Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Čudna žival

odkrita po hudi zimi - Zajklja z rogovi ali ka-li | Kaj pravijo strokovnjaki

Letošnja strašanska zima je pri vsej svoji škodljivosti le pripomogla, da je bila odkrita žival, ki je ne občuduje samo Evropa, temveč – okroglo rečeno – ves svet. Slovenija je zopet pridobila na slovesu, da se je baš na njenih tleh skotilo to čudno bitje.

Bohinjski lovci so že par let med seboj šepetali o čudni prikazni, ki se je pojavila zdaj v tem, zdaj v onem samotnem kotu našega nepozabno lepega Bohinja. Tudi marsikatera planšarica je vsa prestrašena pripovedovala svojemu fantu-lovcu, da prihaja zvečer v prvem mraku na planino čudna žival, podobna zajcu, ki pa nosi fletne rožičke, kakor kak mal vragec. Zleze na skalo in zažvižga ostreje kakor gams.
Bohinjski lovci so to žival že parkrat čakali, a ji niso mogli do živega. Nekateri so bili uverjeni, da imajo opraviti s prikaznijo, ki je v sorodstvu s kozlom zlatorogom ali vsaj z Gelcmanovo kačo. Neki ljubljanski lovec, ki je čakal srnjaka, je na to čudno pošast celo streljal. Ker je seveda ni zadel, je bil mnenja, da se spaka strel sploh ne prime.

Zagonetko pa je rešila letošnja huda zima. Ko so vestni poklicni lovci pregledovali revir, da ugotovijo po mrazu povzročeno škodo, so našli dobra dva streljaja za hotelom »Zlatorog«, kjer zavije cesta proti Savici, to živalico mrtvo. Glavo vidimo nagačeno na naši sliki. Nagačili bi bili celo, kar bi mnoge zanimalo, a kaj se hoče, ko je bil zadnji konec že nekoliko raztrgan od lisic in ježev. Zahvalimo boga, da je ostalo vsaj najzanimivejše, zajčja glava z roglički, kakor jih nosi srnjak Špičak. Okostje z glavo vred je razstavljeno za teden dni pri preparatorju Herfortu na Kodeljevem, nato pa bo vse skupaj odposlano v muzej kuriozitet v Beogradu.
Glavo si bodo razbijali znanstveniki, kako je to bitje nastalo. Po znanstveni razpravi Raesfelda, ki ga že v naprej citiram, da me ne bo kdo sumničil »plonkanja«, zraste rogovje na točkah žive kosti, ki jo žival močno drgne. To imamo potrjeno črno na belem pri srnjadi, gamsih, govedi in drugi divjadi.
Saj tudi človek dobi čelni nastavek, tako imenovani rog, ako ga kdo drugi ali pa se kar sam buti po glavi. (Glej Raesfeld »Das Hochwald« str. 44).

Kaj sličnega se je najbrž zgodilo tudi z bohinjsko zajkljo. Dvomimo, da bi se bili zajci butali med seboj in da bi bilo to povzročilo izrastke. Morda ji je padel na glavo kamen ali pa je bila na fronti na Krnu, pa jo je po čelu udaril kos granate in jo je zajklja po italijanski zasedbi odkurila v Jugoslavijo.
Mnenje, da bi se bil morda z zajkljo križal srnjak, je predvomljivo. Zakaj pa ima potem žvižg po gamsu? Še najbolj verjetna je kombinacija, da se je tej zajklji izneveril njen možiček in si je zajklja sama nastavila rožičke, da obračuna z grehi svoje šibke polovice. Naj bo kakor hoče, stvar je zanimiva in velja, da si jo vsakdo ogleda. Vsaj na sliki.

             Jutro, št. 76, 30. marec, priloga Aprilski kurir

 

 

1 komentarjev na članku "Čudna žival"

Andrej Lavrenčič,

Takšno živalco imajo nagačeno tudi na sedežu LPN Medved v Kočevju.

Torej ni endemit Bohinja in okolice.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti