Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 24.04.2018

Arhiv Alpinističnih novic 
Izpisi objav: o alpinizmu 
odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

torek, 24. april 2018, ob 00:01, Mitja Filipič, ogledov: 1031

Plezališča in grape

Čas je za športno plezanje in nabiranje metrov v skali. Južne stene v gorah hitro kopnijo, čeznje se cedi snežnica z vrhov, ki nosijo kar precej snega. Osojne stene bodo še nekaj časa vztrajale v zimski preobleki. Tako na osojnih kot prisojnih straneh gora se je v preteklem tednu plezalo in smučalo. 

Običajne zgodnje sezonske stene so vedno bolj obiskane. V zadnjem tednu je bilo precej obiska v Klemenči peči, Kozjeku, Gradiški turi, v Avstriji v Graškem pogorju in dolini Malte. V zadnji dolini so granit preizkusili navezi Jernej Kuhar -Slavc Rožič in Beno Vidmar - David Rogelj v delno opremljeni smeri Hubertus Alptraum (VI+, 200 m).

Kljub visokim temperaturam se je plezalo tudi v snežnih smereh. Večkrat je bila preplezana Slovenska smer v Steni. Snega je v smeri veliko, le spodnji del kaže skale. Jaka Križanič (AK Vertikala) je plezanje v smeri posnel ...

Samo Kristan (AO Rašica) je v soboto, 21. aprila, s soplezalko plezal Zeleniško smer v Begunjščici. Poročal je o praskanju v precej kopni smeri. Zadnje deževno obdobje in vročina sta le opravila svoje.

Marko Leban (AO Cerkno) je 18. aprila plezal grape v Tolminskem Migovcu. Preplezal je Belo grapo (45°, 250 m) in sestopil po Madoni (40-50°, 300 m). Poleg teh dveh je preplezal še pet krajših smeri, o katerih ni našel predhodnih podatkov. Smeri so najverjetneje že bile plezane, če ne drugega s strani lovcev in pastirjev, vendar še niso zabeležene. Smeri so dolge okoli 120 metrov, naklonine med 40 do 45°, na izstopih do 50°.

                ►120 metrske grape v Tolminskem Migovcu

 

Malo spustov

Kljub velikim količinam snega je vročina onemogočala resnejše alpinistične spuste. Več je bilo smučanj s Pihavca proti Luknji (Z-, 600 m), v Zahodnih Julijcih s Špika nad Plazom. S Pece sta po Lijaku (IV, S5, 700 m) smučala  Aleš Paradiž in sosmučar Gašper. Andrej Erceg je 19. aprila smučal z Velike babe v območju markirane poti in z Mrzle gore po Zahodni smeri (III+, S4+, 400 m)

Srečno!

Oznake: ALP, AN
eXTReMe Tracker