Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nad Okrešljem

Silvo Baznik: Možnost popoldanskih neviht v Julijcih je botrovala odločitvi za obisk Kamniško-Savinjskih Alp.

V ranem jutru peljeva iz Ljubljane preko Kranjskega Raka v Logarsko dolino, kjer parkirava ob kopici avtomobilov. Kot kaže, sva bolj pozna kot zgodnja, a se nekaj turnih smučarjev in pohodnikov istočasno z nama odpravi na pot. Ugotovim, da nimam fotoaparata, in vse današnje fotografije bodo rezultat pritiskanja na sprožilec prijateljevega aparata.

Smuči je potrebno nositi in guma smučarskih čevljev se brusi na kamenju, ko se vzpenjava mimo slapa Rinke proti Okrešlju. Na vsakem koraku se pozna, da je padlo veliko dežja v prejšnjih dneh, in voda veselo skaklja po planinski poti, ko se vzpenjava nad slapom po narejenih stopnicah in skalah. Tudi na pobočju, kjer običajno ni vode, ta dere iz skalovja in ustvarja manjše slapove in skokiče ter popestri vzpon. Ko prestopiva višje zadnji izvir, hodiva skozi gozd in pokažejo se prve flike snega, ki ga je več tik pred Zavetiščem GRS. Tu narediva kratek premor za pripravo smuči in okrepčilo in kjer nekateri spravijo športne in treking čevlje ter stopijo v smučarske čevlje, saj od tu dalje je dovolj snega za normalno hojo na smučeh. Pohodniki pa tako in tako ostanejo v istih čevljih. Sliši se zvok žage in kot kaže, potekajo dela pri Frischaufovem domu.

Ne ostaneva dolgo, stopiva na smuči in pričneva hojo po razmočenem pomladanskemu snegu, ki je na žalost kmalu poln majhnega kamenja, ki so ga plazovi in sneg prinesli iz bližnjih pobočij gora. Pri vzponu ni večjega problema, a kasneje pri smučanju bo to spreminjalo drsno površino smuči. Hodiva po Zadnjem Dolu in se drživa levih pobočij pod Tursko goro. Nekaj pohodnikov in smučarjev se vzpenja v smeri Turskega žleba, midva pa prečiva pobočje in se pomikava pod Malo in Štajersko Rinko na Gornji Dol in se preko Praga vzpneva v Mrzli Dol.

Pred nama je kopica smučarjev in tako se odločiva, da greva malce po svoje na desno pobočje na greben med Savinjskim sedlom in Mrzlo goro. Če sva mislila, da ni nikogar pred nama, sva se uštela. Nekako na sredini pobočja srečava smučarja, ki vijugata navzdol. Pred nama je še nekaj vzpona in tako v ritmu levo-desno in višje nadaljujeva vzpon do prve kopnine, kjer snameva smuči in narediva nekaj vzpona peš, nato pritrdiva smuči na nahrbtnika in stopiva na sneg in strmo navzgor do grebena. Udobnega prostora pod skalo ni in potrebno je narediti zasilno stojišče in prostor za pritrjevanje smuči na čevlje. Prijatelj se peš poda na sam greben, jaz naredim stojišče in stopim na smuči ter naredim prvi zavoj, da sprostim prostor za prijatelja.

Počakam ga in nato odsmučava po pobočju. Tudi tu je nekaj kamenja na snegu, a nekako gre gladko navzdol v Mrzli Dol, kjer se pridruživa smučarjem s Savinjskega sedla. Na snegu je vedno več kamenja in kar zmrazi me ob misli na zareze, ki jih povzroča na smučeh. Smučava še zadnjo strmino in sva v Gornjem Dolu. Drživa se smeri vzpona, smučava pod stenami in kamenja na snegu je več, kot bi si želel. Obrneva proti Okrešlju, srečava Kitajko in nekaj sonarodnjakov, narediva nekaj lepih zavojev in že greva skozi redek gozd na čistino med zavetiščem in domom.

Ustaviva se pri zavetišču, narediva daljši odmor in pritrdiva smuči na nahrbtnike. Medtem pride nekaj smučarjev in bordaš po svoja obuvala, ki so jih spravili za tram in na katerih bodo odpešačili v dolino. Ko nama je dovolj počitka, oprtava nahrbtnika in v smučarskih čevljih stopiva v gozd na zadnje ostanke snega, nižje snega ni. Hodiva po markirani poti do prvega izvira, ki ga prestopiva, srečujoč kopico obiskovalcev, ki se vzpenjajo iz doline. O njihovi obutvi pa niti nima smisla govoriti. Nazaj grede sledi še fotografiranje slapičev, skokičev in pretoka vode preko poti in končno prideva pod veliki in danes mogočni slap Rinka.

Sledi del poti do avtomobila, kjer prijatelj ugotovi, da na zadnjem kolesu manjkata dve matici. Na srečo je kolo še dobro pritrjeno s tremi, a bo potrebno voziti počasneje kot zjutraj in jutri zadevo urediti. Iz Logarske doline voziva v Podvolovljek, se povzpneva na Kranjski Rak, kjer preveriva trdnost pritrditve kolesa in za nameček poplakneva grli ter se spustiva v Krivčevo in nadaljujeva vožnjo proti domu. Današnja tura je dokazala, da bo treba pospraviti smuči ali pa brez usmiljenja za smuči in čevlje narediti morda še eno ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti