Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Plačilo

Primorske novice - Neva Blazetič: ... za dva dragulja

Za ogled izvira Soče bo v prihodnje treba plačati po zgledu, kot tržijo naravno znamenitost Tolminska korita. Preden bo upravljalec, turistični zavod Dolina Soče, začel pobirati vstopnino, bodo zgradili varen dostop. Računajo na podoben obisk kot v Tolminskih koritih, kjer so lani našteli rekordnih 55.000 obiskovalcev.

TRENTA ► Izvir Soče na skoraj tisoč metrih nadmorske višine bo druga naravna znamenitost v Posočju, kjer bodo pobirali vstopnino. Po zgledu Tolminskih korit bo zavod za turizem Dolina Soče iztržek namenjal za vzdrževanje infrastrukture za varen dostop prek strmih sten.

“Soteska z izvirom Soče je v tem času prekrita z okoli 15 metrov debelim plazom. Sneg sega najmanj pet metrov nad jeklenico, ki je speljana prek stene. Reka zdaj priteče izpod plaza. Ljudje hodijo po plazu, ko se bo sneg začel topiti, ne bo več varno,“ opozarja v. d. direktorja zavoda Dolina Soče Janko Humar.

Korita so uspešnica
V Tolminska korita prihaja vsako leto več obiskovalcev. Z denarjem od vstopnine in po potrebi še iz proračuna poskrbijo za urejene in varne poti. Prek zime so namestili varovalne mreže, urejali bodo območje okoli vstopa v Dantejevo jamo in razširili parkirišče.

Kot pravi, so območje izvira Soče lani s pogodbo prevzeli v upravljanje od predhodnika, planinskega društva Jesenice, ki je lastnik planinske koče pod izvirom, kjer je tudi parkirišče. “Doslej je bil dostop relativno nevaren, v pomoč je bila zgolj jeklenica. Zgradili bomo varno pot, potem bomo začeli pobirati vstopnino,” napoveduje Humar. Zaradi skoraj vsakoletnih plazov bodo pot zasnovati tako, da bodo lesene in druge elemente jeseni odstranili in spomladi spet namestili.

Občina Bovec je skupaj z zavodom za turizem zainteresirana, da bi najlepše naravne bisere približali turistom. Letos nameravajo urediti parkirišče za približno 30 avtomobilov z izhodiščem do slapa Virje. Razmišljajo o tem, da bi zaračunali parkirnino. Zavedajo pa se, da vstopnine ali parkirnine za vsakim vogalom ni dobro pobirati. “Če je dostop do naravne znamenitosti urejen in varen, se v vsakem primeru obrestuje, ker turiste pritegnemo in kakšen dan prespijo,” menijo v Občini Bovec.

Janko Humar, turistični zavod
Zgradili bomo varno pot, potem bomo začeli pobirati vstopnino.”

 17.04.18 06.00
Plačilo za dva dragulja 


Prek stene bodo uredili varen prehod.
Foto: Zavod Dolina Soče

2 komentarjev na članku "Plačilo"

Igor Pavlič,

Morda bi se lahko v izogib težavam s plazovi, podrtimi drevesi, škodo, ki jo povzroča voda itd., lahko odločili za izgradnjo razglednega stolpa, kot ga načrtujejo na obali med Koprom in Izolo, z dvigalom seveda, morda še z nekaj 10 m dolgim steklenim vodoravnim podestom nad izvirom. Tako bi ubili dve muhi na en mah: ogled ne bi bil oviran zaradi naravne škode, ki ne le da uničuje obstoječe dostope (le kdo boi plačeval popravila!), ampak tudi zakriva poglede, hkrati pa bi omogočal obisk tudi gibalno in kako drugače oviranim ljudem. Poleg tega bi bile turistom na voljo popolnoma drugačne vizualne prespektive in vedute, kakršnih obiskovalci s poti zdaj niso deležni! Menda ne bomo postali le pri zajlah ("Zip-line" po domače, ampak ni za vsakogar, le za korajžne in voljne plačila) čez neke grape in doline!? Morda bi ekologi protestiralki, ampak lahko bi tudi postavili "najvišjo" nelovskop opazovalnico, podoben štant, kot stoji v "Slovenia Eco Resortu pod Veliko planino", natančneje v vasi Godič pri Kamniku, med cesto v Stahovico in desnim bregom Bistrice. Človeški ustvarjalnosti je treba dati proste roke, sicer ne bo napredka!


Marjeta Štrukelj,

… le glejte, da bo izvir Soče dostopen tudi v salonarjih z visokimi petkami, da vam ne uide niti ena duša!

Zdi se mi, da je zdaj dostop ravno dovolj adrenalinski, da zapusti obiskovalcu nepozaben vtis mogočnosti narave in dovolj varen, da ga povprečen ljubitelj narave lahko doseže. Z vstopnino ali brez, to je druga stvar.

Se strinjam, do invalidov pa bi bil urejen dostop najbrž zelo prijazen korak, a tudi verjamem v velikodušnost prikrajšanih, da vam ne bi zamerili, če jim dostopa do izvira ne omogočite. Če mislite nanje, vsekakor upam, da ste (boste?) še pred ureditvijo izvira Soče popravili razsuto razgledišče ob nekdanji postaji vojaške tovorne žičnice na vršiški cesti, ki je bilo dostopno tudi invalidom. Ob mojem zadnjem obisku Trente jeseni je bilo v tako klavrnem stanju, da me je bilo iskreno sram, ker imam še vedno obe nogi. Ampak ob ideji o varni poti do izvira pač niste mislili na invalide, priznate?

Nekje sem prebrala besede Dr. Petra Skoberneta obiskovalcem, ki bi jih morali odločevalci v narodnem parku vsekakor poznati:

»Pomembno je, kako bomo spoznanja uporabili – za bogatenje svoje zavesti ali za potešitev pohlepa. Odločitev je v rokah vsakega posameznika, vsota odločitev pa ima daljnosežne posledice, dobre, manj dobre ali celo uničujoče. Bistveno je torej, da odkrivanje spodbudi in utrdi spoštovanje, ki zmore uravnotežiti morebitne želje po pretirani koristi.«

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti