Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vznemirjanje

Triglavski narodni park, 26.04.2018
Vznemirjanje
divjega petelina in ruševca v Triglavskem narodnem parku


Delo, 05.05.2018

ponedeljek, 7. maj 2018, ob 05:26, Franci Savenc, ogledov: 1258

... divjega petelina in ruševca v Triglavskem narodnem parku

Značilna prebivalca gorskih gozdov in območij tik nad gornjo gozdno mejo v Triglavskem narodnem parku sta divji petelin in ruševec. Še posebej privlačna za opazovanje in fotografiranje sta v obdobju parjenja, ki poteka v spomladanskem času od aprila do junija na posebej določenih stalnih mestih - rastiščih. Tam se teritorialni samci spopadajo z vsiljivci in tako branijo izbrani prostor. V tem času so živali tudi najbolj občutljive na prisotnost človeka in vznemirjanje, ki ga povzročajo posamezniki z namernim in nepredvidljivim obiskovanjem nekaterih rastišč ter dolgotrajnim, pogosto tudi večdnevnim zadrževanjem v njihovi neposredni bližini. S tem se lahko zmanjša uspešnost gnezdenja, vznemirjene živali pa trošijo prepotrebno energijo, ki je v tem času zaradi omejenih virov hrane ne morejo nadomestiti. To velja še posebej za letošnjo zimo, ki je živalim z zajetno in dolgotrajno snežno odejo še dodatno zaostrila pogoje za preživetje.

Povzročanje nemira zaradi želje po opazovanju ali fotografiranju živali se na nekaterih rastiščih divjega petelina in ruševca iz leta v leto tudi stopnjuje. Da bi živalim zagotovili kar najbolj nemoteno opravljanje osnovnih življenjskih funkcij, vas prosimo, da ne obiskujete območij rastišč. V obdobju razmnoževanja divjega petelina in ruševca, valjenja ter vodenja mladičev bo na najbolj z obiskovanjem obremenjenih rastiščih tudi poostren nadzor naravovarstvenih nadzornikov Triglavskega narodnega parka, ki bodo ukrepali skladno s pooblastili. Ohranitev obeh značilnih predstavnikov iglastih gozdov je namreč odgovornost nas vseh in je mogoča le ob zavedanju, da je mir za prenekatere živali prostoživečih vrst življenjskega pomena.
Javni zavod Triglavski narodni park
Oznake: TNP

Komentiraj (4):

Andrej Lavrenčič, ponedeljek, 7. maj 2018, ob 11:11

Kako naj se izognem rastiščem ruševca in divjega petelina, če pa ne vem niti, kje so. Ali je navzočnost nadzornika TNP in drugih služb (inšpektorji, policaji ...) dovolj dober pokazatelj, da smo v bližini rastišča?

Marjan Bohnec, ponedeljek, 7. maj 2018, ob 17:34

verjetno je cilj, da nadzorniki vznemirjajo človeške obiskovalce TNP-ja in jim po možnosti zaračunajo kakšno kazen

Bojan Turšič, ponedeljek, 7. maj 2018, ob 21:14

Kaj pa takrat, ko na poti petelin dobesedno priteče za teboj ? Na zasneženi cesti ? In te po svatbenem plesu še nekaj časa zasleduje ? (glej film na koncu)

https://tubojan.blogspot.si/2018/04/smucarski-potep-nad-planino-v-plazeh.html

Matej Kucler, ponedeljek, 7. maj 2018, ob 22:23

Hodim tako potiho, da me živali skoraj ne slišijo. Pa še oblečem se v stilu narave, zadnjič hlače, vetrovka v sivi barve in rjave gojzarje tako da se zlijem z goram...sta me dve belki skoraj spregledali. Čisto blizu smo se srečal.

eXTReMe Tracker