Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

O Valentinu Staniču

nedelja, 29. april 2018, ob 05:27, Uredništvo G-L, ogledov: 629

23. aprila 2018 je projekcijo filma o Valentinu Staniču gostil Kinodvor v Ljubljani. Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije

... je organizirala dogodek kot uvod v letne aktivnosti zveze in napovednik tedna naglušnih, ki je od 7. do 12. maja 2018. Prisotni so bili tudi predstavniki Planinske zveze Slovenije. Obe zvezi povezuje oseba, ki je razumela človeka, ki je znala pristopiti k ljudem in naravi, kar dokumentarni film, prvič predvajan leta 1999, doživeto prikaže.

Povabilo na projekcijo filma smo prejeli od Zveze gluhih in naglušnih, ki smo se je z veseljem udeležili. Na tem dogodku smo najavili akcijo "Gluhi strežejo v planinskih kočah", ki jo pripravlja delovna skupina planinstvo za invalide/OPP v okviru PZS.

Valentin Stanič povezuje obe zvezi - ZDGNS in PZS
Po pozdravnem nagovoru predsednika in podpredsednika ZDGNS je o gluhonemnici, ki jo je vodil Valentin Stanič spregovoril domačin iz Gorice, kako veliko območje je pokrivala od Čedada vse do Dubrovnika. Sledil je ogled dokumentarnega filma. Film je bil prvič predvajan leta 1999 v oddaji Gore in ljudje, za tokratno projekcijo pa je bil opremljen s tolmačem slovenskega znakovnega jezika.

V imenu delovne skupine "Planinstvo za invalide/OPP" - PZS je Jurček Nowakk pozdravil vse prisotne in povedal, da film predstavlja osebo, ki je spoštovana v obeh zvezah. Imamo lepe spomine nanj. Je del zgodovine, ki se je radi spominjamo, saj je Slovence zapisal kot pionirje in prepoznavne v svetu.

Bogomil Jakopič je dolgoletni profesor slovenščine. Učil je gluhe in naglušne, poudaril je da ni delo le enega učitelja, da se otroci naučijo govoriti. Za svoje delo pri urejanju materiala zgodovina na področju gluhote in uredništva je prejel iz rok predsednika ZDGNS skulpturo, ki predstavlja znakovni jezik gluhih.

Najava akcije »Gluhi strežejo v planinskih kočah«
Maja Kuzma, vodja delovne skupine "Gluhi strežejo v planinskih kočah" je z velikim zanosom in ponosom najavila akcijo, ki se že od konca septembra razvija na PZS ("Planinstvo za invalide/OPP"). 22. in 23. septembra bo akcija "Gluhi strežejo v planinskih kočah" potekala v 10 planinskih kočah po Sloveniji. Moto akcije je inkluzija med invalidi/OPP in invalidi/OPP in neinvalidi. Medijska skupina »Gluhi strežejo v planinskih kočah« je tudi pripravila reportažo o tem dogodku:

O Valentinu Staniču in zgodovini
Valentin Stanič je bil raziskovalec novih poti, vrhov, duhovnik, pesnik, pisatelj, zdravnik, geolog, fizik, učitelj, planinec, gornik, alpinist, dobrotnik ... Prvi je izmeril Watzmann in Veliki Klek leta 1800, Triglav je pomeril septembra leta 1808 (letos bo 210 let). Vztrajnost in radovednost sta ga pripeljala na številne vrhove. Prvi je začel učiti gluhe otroke v Sloveniji, 1840 je ustanovil prvo gluhonemnico v Sloveniji (Gorici) otroke je vodil po okoliških hribih in za tiste čase pionirsko uvedel tudi telesno dejavnost med poukom. Na planinski koči Watzmannhaus je dvojezična spominska plošča, za katero je arhitektni načrt izdelal Vlasto Kopač. Idejo za ploščo in tudi napis v nemškem, kakor tudi v slovenskem jeziku je ob 200. obletnici prvega vzpona na Watzmann prišla iz nemške strani. Zgodovina je tista, ki se odseva v sedanjosti in je pustila sledi tudi na vrhovih.

Valentin Stanič nima groba, je pa pustil sledi, ki ohranjajo njegov spomin. V Kanalu so poimenovali po njem ulico. Ima vrh s svojim imenom in kočo, ki dajeta razgled na tisto, kar je ljubil - gore, naravo, svet nad meglo.

Napoved mednarodne konference naglušnih
Ogledali smo si oglas ZDGNS, ki je s pozitivno noto najavil teden naglušnih, ki bo od 7. do 12. maja 2018. ZDGNS v sodelovanju z IFHOH pripravljata mednarodno konferenco na temo »Dostopnost odstrani vse ovire«, ki bo 11. maja 2018 v M hotelu.

Film nas je pustil nekaj časa v razmišljujoči tišini, pod vtisom velikih dosežkov in dejanj človeka, ki mu je mar za ljudi okoli sebe ter s strastjo do narave, gora.

Oznake: ZGO
eXTReMe Tracker