Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Težavnostno

Dostop.si: ... plezanje v UŠC Leona Štuklja - Študenstsko tekmovanje v športnem plezanju

Si vedel, da se je športno plezanje najprej razvijalo le v smeri alpinizma, šele kasneje pa se je podalo v samostojno športno panogo, ker pogojev za kaj drugega sploh ni bilo? Plezanje samo je v davnih časih veljalo za nevarno dejavnost, saj niso poznali ali imeli osnovne plezalne opreme - plezalnih pasov, plezalnih vrvi, zank, vponk, varoval, čelad, šele z razvojem vseh teh pripomočkov pa je plezanje postalo priljubljen šport, s katerim se danes ukvarja vedno več ljudi.

Plezanje se odvija na naravnih plezališčih ali na umetnih stenah. Ta so navadno nizke in »lahko« dostopne stene. V UŠC Leona Štuklja so študentski plezalci plezali in tekmovali na umetnih stenah. Pleza se po plezalnih smereh, ki so navidezno določeni pasovi v steni, kjer poteka vzpon plezalca. Smeri so varovane s klini in vrvjo, ki služita kot varovanje, obenem pa tudi nakazujeta približen potek smeri. Šport, ki se ti morda na prvi pogled zdi enostaven, pa je vse prej kot to. Zgolj ob gledanju in opazovanju se človeku zazdi, da bi lahko vsak prišel do vrha, tisti bolj izkušeni pa vedo, da je treba pri plezanju vedno premišljeno in preudarno ubirati pot do vrha, pretehtati možnosti kam in kako ter se pazljivo a hitro premikati do vrha, skoraj tako kot je v življenju. 

Zabava pa je skrbela, da je vse potekalo varno in nemoteno. Darila za najboljše udeležence in zmagovalce so priskrbeli Decathlon, Iglu šport, Adriatic, Kibuba, APD Kozjak in Zdrava zabava.

Zmagovalka in zmagovalec sta si pridobila naziv Prvaka in Prvakinje Univerzitetnega mesta Maribor v Športnem plezanju. Iskreno čestitamo tudi ostalim udeležencem in udeleženkam ter si želimo, da bi bilo takšnih dogodkov še več. Zdrava Zabava bo vsekakor poskrbela, tako kot skrbi že nekaj časa, da bo veliko odličnih športnih aktivnosti za mariborske študente.

Zmagovalci v moški skupini:
 Filip Brezovnik
 Mitja Mikek
 Jernej Gal
Zmagovalke v ženski skupini: 
 Tina Levičar
 Renata Javornik
 Janja Kodrič 

 

 

 

 13.04.2018 
Študentsko tekmovanje v športnem plezanju

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti