Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Golica

SiolNET - Nina Vogrin: ... med top cvetočimi destinacijami te pomladi

Preproga belih narcis na Golici ne navdušuje le Slovencev, med top evropske destinacije za občudovanje spomladanskega cvetja so jo uvrstili tudi Britanci.

Britanski časopis The Guardian je svoje bralce pozval, naj jim sporočijo, v katerih evropskih krajih so spomladi naleteli na najlepše cvetočo pokrajino. Izmed teh predlogov so izbrali deset destinacij, ki s spomladanskim cvetjem najbolj navdušijo, med njimi pa je tudi ena slovenska - Golica s svojimi poljanami narcis.

Narcise na pobočjih pod vrhom Golice običajno cvetijo maja, včasih pa zaradi (ne)prijaznih vremenskih razmer že aprila ali pa šele junija. Pri Guardianu so jih poimenovali kar "dišeč bel sneg", ki prekrije travnate poljane, omenjajo pa tudi legendo, po kateri je gorska narcisa dobila eno od svojih imen - ključavnica. Po tej zgodbi je bog čebele posvaril, naj ob nedeljah in praznikih nikar ne delajo, marljive čebele pa so svarilo prezrle in med še naprej nabirale vsak dan v tednu. Ker so ignorirale pravilo o nedeljskem počitku, je z neprehodno bunčico pod cvetovi "zaklenil" med.

Katere cvetoče kraje so v britanskem časopisu postavili ob bok Golici? 
Poglejte >>>

07.01.201807:25

 

Golica med top cvetočimi destinacijami te pomladi

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti