Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Natalija Mihi

... pokazala malce drugačen ples

Nekdanja slovenska plezalka Natalija Gros in Miha Perat sta v šovu Zvezde plešejo pokazala, da se odlično ujameta. Če je bil do zdaj učitelj Miha, pa se je Natalija odločila, da bo tudi Mihi pokazala nekaj novega. Zato ga je odpeljala v plezalno steno.

"Za začetnika, ki je prvič plezal, mu je šlo odlično, ker se pozna, da je športnik, plesalec. Kot sem že pred časom rekla, ples in plezanje imata veliko podrobnosti, predvsem to, da vse izhaja iz telesnega centra, da so pomembni občutki v nogah in stopalih, kar Miha ima in to se je res lepo pokazalo zdaj na plezanju. Takoj ko sem mu pokazala nekaj tehničnih elementov, mu je bilo jasno, kako in kaj," nam je zaupala prikupna Natalija Gros, ki z Mihom Peratom navdušujeta v šovu Zvezde plešejo. Natalija je namreč svojega soplesalca odpeljala v svoj drugi dom – na balvansko steno.

In kako se je imel Miha na plezanju? "Res lepa izkušnja. Že kot otrok sem si želel poskusiti. Moram reči, da sem zelo vesel za to izkušnjo, po drugi strani pa sem vesel, da sem spoznal, da to nikakor ni preprost šport, zahteva ne samo moč, ampak tudi razmišljanje – kako se prijeti, kam stopiti, kako stopiti ... veliko detajlov, ki naredijo plezanje. Brez detajlov ne bo cilja oziroma vrha," je navdušeno opisal svojo prvo plezalno avanturo profesionalni plesalec ter dodal, da je našel nekaj primerjav s plesom.

"Zelo hitro sem dojel, da sta si ples in plezanje podobna. Tudi pri plezanju je začrtana pot, kot koreografija – to se je treba naučiti in potem čim hitreje, čim lepše in čim bolje priti do cilja. Ples in plezanje gresta z roko v roki." A vseeno ni bilo tako preprosto, Miha je spoznal, da ima tudi mišice, ki do zdaj niso bile del njegovega plesnega treninga: "Presenetilo me je, kako hitro začnejo boleti mišice podlahti, potem boleče dlani in prsti ... Ker sem na začetku uporabil preveč nepotrebne moči, sem hitro dobil žulje."

Natalija pa je hudomušno pripomnila, da ga v prihodnjih dneh mogoče čakajo boleče mišice: "Zagotovo ga bodo bolele roke, ker pri plezanju res delajo specifične mišice rok, prstov in ramenskega obroča, ki ga pri plesu ne uporabljajo. Tako kot sem jaz imela po plesnih vajah bolečine v nogah, bo najbrž pri njem nekaj bolečin v rokah ..."

Glede na Mihovo navdušenja nad plezanjem pa je Natalija sklenila, da je čas tudi za naslednji korak – plezanje v naravi: "Naslednjič greva plezati v naravo, v skalo, kjer je doma pravo plezanje. V skali ni točno določenih oprimkov, v oprimkih je mogoče trava, prah, kakšna majhna žival ... je pa svež zrak, sonce in dobra družba." In glede na to, kako je bil Miha navdušen nad Natalijo: "Še bolj jo občudujem – izjemno, ko jo vidim, kako pleza ... Že v njenem plezanju je videti eleganco," se bo na povabilo zagotovo odzval.
Kaj sta nam še zaupala, pa si oglejte v nocojšnjem prispevku POP IN.
Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti