Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Šiša Pangma 2018


Šiša Pangma, JZ osstenje (foto David Göttler)

nedelja, 8. april 2018, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 1270

V petek, 6. aprila, je proti Šiša Pangmi (8027 m) krenila slovensko-nemška naveza Ines Papert in Luka Lindič.

Njun cilj je vzpon po prvenstveni smeri v jugozahodni steni; trajanje odprave načrtujeta do 28. maja 2018.

Pred odhodom smo se pogovarjali z Luko Lindičem.

S čim vaju je pritegnila Šiša Pangma, da sta si jo izbrala za cilj tokratne odprave?
Šiša Pangma ponuja številne možnosti plezanja v visoki steni, kjer ne pričakujeva drugih plezalcev. Brez sramu priznam, da je dejstvo, da gre za enega izmed osemtisočakov, dodatna motivacija.

Leta 1989 sta se Andrej Štremfelj in Pavle Kozjek kot prva Slovenca povzpela na Šiša Pangmo po prvenstveni smeri v jugozahodni steni. Kakšni so vajini načrti na gori?
Levo od njune smeri je še prostor za lepo linijo, ki jo imava v mislih, če bo vse štimalo. Glede na vreme, razmere in najino počutje bova kot vedno plezanje sproti prilagajala.

Kaj načrtujeta za aklimatizacijo?
V bližini Šiša Pangme je veliko šest- in sedemtisočakov. Rada bi se aklimatizirala z vzponi na enega ali dva izmed njih. Tudi aklimatizacijo bova prilagajala glede na okoliščine.

Z Ines sta uigrana naveza. Izkušnje s katerih preteklih (skupnih) odprav so za vaju še posebej dragocene za tokratni vzpon?
Izkušnje z vseh najinih preteklih vzponov so pomembne. Verjamem, da sva dobro pripravljena, poleg tega pa zelo dobro delujeva kot naveza in sva sposobna dati najino zvezo malo na stran, ko je to potrebno. Prav na najini prvi skupni odpravi na Kitajskem 2016 sva videla, da se ujameva v praktično vseh pomembnih dejavnikih na odpravah.

Luka Lindič (AO Celje - Matica) je zadnja leta eden glavnih protagonistov slovenskega alpinizma, ki kljub mladosti kaže izjemno alpinistično zrelost, preudarnost, pripravljenost in osredotočenost. Udeležil se je več odprav: K7 West (prva ponovitev smeri Anderson-House-Prezelj, 2008), Bhagirathi (prvenstvene smeri na Bhagirathi II, III in IV, 2009), Makalu (dosežena višina 8200 m, 2011), Phola Gangchen (prvenstvena smer na Kang Ri, 2013), Hagshu (prvenstvena smer v severni steni Hagshuja, 2014, za katero je prejel zlati cepin 2015), Patagonija (prečenje Adel in vzpon na Cerro Torre, 2015), Aljaska (Francoska smer v Mt. Hunterju, 2015) in Choktoi (prvenstvena smer na Biacherahi, vzpon na Baintho Kabato, poskus na Latok I, 2015), Kanada (tri prvenstvene smeri v Skalnem gorovju, 2016), Pakistan (Broad Peak, severni vrh Gašerbruma IV, 2016), Kitajska (Kyzyl Asker, prvenstvena smer, 2016).

Nemka Ines Papert je bila štirikratna svetovna prvakinja in večkratna zmagovalka svetovnega pokala v lednem plezanju, zadnje desetletje pa se posveča alpinizmu in je ena najuspešnejših alpinistk. Na številnih odpravah po vsem svetu je preplezala vrsto prvenstvenih smeri in opravila več prvih ponovitev, v zadnjem času v navezi z Luko Lindičem, s katerim sta se med drugim po prvenstveni smeri povzpela na Kyzyl Asker (Kitajska, 2016) in opravila prvo zimsko prečenje Watzmanna (Nemčija, 2018).

Manca Čujež  
Vir: PZS.si  
Oznake: ALP, HIM, VTG, vtg2018
eXTReMe Tracker