poleg tega so v omenjenem obdobju kolesarjem prodali še blizu 200 enosmernih gondolskih vozovnic.
Med obiskovalci Bike parka Pohorje so v dosedanjem delu kolesarske sezone po številu na prvem mestu Avstrijci, sledijo Slovenci, Hrvati, Madžari, Italijani in Nemci. V seštevku tako skoraj 70 odstotkov kolesarjev prihaja iz tujine.

Globe od 100 do 400 evrov
imageVožnje s kolesi v naravnem okolju ureja zakon o ohranjanju narave, kjer je določeno, da je v naravnem okolju vožnja s kolesi dovoljena le po utrjenih poteh, če temu ne nasprotuje lastnik ali upravljavec poti. Za utrjeno pot se pri tem šteje pas zemljišča, ki se uporablja za hojo ali vožnjo in je za ta namen tudi utrjen. Kolesarjem torej za vožnjo v naravnem okolju ni dovoljeno uporabljati poti, ki so jih shodili pohodniki, globa za tovrstno vožnjo pa znaša 100 evrov. Prav tako vožnje po planinskih poteh prepoveduje tudi zakon o planinskih poteh, medtem ko zakon o gozdovih vožnjo s kolesi dovoljuje le po za to posebej označenih gozdnih vlakah in drugih poteh. Zagrožena kazen za vožnjo zunaj teh znaša 200 do 400 evrov.
PU Maribor sicer pri tem opozarja na anomalijo v zakonu. Predpisana kazen za voznike vozil na motorni pogon v naravnem okolju namreč znaša le 40 evrov. (Foto: Andrej Petelinšek)

Vecer.si 19.05.2018


Foto: Andrej Petelinšek

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti