Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Mala Mojstrovka

   
   
   
   
   
ponedeljek, 30. april 2018, ob 05:28, Silvo Baznik, ogledov: 1313

Silvo Baznik: V jasnem jutru se peljeva na še eno smučarsko turo z izhodiščem na višini 1611 metrov. 

Na Vršiču je najvišje parkirišče že polno in vrneva se na drugo, kjer vzameva smučarsko opremo in narediva kakšnih sto metrov do snežnega izhodišča. Stopim na smuči, prijatelj pa jih bo nosil po “plazu” do škrbine v Grebencu in greva na pot.

Ker gredo pešaki naravnost navzgor po že narejenih stopinjah, jaz pa malo levo in desno, so hitrejši in prijatelj me pričaka na izhodu na Grebencu, kjer se odpre pogled na južna pobočja in Trento. Sneg je moker. Temperatura deset stopinj in sonce topita sneg, na katerem so številčni kamenčki in pobočje do Grebenca ima že nekaj kamnitih jezikov, ki sem se jih moral ogniti pri vzponu. Na Grebencu pritrdim smuči na nahrbtnik in se pridružim prijatelju pri vzponu po grebenu. Višje prideva do snega in smuči romajo na noge in že korakava proti kotanji med obema Mojstrovkoma. Nekaj turnih smučarjev se vzpenja proti Veliki Mojstrovki, midva pa se odločiva za vzpon na Malo Mojstrovko in tako hitim za prijateljem, ki utira novo smučarsko sled po pobočju navzgor. Zapiha in pogled proti Prisojniku razkrije, da za njim nastajajo oblaki. Pohitiva na 2332 m visoki vrh in se pridruživa smučarju na vrhu.

Hitro se toplo oblečeva, narediva kopico fotografij in pripraviva opremo za smučanje. Na vrhu se nam pridruži še nekaj turnih smučarjev, a ne ostaneva dolgo. Kmalu odrineva z vrha in pričneva smučanje v krnico. Sneg dovoljuje lepe zavoje in hitro izgubljava višino. Smučava pod Veliko Mojstrovko in nato levo na široki plato, ki se prevesi v drevesnico na južnem pobočju, ki gleda v dolino Trente. Nižje se ustaviva in nekja trenutkov kasneje se nama pridruži turni smučar in skupaj nadaljujemo navzdol, kjer je snega vedno manj in potrebno je narediti nekaj korakov s smučmi v rokah. Ko dosežemo novi snežni jezik, gredo smuči na noge, a žal kaj kmalu je potrebno sestopiti blizu stezice, ki se vije skozi gozd. Smuči gredo na nahrbtnike in nadaljujemo peške. Steza nas popelje do manjše čistine in potoka, ki ga prekoračimo in nato naju spremljevalec zapusti. Počasi stopiva za njim in nekoliko višje doseževa vršiško cesto pod 28. serpentino.

Do vrha Vršiča prepešačiva dober kilometer in pol in pri avtomobilu zamenjava obutev ter pospraviva smučarsko opremo. Na prelazu je prava gneča, polno avtomobilistov, motoristov in kolesarjev. Lep sončni dan je privabil lepo število obiskovalcev. Ne mudiva se dolgo in odpeljeva v dolino, kjer ujamem v fotoaparat Martuljško skupino.

Ustaviva se pri Aljažu, da pogasiva suhi grli s hmeljskim napitkom ob grizljanju slanih prest in nato že peljeva proti domu.

 

 

Oznake: smuTurno
eXTReMe Tracker