Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šaleška

AK Slovenska Bistrica: ... v Lučki Babi - Zimski vzpon, ki je bil na mojem seznamu že kar lep čas

Ob predhodnih obiskih Logarske doline in pregledom količine in preobrazbe snega se z Tomažem odločiva za vzpon v torek, 27. marca 2018.

Snega je ogromno, tako da prištanfaš en raztežaj nižje od kamina. Naslednja dva raztežaja sta pokonci in s snegom, ki je predelan in zbit zaradi plazov, seveda pa ni bilo vse tako idealno in b. p. kot se sliši!

Po kaminu se smer dokaj položi in nekje do polovice smeri je bil sneg predelan, nato pa padanje v sneg vsaj do kolen. Glede na pogoje, ki sva jih deležna, nadaljujeva dokaj hitro.
Ko nekako pritacama do točke, kjer bi moral biti zgornji kamin, se spogledava in komentirava količino snega. Nisva mogla čisto natančno določiti, kje naj bi bil, saj je grapa popolnoma zalita. Na skokih je občasno zazijala kakšna luknja, pod katerimi so se najbrž skrivali ogromni previsi oz. luknje.

Grapa vodi vseskozi proti desni, v zgornjem delu pa naju je pripeljala do skalne zapore, katero preplezava po levi strani in nadaljujeva naravnost ob razu, kjer se ti odpre pogled do snežišča pod Lučko Babo.
Midva sva od tukaj nadaljevala vzpon ob razu po grapi, kjer te pričakajo manjši skoki ter dokaj zmerna naklonina. Izstopila sva desno od vrha Vilice z pogledom na izstopni del Bele grape in Glavo Planjavo po slabih petih urah.
V smeri sva pustila dva klina: prvi je na razu v srednjem delu, drugi pa na varovališču, kjer je skalna zapora.

Vreme na izstopu je bilo »vrhunsko«in ga sploh ne znam opisati. Sneg, sonce, sneg, megla ... Kakorkoli prebereš zapisano in v poljubnem vrstnem redu, največ problemov pa nama je delala megla in difuzna svetloba. Vidljivost je bila manj kot pet metrov in posledično se je sestop še dodatno zavlekel. Sicer je bil Oruxmaps vseskozi v pogonu, vendar je ob difuzni svetlobi izpadlo vse skupaj »gravitacijsko in orientacijsko« zelo težko!

V prihodnjih dneh do nadaljnjega odsvetujeva gibanje pod Planjavo oz. v območju Grla. Zgornji del je ves v najmanj 10-metrskih opasteh in vsa pobočja so nesplazena, tako da bo verjetno zelo pogosto vozil tovorni promet čez steno in skozi Grlo.
Tomaž Berglez in Bogdan Napret

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti