Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V Gradu,

Registracija: Primorske stene
 

četrtek, 12. april 2018, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 779

... točneje v njegovi SZ steni, je letos januarja nastala smer Dolga pot domov z oceno IV/3, M4, 450 m, 7 h

Vstop je v skrajnem levem delu stene, nekje v vpadnici vrha, po značilnem žlebu, lepo vidnem že iz doline.
Linija je nezgrešljiva in gre bolj ali manj naravnost navzgor, iskaje prehodov proti veliki votlini sredi stene. Od tu levo navzgor čez snežišče in za rob ter čez težavno stopnjo v odprto steno navzgor ter desno za rob in lahkem pobočju skozi žleb na rob stene. V smeri so ostali trije klini.

V Gradu, SZ stena: Dolga pot domov
Prva plezala: Tadej GolobTedi (AK Črna) in Peter BajecPoli (AO Železničar), 24. januarja 2018
Ocena: IV/3, M4, 450 m, plezala 7 h

Dostop: Kot za Zajedo kriminalcev in na primernem mestu levo pod steno.

Opis: Vstopni žleb je lahek in pripelje na manjše snežišče. Čezenj in zopet navzgor čez s snegom pokrite plati pod skalni skok. Naravnost čezenj (M4) in v lažji svet proti skalni pregradi pod veliko votlino.
Pregrado premagaš na levi strani in prečiš v desno v kot in navzgor proti macesnu, kjer si urediš sidrišče. Prečiš levo na snežišče in navzgor do votline ter še dalje po snežišču navzgor in za rob. Za robom prečiš levo pod strmo steno in premagaš previs na njegovem najšibkejšem mestu (odvisno od razmer).
Nato plezaš navzgor in se držiš desne strani odprte stene, dokler se ti ne odpre prehod na desno za rob in prideš na izstopno snežišče. Po njem in skozi lahek žleb na rob stene.

Oprema: 8 različnih klinov, nekaj metuljev in zatičev.

Sestop: dolg in naporen, katerokoli varianto že izbereš. Prva plezalca sta izbrala sestop po južnem pobočju do globoke grape, ki pelje proti jugozahodu vse do stika z glavno cesto Bovec-Predel ter nato po strmem gozdu do ceste. Zelo zahtevno in dolgotrajno. Verjetno je boljše izbrati sestop prek Vrh Krnice in nato po stezicah proti Klužam.

Opomba: Smer je z večjo količino predelanega snega lahko veliko lažja. 
Pripravil: Peter Bajec - Poli  
Oznake: ALP, PrV
eXTReMe Tracker