Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Strokovna

17.04.2018
Strokovna ekskurzija v Polhograjske Dolomite

 

četrtek, 19. april 2018, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 533

PZS - Marijan Denša: ... ekskurzija v Polhograjske Dolomite

Prva akcija novega IO Komisija za varstvo gorske narave PZS je bila izvedba dolgo načrtovane strokovne ekskurzije s področja varstva gorske narave. Nanjo smo povabili vodje odborov varstva gorske narave pri meddruštvenih odborih planinskih društev ter njihove namestnike in seveda vse člane novega odbora.

Ekskurzija je bila v soboto, 14. aprila. Udeležilo se je je 25 članov odborov ali odsekov varstva gorske narave iz desetih meddruštvenih odborov, od tega sedem vodij odborov in dva namestnika ter pet članov izvršnega odbora. Izvedla jo je Marta Bašelj, dosedanja članica odbora, ki je dobra poznavalka tega območja in področja izobraževanja.

Osnovni cilj je bil spoznati rastišče Blagajevega volčina, skupaj s planiko prve pri nas zaščitene rastline. Zaradi svoje redkosti in drugih posebnosti je blagajka pri nas izredno ogrožena. Seveda smo obravnavali tudi drugo naravovarstveno problematiko, povezano z vse množičnejšim neprimernim obiskovanjem gorskega sveta.

Ekskurzijo smo nadgradili s posvetom o stanju in smereh razvoja varstva gorske narave v planinski organizaciji. Posvet je bil uvod v razpravo o pomenu in namenu varstva gorske narave v planinski organizaciji. V »sejni sobi« pod košatim orehom smo v zanimivi in raznoliki razpravi natrli marsikateri oreh.

Izluščili smo, da varstvo gorske narave v planinski organizaciji nima tiste vloge in veljave, kot bi bili za naravovarstveni razvoj organizacije nujni in potrebni, (čeprav ima PZS status društva, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave) ter da je za uspešno delovanje varstva gorske narave v planinski organizaciji nujno najtesnejše in stalno horizontalno ter vertikalno sodelovanje in povezovanje znotraj varstva gorske narave in z drugimi dejavniki.

Naša vizija, da bi v prvem koraku vsak strokovni delavec v planinski organizaciji, v končnem pa prav vsak organiziran planinec postal aktiven varuh gorske narave, mora postati vizija planinske organizacije na vseh nivojih organiziranja in delovanja.

Le tako bomo našo lepo in hkrati močno občutljivo gorsko naravo ohranili takšno, kot (še) je.

Marijan Denša
Foto: Sonja Modlic, Vladimir Ivović in Marijan Denša

eXTReMe Tracker