Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 01.05.2018

 Šiša Pangma, Cham, Pakla, smučanje ...

Smo v času plezalnih dopustov, ko je večina odrinila v navrtane apnenčaste stene v bližnjo in daljno okolico Slovenije. Načrte v Alpah je marsikdo opustil zaradi nestabilnega vremena, poročali pa bomo o odpravicah iz preteklih dni. Alpinističnih vzponov je bilo v preteklem tednu malo, izboljšali pa so se pogoji za alpinistično smučanje, zato ponoven porast le-teh.

Aklimatizacija v teku

Luka Lindič in Ines Papert sta se po odhodu že dvakrat javila iz Himalaje. Po začetnih dolinskih težavah na Kitajskem zaenkrat uspešno napredujeta. Za organizacijo vzpona in aklimatizacijo sta si izbrala Syabru besi, kjer sta opravila aklimatizacijski vzpon na 4000 m, tam prespala in naslednji dan sestopila. Pripravljena sta na svoj cilj. Sporočila ...>

3500+

Osem članov Črnuškega AO je med 19. in 21. aprilom plezalo v gorah nad Chamonixom. Poročila o razmerah niso obetala veliko kakovosti, a se je na licu mesta izkazalo, da le ni tako hudo. Odmerjen čas je osmerica dobro izkoristila in v različnih kombinacijah navez preplezala greben Cosmiques ridge (2, AD, 4a, 300m) na Aiguille du Midi, smer Ravanel-Frendo (II, 5, 500 m) na Aiguille carree, ozebnik Chere couloir (II, 4, 220 m) v Triangle du Tacul. Dva člana sta dosegla vrh Mont Blanc du Tacula, s katerega sta tudi smučala. Več ...>

 ►Nad Chamonixom. Vir: Črnuški AO

Člani AO TAM so obiskali skupino Monte Rose. Pristopili so na Polux (4094 m), Castor (4228 m), Breithorn (4164 m) in Gobbo di rolin (3899 m). 

Denis Arnšek, Aleš Paradiž, Gašper Zapečnik (vsi AK Črna) in Tjaša Kolar (AO TAM) so se povzpeli čez Studlgrat na Veliki Klek. 

Plezarija na Hrvaškem

Paklenica in druga obalna plezališča so bila obiskana že zgodaj spomladi, še najbolj pa se je obisk povečal v zadnjih tednih. Iz Pakle so se že vrnili in poročali člani ŠD Freeapproved, AO Cerkno in AO Jesenice. Člani AO Kranj so si še močneje želeli bližine morja in plezali tik nad njim v Brseču. Greli so se v Belićevem stupu, Bjeličevi steni in Šipu, kjer se do smeri dostopa s spustom po vrvi. Več ...

Razblinjene sanje

S snegom bogata zima je povzročila vsesplošno sanjarjenje o dolgi in pestri smučarski pomladi. Močna otoplitev, dež in spet otoplitev so pomladne načrte povsem spremenili. Prej dobro zalite smeri so v kratkem obdobju povsem spremenile podobo. Zadnje tedne je pobočja prekrivala mokra kaša, ki ni omogočala prav veliko strmega smučanja. Pretekli teden se je situacija le spremenila na bolje, še posebej po ohladitvi. Škoda le, da so nekatere smeri že suhe. V sredo, 25. aprila, je Primož Vrhovnik s sosmučarjem smučal v Skuti. Smučala sta po stebru in grapi izpod snežišča v desnem delu stene. Poročala sta o dobri podlagi. Z vrha Grintovca v Dolce se je s sosmučarji spustil Matej Kosem. Večkrat se je smučalo s Prestreljenika. Ture na senčni strani grebena Prestreljenik-Kanin bodo še nekaj časa aktualne. Še bo trajal tudi Jalovčev ozebnik, ki je bil večkrat presmučan. Presmučana je bila smer s sedla med Malim in Velikim Triglavom na Zeleni sneg, ki je tudi še dovolj zalita. V Košutnikovem turnu je Jakob Kovač z bratom obiskal SZ žleb. Smer je pred leti presmučal Iztok Tomazin in poimenoval Damoklejev meč žleb (IV+). V trenutnih razmerah je tura nudila izredno udobje, saj je segal sneg skoraj do avta. Smer sta 30. aprila ponovila Marko Kern in Marijana Cuderman ter ji izmerila naklon. Smeri sta podala oceno Z-, 50/40°, 200 m, ozki prehodi. Pred tem, v soboto, sta smučala še z zahodne rame Špika nad Nosom, naslednji dan pa Zimsko smer z Italijansko varianto v Mangartu.

Presmučano je bilo SV pobočje Kranjske Rinke in Turski žleb. Obiskana je bila na vrhu že suha Ojstrica. Še so dobre razmere pod Škarjami proti koči na Jami. 

V soboto je v okviru 17. Čarovega spominskega smuka Kanjavec obiskalo okoli 30 ljudi. Najboljše pogoje za spust so nudila južna pobočja, kamor so se udeleženci spustili nazaj proti Zadnjici. Zahodna stena je na presenečenje ali ne kazala skoke in številne plazne jarke. Kljub temu je istega dne smer Aerotik dobila obisk in bila delno presmučana. Naj omenimo še, da sta prvo ponovitev omenjene smeri opravila Marko Čar in Simon Čopi leta 1993. Marko je bil hkrati prvi deskar v smeri.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
Izpisi objav: o alpinizmu 
odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

1 komentarjev na članku "AN - 01.05.2018"

Iztok Tomazin,

Omenjena smučarska smer v grebenu Tolsta Košuta - Košutnikov Turn se ne imenuje Damoklejev meč pač pa Damoklejev žleb.

Iztok Tomazin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti