Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 27.03.2018

Arhiv Alpinističnih novic 
Izpisi objav: o alpinizmu 
odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

torek, 27. marec 2018, ob 00:01, Mitja Filipič, ogledov: 2049

 Prvenstveni spusti

Lep in za marsikoga hribovsko bogat teden je za nami. Z nekaj premisleka in poskušanjem je bilo mogoče najti dobre pogoje v malih in velikih stenah. Razmere na nebu so bile stabilne, veter ni bil ovira, snežna podlaga pa je zahtevala nekaj previdnosti in marsikdaj tudi obrat. Gore je prekrival nepredelan sneg, ki je oteževal ali celo preprečil vzpone, obenem pa tudi plazil. Žal tudi ob nepravem trenutku. Najbolje so razmere izkoristili alpinistični smučarji.

Nova smer nad Možnico

Severovzhodne stene nad Možnico le redko dobijo obisk, ko pa ga, je to v zimskem času, ko dobro utečene naveze zavohajo prave razmere. Miha Zupin (AO Kranj) in Miha Zupan (AO Tržič) sta jih zavohala prvič pred tremi leti, nazadnje pa pretekli četrtek. V steni Vrha Ribežnov sta imela ogledano smer in po treh letih čakanja, le dočakala dobro zalitost. Nova smer poteka v vpadnici vrha, zanjo pa je značilno izpostavljeno plezanje s slabim vmesnim varovanjem. Smer sta poimenovala Gorenska diretisima in ocenila s IV+, 4, 85-90/ 45-70°, 750 m. Vrh stene sta dosegla po devetih urah plezanja. Več ...>

Naše stene

Ponekod je bila v grapah prava gneča. Nekaj takšnega je bilo v Kramarjevi in Petem žrelu v Storžiču. Več miru sta imela Denis Arnšek in Aleš Paradiž (AK Črna) v Turski gori, kjer sta plezala Peščeni raz (III+/2, 600 m). Smer sta preplezala nenavezana, saj je bila dovolj zalita. Edino kar ju je oviralo, je bila gosta megla, ki je oteževala iskanje najlažjih prehodov. Jurij Rous in Peter Novak (Črnuški AO) sta samoto okušala v Kalški gori. V SV steni sta v soboto, 24. marca, preplezala Jetijev žleb (III, 60°, UIAA 3, 550 m). Do smeri sta pristopila po Mihovi grapi in tako nabrala 850 metrov plezarije. Odlične razmere in konstantna strmina sta zadovoljila njuno plezalno lakoto. Smer sta opisala kot bolj strmo od Domžalske (III+/3, 600 m) v Brani. Tudi slednjo sta preplezala letos. V Košuti je bila oblegana Prontarska smer, manj pa Y. Jernej Kuhar in Beno Vidmar (oba AO Tržič) sta preplezala njegov desni krak (III/3, M, 400 m). Naslednji dan je Jernej ponovil del zgodbe, zamenjal je le soplezalca in smer. Z Maticem Mohorčem sta preplezala Mošeniško smer III/3, 350 m. Tadej Bolta (ŠD Freeapproved) se je s soplezalcem podal v Pripravniško grapo. Kaj, ko je možnosti toliko, smer pa le nevidna črta čez prehode. Željeno smer sta našla višje v steni in tako preplezala varianto Pripravniške grape (III+/3, 500 m). Mijo Kovačevič in Sabina Movh (Šaleški AO) sta plezala v steni Črnega vrha na Dleskovški planoti. Po dolgem gaženju sta preplezala Desno (50/30°, 110 m) in Levo grapo (60/30-40°, 110 m).

Pod Prisojnikom in v Krnici se je še plezalo slapove. Preplezani so bili CentralniSrednji in Desni slap v Prednji glavi. Led je bil pod Prisojnikom že sumljive kvalitete, ponovno so čez slapove leteli plazovi.

Obilo prvenstvenih spustov

Teden za nami je bil spet smučarsko pester - najbolj v Karavankah. V torek, 20. marca, se je ekipa štirih odpravila v Begunjščico poravnat stare račune. Matej Mejovšek, Simon Erjavec, Žiga Šter in Andraž Šparovec so že pred nekaj tedni poskušali povezati zgornji del Trolka z žlebom, ki pripelje na Šentanski plaz. Tokrat jim je uspelo linijo povezati z vmesnim skokom oz. spustom naravnost. Prvenstveno smer so poimenovali Trolissimo. Več ...> Po prvenstveni sta Simon in Andraž v megli poiskala še Lenuhovo grapo in se spustila še po njej. Lenuhovo so v nedeljo obiskali še Matej Kosem in sosmučarji. Tudi oni so ves čas gledali meglo. Matej Mejovšek je v petek, 23. marca, pogledal v linijo levo od vrtaškega levega Y. V vetrovnem in kar zimskem vremenu je uspel linijo presmučati. Matejeva smer se na greben povzpne po Viharčku, smer Y pa doseže po novih prehodih. Viharček je leta 1996 presmučal Iztok Tomazin. Tomazin je moral 8 metrski odsek smeri preplezati. V nedeljo, 25. marca, je hotel linijo še polepšati, a se je zaradi spihanega snega na željenem mestu spustil po smeri petkovega smučanja. Presmučana je bila tudi sama Y grapa v odličnih razmerah. V Velikem vrhu Košute sta bili v četrtek, 22. marca, presmučani dve novi smeri. Ne vedoč eni za druge so z grebena na Zajamnovimi pečmi, ki je nekoč slišal na ime Kramarica, smučali Marko Kern s sosmučarjem Boštjanom, v drugi smeri pa Matej Mejovšek sam. Prva dva sta smučala desno od smeri Pomladni veter. V zgornjem delu smeri, kjer je iskanje prehodov oviralo rastje, sta smučala po trdi podlagi poprašeni z novim snegom (45-50°, dva prehoda bolj strma, 200 m), nižje pa po zbiti kloži (40°, 100 m). Smer sta poimenovala Pomladna sapica. V bližini je Matej smučal varianto levo od Tihotapske smeri.

Pomladna sapica (prvi dve) in leva varianta Tihotapske. Vir: Marijana&Marko; Snezak.si

V Kamniško Savinjskih Alpah sta bili v Strožiču presmučani Kramarjeva grapa in Peto žrelo. V Raduhi so redko ponovitev doživele Vetrne police. Lepe linije so bile presmučane še v Zahodnih Julijcih nad Rezijo. V sredo, 21. marca, sta Marko Kern in Jaka Ortar presmučala južna pobočja Žrdi. Do prostranih vršnih pobočij (40°, 300 m) sta pristopila preko strme gozdne grape (45°). V soboto, 24. marca, sta skupaj z Marijano Cuderman, Meto Meglič in Boštjanom Beštrom obiskali Koštrunove špice. Skupinica je presmučala Južno grapo (Z, 50/44-45°, 450 m). Sneg je v času spusta kar plazil izpod smuči in ustvaril tečen plazni jarek, ki bi morebitnim kasnejšim obiskovalcem kar zagrenil spust. No, saj spet prihajajo padavine, ki bodo popravile nastalo ˝škodo˝. Nad Rezijo so furlanski smučarji še petič ponovili direktno smer z Malega Kanina Canalone WSW - Žleb ZJZ (55°, 1000 m). Čudovita smer, ki jo kazi le 20 metrski spust po vrvi v spodnjem delu.

Jeseničani na preizkusu

Klini jeseničani so bili postavljeni pod preizkus. Poročilo ...>

Srečno!

Oznake: ALP, AN, PrV

Komentiraj (3):

Jaka Ortar, torek, 27. marec 2018, ob 16:12

Dopolnilo zaradi pogoste zmedi glede imena najbolj obiskane grape na severni strani Vrtače - njena imena so:
- Osrednja
- Centralna
- Levi Y
- SV grapa

In še komentar k spustu prek vesin Malega Kanina - višina smeri in tudi karakterističen naklon sta močno precenjena. Strmega dela (naklon >35°) te smeri je le 650 višinskih metrov, povprečen naklon na tem delu je 45° (vključno z 20-metrskim skokom).

Iztok Tomazin, četrtek, 29. marec 2018, ob 21:16

Smer levo od Tihotapske v Zajmenovih pečeh (Kramarca) sem presmučal že marca 2004 po dveh variantah - kot je narisano z rdečo na Mejovškovi fotografiji in direktno iz škrbine med obema stolpoma na levi ("Grapa v Škrbino").

Matej Kucler, petek, 30. marec 2018, ob 21:23

Tudi ostali, ki nismo nikjer v AO splezamo kako alpinistično smer.

eXTReMe Tracker