Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Palice na nahrbtniku

Kibubazin - Dario Prinčič: Pride trenutek, ko so palice na turi odveč. Tule je nekaj namigov, kako jih preprosto in enostavno pritrdimo na nahrbtnik.

Zakaj palice?

Palice razbremenjujejo noge med hojo, še posebej pri težjem nahrbtniku, in krepijo zgornji del telesa. Potrebujemo jih na nezahtevnih poteh, pri hoji po ravnem in navzgor, še posebej zaželene pa so pri sestopu, zlasti za tiste, ki imajo težave s koleni. V zasneženih hribih smo jih še bolj veseli kot v kopnih razmerah. A kaj, ko se pot spremeni iz lahke v zahtevno ali zelo zahtevno? Takrat velja pravilo, da palice pospravimo v nahrbtnik in si pri napredovanju pomagamo z rokami. To lahko naredimo na različne načine. Pri tem nas usmerja sam nahrbtnik glede na to, kakšne zanke, paščke, žepe ipd. ima, in celo če te možnosti nima predvidene, se da palice z nekaj iznajdljivosti pripeti na prav vsak pohodniški nahrbtnik.

Elastične zanke za pritrditev palic

Izključno pohodniški nahrbtniki imajo spodaj elastične zanke, v katere vstavimo konice palic (po možnosti zaščitene s pokrovčkom), zgoraj pa sistem, s katerimi palice pritrdimo pri ročaju ali pod njim.

Pri nekaterih nahrbtnikih je to na eni strani, pri drugih pa celo na obeh, da lahko pritrdimo vsako palico posebej.

Zanka za cepin

Alpinistični in gorniški nahrbtniki nimajo posebnih zank za palice, zato je treba uporabiti širšo, neelastično zanko za pritrditev cepina. Vanj lahko zanke palic vpnemo z vponko, potem pa palice, obrnjene navzgor, pritrdimo na nahrbtnik z elastičnimi zankami ali s trakom velkro, spet odvisno od nahrbtnika. Če želimo palice na takem nahrbtniku obrniti navzdol, je treba zanko nekako oviti okoli njih in tako vstaviti konice vanjo.

Žep iz mrežice

Če nahrbtnik zadaj nima zank, lahko uporabimo stranski žep iz mrežice in trak nad njim, ki je namenjen zmanjšanju volumna nahrbtnika. Pri tem je pomembno, da trak enkrat ovijemo okoli palic in jih tako fiksiramo, da se ne bodo premikale naprej in nazaj. Palice so obrnjene navzgor, saj bi v nasprotnem primeru lahko preluknjale občutljivo mrežico žepa.

Samo trakovi

Uporabimo lahko tudi samo kompresijske trakove oziroma trakove za pritrditev smučk na nahrbtnik.

V nahrbtnik

Zložene palice lahko damo v sam nahrbtnik, seveda s konicami navzgor, da ne poškodujemo dna. Pri tem moramo biti pozorni, da konic ne pokrijemo s kapo nahrbtnika, saj se v nasprotnem primeru tudi ta lahko poškoduje. Če nahrbtnik ni nabito poln, je ta opcija sprejemljiva, v nasprotnem pa bo zelo težko spraviti in dobiti palice ven.

Nahrbtnik za nošenje otrok

Tudi starši, ki v nahrbtniku nosijo majhnega otroka, včasih naletijo na situacijo, ko morajo pospraviti palice. Nahrbtnik Kid Comfort III je zelo priljubljen in udoben tako za otroka kot za odraslega, ki nosi, vendar na palice niso pomislili, ko so ga ustvarjali. Nič hudega, na fotografiji je uporabna rešitev, le paziti moramo, da česa ne izgubimo iz spodnjega žepa, v katerem so palice.

Na kaj moramo paziti

Za kateri koli način se odločimo, bodimo pozorni na to, da nas palice ne ovirajo pri hoji oziroma plezanju. Če so obrnjene navzgor, se izogibajmo temu, da so konice blizu naše glave, in pazimo, da se ne dotikajo čelade, če jo imamo.

Prav tako bodimo pozorni, da palice ne visijo preveč dol iz nahrbtnika, saj bi se lahko pri sestopu na strmem terenu z njimi zataknili za skalo ali varovalo in si po nepotrebnem ogrozili življenje.

Tretja stvar, na katero velja opozoriti, je to, da morajo biti palice dobro pritrjene na nahrbtnik. V nasprotnem primeru lahko padajoča palica ogrozi tistega, ki je za ali pod nami, če nič drugega, pa je lahko izguba palice nepotreben finančni strošek. Kakovostne palice namreč stanejo od 60 EUR pa navzgor. Dober pripomoček, da jih ne izgubimo, je dodatna vponka, ki jo pritrdimo na zanke na ročajih palic in na nahrbtnik.

Skrb za palice

Še en dodaten nasvet. Po koncu ture, če je bila v mokrem vremenu ali snegu, je priporočljivo, da palice razstavite in jih pustite, da se dobro posušijo, preden jih spet zložite. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo neprijetne vonjave ali celo korozija na palicah.

Navedeni nasveti seveda veljajo samo za zložljive palice. Za pripenjanje klasičnih (smučarskih) palic potrebujemo še nekaj več iznajdljivosti in pazljivosti pri nošnji, a pomembno je, da se tudi to da!

   10.05.2018
G-L:  "Kibubazin" 


Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Palice na nahrbtniku"

Igor Pavlič,

Palice enostavno pri eni od naramnic nahrbtnika s krpljicami navzgor zataknemo za hrbet. Če so zložljive, toliko bolje. Enako ravnamo s cepinom, če gre za teren, kjer je "treba" pogosto menjavati pripomočka.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti