Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Grmenje motorjev …

  03.05.2018


Vstop v zavarovano pot skozi sotesko Mudna dol
Foto: Jelena Justin


Voda je izdolbla gladke skale, preko katerih napredujemo skozi sotesko. / Foto: Jelena Justin


Razgled z vrha Vidalja na Grobniške Alpe in Kvarnerski zaliv / Foto: Jelena Justin

sreda, 16. maj 2018, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 752

Gorenjski glas - Jelena Justin: Kanjon Mudna dol–Vidalj (1184 n. m.)–Dnič (1190 n. m.)–Hahlić (1097 n. m.) -… z dirkališča Grobnik.

Grobniške Alpe. S pogledom na Kvarnerski zaliv. Divji kanjon, skoraj prvinski, ki ne dovoli strahu pred izpostavljenostjo.

Tokrat se bomo zapeljali k našim južnim sosedom, Hrvatom, in obiskali Grobniške Alpe, čudoviti plato zahodnega Gorskega Kotarja, s katerega se odpira pogled na Kvarnerski zaliv in bližnje otoke. Obiskali bomo divji kanjon Mudna dol in se na poti proti planinski koči Hahlić mimogrede povzpeli še na Vidalj in Dnič. Naj že na začetku povem, da je Mudna dol najdaljša soteska na Hrvaškem in da je prehodna le v popolnoma suhem vremenu. Med in po dežju je neprehodna in življenjsko ogrožajoča.

Zapeljemo se skozi Ilirsko Bistrico na Hrvaško, nadaljujemo proti Reki, vozimo po obvoznici nad Reko, ki jo zapustimo na izvozu Sušak. V križišču zavijemo desno in nadaljujemo proti vasi Čavle, od tam pa proti vasi Dražice. V Dražicah peljemo skozi krožišče in nadaljujemo naravnost v kraj Podkilavac. Ob cesti nas že spremljajo markacije. Na koncu vasi je parkirišče, kjer po mostičku desno začnemo s hojo proti kanjonu Mudna dol. Najprej hodimo po makadamski cesti, nato pa nas smerokaz usmeri desno. Sledimo markacijam, ki so ponekod potrebne obnove. Z makadama nato zavijemo ostro desno, hodimo proti jugu, nato pa nas steza usmeri proti severu in pred seboj zagledamo kanjon. Prečimo travnik s starimi smerokazi, nadaljujemo naravnost in že smo na vstopu v kanjon Mudna dol, ki je soteska potoka Sušica. Desno se odcepi pot na vzhodni greben.

Hodimo po strugi potoka, podlaga je kamnita in v cca 15 minutah smo v zatrepu kanjona. Pred seboj zagledamo steno. Kam pa sedaj? In takrat zagledamo skobe in jeklenico na levi strani, ki se pne čez steno. Ko smo na vrhu stene, stopimo v naravni kotel, iz katerega nadaljujemo navpično, po povsem gladki skali, kjer precej drsi. To se mi je zdel najtežji del poti. Nadaljujemo po kanjonu, ponekod si pomagamo z rokami, saj je nekaj skalnih skokov in skal treba preplezati. Višje se soteska razširi, nato pa prispemo po gladko skalno stopnjo, kjer se prečno, s pomočjo jeklenice, povzpnemo do naslednjega kotla, iz katerega nas vodi lestev. Nad lestvijo je tudi skrinjica z vpisno knjigo. Sledi nekaj klinov, ki nam olajšajo napredovanje. Smo v najožjem delu Mudne doli. Strm vzpon prekine skalni skok, ki ga obidemo, in dosežemo širši del kanjona. Sledi še zadnja jeklenica in konec kanjona je zelo blizu. Zapustimo strugo potoka ter nadaljujemo skozi gozd. Oktobra letos je bilo listja čez kolena. Pot skozi gozd je strma, pripelje nas na travnik, kjer si pomagamo z zimskimi markacijami. Na razpotju nadaljujemo desno, levo je vrh Vidalj. Nanj se bomo povzpeli z druge strani. Pot nas vodi spet v gozd. Ko dosežemo preval, se z njega povzpnemo na Vidalj, ki je izjemen razglednik. Z vrha se pred nami odpre pogled na Kvarnerski zaliv z otoki in vzhodno stran Istre. Sestopimo nazaj na preval in nadaljujemo proti planinskemu domu Hahlić. Malce izgubimo višino, nato se pa ponovno dvignemo na sedlo, s katerega se levo povzpnemo še na Dnič. Čez vrh sestopimo proti planinskemu domu Hahlić.

Od doma Hahlić sestopamo po travniškem kolovozu, ponekod precej strmo in po stezi, tudi strmo skozi gozd. Ko dosežemo makadamsko cesto, zavijemo levo. V tem delu sem malce pogrešala markacije, a se bodo kmalu pojavile. Še enkrat se bomo zmerno strmo spustili do kolovoza, ki nam bo dobro znan z začetka ture. Po njem se vrnemo v Podkilavac, kjer nas čaka avto.

Nadmorska višina: 1190 m
Višinska razlika: 1000 m
Trajanje: 7 ur
Zahtevnost: 5 / 5

eXTReMe Tracker