Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kredarica

KalvarijaBojan Ambrožič: ... s Kurje vasi

Letos je zapadlo tako veliko snega, da cesto v Krmo sploh niso plužili. Zato je treba s turo začeti že v Kurji vasi v Radovni, kar turo podaljša za 5 km v vsako smer. Jaz pa sem se na izhodišče pripeljal šele ob 10. uri in sem moral še dlje v Radovno, da sem sploh dobil parkirišče. Verjetno se sprašujete, zakaj sem s turo začel tako pozno? Presekal sem gumo na avto in sem moral prej še k vulkanizerju.

KalvarijaKakorkoli že. Počutje je bilo odlično, vreme pa tudi. Zato sem komaj čakal, da začnem teči. Kljub pozni uri, se mi sneg ni prediral in sem po dolini lahko tekel kar hitro. Največji užitek je bilo teči čez Zasipsko planino, kjer mi je sneg prijetno škripal pod copati. Do Garaž sem potreboval približno 35 min. Nato pa se je počasi začel klanec. Gaz ni bila speljana po trasi markirane poti, ampak je zavila levo pod steno. To je turo še nekoliko podaljšalo. Gaz se je združila traso markirane poti šele na ravnici Vrtača. Vmes pa je bilo potrebno prečiti številne plazovine. Snega je tako veliko, da je teren komajda mogoče prepoznati. Do Malega polja sem ves čas tekel v senci in se mi nikjer ni prediralo. Malo pod Prgarco, pa je bilo tega udobja konec. Sneg je na sončnih predelnih zelo južen in se je predira. Vseeno so mi številni predhodniki precej olajšali delo. Tudi Kalvarija je bila zgažena in mi ni predstavljala nobenega hujšega napora.
Nato pa je sledil še zadnji del mimo Snežne konte in že sem bil na Kredarici. Za vzpon sem potreboval 2 h 36 min. Če bi manj slikal vmes, pa bi bil lahko še hitrejši.

Sestop je bil na drugi strani precej bolj zoprn. Sneg je postal še bolj južen. Tako se mi je nekajkrat vdrlo tudi do pasu. Copati pa so zaradi gnilega snega postali premočeni. To je neke vrste gorsko-tekaški paradoks. Kadar je mraz, pri teku po snegu v copatih ne zebe, kadar pa je vroče in se sneg tali, pa zelo zebe. Zato se nisem ustavljal, da me ne bi preveč nohtalo. Tudi cesta v Krmo se je vmes odtajala. Tako da sneg ni več nosil moje teže, kar je tek naredilo veliko bolj naporen. Proti koncu Krme se sneg tali tako hitro, da se vmes teče kar po vodi. Iz gorsko-tekaškega vidika je bila to precej kratka tura. Kakšnemu pešcu pa se morda zna sestop nazaj v Radovno precej vleči.

Arhiv mojih tekov na Kredarico: December 2017 | Oktober 2016 | Oktober 2012 | November 2011 | December 2010

KREDARICA S KURJE VASI
07.04.2018

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46070

Novosti