Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Janja po maturo,

Vecer.si 10.04.2018
Janja Garnbret po maturo, medalje, olimpijske igre ...

 

sreda, 11. april 2018, ob 05:29, Bruno Fras, ogledov: 656

VečerŠport - Zoran Mijatovič: … medalje, olimpijske igre ... Dvomilijonska Slovenija je že dve leti na vrhu športnoplezalskega sveta ...

… glavni junaki pa so v nizkem startu za nove podvige.
Slovenski športni plezalci se že vneto pripravljajo na novo sezono, ki se s tekmo v balvanskem plezanju začne že ta konec tedna v Švici. Poleti, s kar štirimi tekmami v juliju, pa se tej disciplini pridruži težavnostno plezanje. Skupno bo na sporedu 14 tekem za svetovni pokal, ki se bo letos zaključil s tekmami na Kitajskem in ne v Kranju. Tam bo preizkušnja na sporedu prej kot po navadi, 29. in 30. septembra, kmalu za svetovnim prvenstvom v Innsbrucku.
Prav na Tirolskem se je med letošnjimi pripravami reprezentanca lotila vadbe hitrostnega plezanja, kar bo med drugim zelo pomembno za olimpijske igre v Tokiu 2020, kjer bodo plezalci nastopali v kombinaciji vseh treh zvrsti športnega plezanja. Prav v Tokiu bodo v kombinaciji naslednje leto tudi kvalifikacije za olimpijske igre.
Kot pravi selektor Gorazd Hren, cilje letos določa predvsem SP v Innsbrucku, kjer računa na odličja in tudi na kakšno presenečenje. Enako velja za svetovni pokal. Na koga najbolj računa? Ni mu bilo treba odgovarjati z imeni: "Glavne akterje že poznamo." Prva med njimi je gotovo Janja Garnbret, 19-letna Korošica, ki je aktualna svetovna prvakinja v težavnosti, evropska podprvakinja v balvanih in dvakratna skupna zmagovalka svetovnega pokala. Lani je v eni sami sezoni osvojila rekordnih devet zmag in v seštevku skupnega pokala v kombinaciji zmagala z rekordnimi 1135 točkami prednosti.

Za maturo žrtvuje tekme

Takšna popotnica v novo sezono in posledično visoka pričakovanja so lahko tudi dvorezen meč. "Moram priznati, da me dosedanji rezultati malce bremenijo. A ne želim imeti nobenih ciljev in pričakovanj. Kot vedno si želim uživati na vseh tekmah. Letos smo veliko trenirali, kar pa moramo pokazati na tekmah." V bistvu je Garnbretova to že pokazala na pripravljalni tekmi, kjer je ob prvi priložnosti, da se pomeri s svetovno elito, v balvanih osvojila drugo mesto.
Za razliko od predlanskega svetovnega prvenstva v Parizu, kjer razpored tekmovanja novopečeni svetovni prvakinji v težavnostnem plezanju ni omogočil še priložnosti za nastop v balvanskem plezanju, bo letos v Innsbrucku drugače. Garnbretova zato priznava: "Letos bo moja pozornost res nekoliko bolj usmerjena na svetovno prvenstvo. Želim si ubraniti naslov težavnostne prvakinje, bom pa več časa posvetila še balvanom, da tudi tam osvojim kak dober rezultat."
A čeprav je svetovna prvakinja, je najstnica dokaj običajna dijakinja športnega oddelka Gimnazije Velenje, kjer jo letos čaka zrelostni izpit – matura. "Ta bo vplivala predvsem na uvodni, balvanski del sezone. Izpustila bom kar nekaj tekem. Upam, da na treninge ne bo vplivala, bo pa najbrž pobrala kar nekaj pozornosti. Računam, da bom z maturo in s plezanjem opravila, kot si želim, in da mi to ne bo povzročilo posebnih težav."

Vse se mu je podrlo
Kakšen nasvet ji lahko ponudi Mina Markovič. Z odličnimi ocenami in uspešno opravljeno maturo se je Ptujčanka z domače gimnazije brez težav vpisala na študij psihologije. A takrat se je pisalo leto 2006. Ja, 30-letnica je danes tekmovalka z najdaljšim stažem v reprezentanci, pa vseeno je svoji impresivni zbirki lovorik še lani dodala naslov evropske podprvakinje v težavnosti, leto pred tem je bila bronasta na svetovnem prvenstvu. Temne misli o koncu kariere so tako preteklost. "Zadnjih deset, petnajst let, odkar tekmujem, se je stil smeri zelo spremenil. To je posledica razvoja športa. Smeri postajajo veliko bolj dinamične. Treba se je prilagajati in iskati nove poti. Z novo ekipo nam to dobro uspeva, o čemer pričata zmagi v pokalu narodov v zadnjih dveh letih."
Ključni mož te ekipe je tudi Domen Škofic, ki je leta 2016 osvojil svetovni pokal v težavnosti, a lani tega dosežka ni ponovil. Spoznal je, kako tanka je linija med uvrščanjem na zmagovalni oder in tik pod njega, kamor je (pre)pogosto za las zdrsnil. Ob tem ga je lani nekoliko iztirila časovna omejitev plezanja na šest minut. "Lanska sezona je bila zame nekakšen poskus, ko sem šel tekmovati na vse – celo balvansko in težavnostno sezono. Ob vseh teh tekmah sem želel narediti preskok v balvanskem plezanju, kar je padlo v vodo. Zdelo se mi je, da se vse podira. Na evropskem prvenstvu sem sicer zmagal, a so mi zaradi pravila šestih minut dva zadnja giba izbrisali. Zdelo se mi je, da gre vse narobe. To je bila kaplja čez rob. A spoznal sem, da je za vse enako. Sprijaznil sem se in se na novo sezono maksimalno pripravil, da bom boljši."


Tekst: Zoran Mijatovič

Fotografije: BOBO (2 x)
in Robert Balen

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker