Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Koprivnik med leti 1970-1978

Hladna zima z obsežno snežno odejo je poskrbela za nepozabne dogodke iz tistega časa, ki jih je za vedno iztrgal pozabi in jih posnel na film ... Korošičov Zdravko s Koprivnika ...Janez Pikon: Po zaslugi domačina so zanimiva dogajanja krajanov gorske vasice iz časa na vpogled, Korošičov Zdravko s Koprivnika.

Koprivnik med leti 1970-1978

Pestro dogajanje v lepi gorski vasici Koprivnik na jugovzhodu prostrane Pokljuke je vneto beležil Zdravko Sodja (Korošičov Zdravko) na film s takrat še skromno kamero, katere tehnologija ni dopuščala velikega razkošja. Predstavljam te njegove čudovite stvaritve od leta 1970 do 1978, ki so jih zaznamovali številni zanimivi dogodki na Koprivniku, Goreljku in v okolici. Poleg družinskega veselja, ki ga je skrbno beležil, je dodatno popestril s predstavitvijo vaških zimskih in letnih dogajanj med leti 19701978. Hladna zima z obsežno snežno odejo je poskrbela za nepozabne dogodke iz tistega časa, ki jih je za vedno iztrgal pozabi in jih posnel na film. Sledijo predstavitev gradnje cestnih odsekov pred vasjo in urejanje okolice, proslava 20-letnice Gasilskega društva Koprivnik v letu 1978 z veselico ter proslava z razvitjem prapora Lovske družine Nomenj - Gorjuše v letu 1976 in veselico.

Video: Koprivnik in krajevne zanimivosti med leti 1970 ... 1978

Široka in poraščena kraška planota Pokljuke s skledasto obliko na jugovzhodnem pobočju z umeščenimi planinami in naselji Goreljek, Podjelje Koprivnik in Gorjuše. Naj omenim le nekaj drobcev bogate kulturne dediščine vasi Koprivnik (969 m). Naselje se je oblikovalo skozi stoletja iz nekdanje planine, kot sosednja razpotegnjena vas Gorjuše.

Središčno točko v jugovzhodnem predelu razloženega naselja predstavlja cerkev z župniščem, pokopališče s košato lipo ob križišču. Župnijska cerkev Svetega Križa je bila zgrajena med letoma 1791 in 1793. Cerkev je opremljena s poslikavami slikarja Matije Koželja.

Župnišče se predstavlja kot pravi kmečki dvorec. V spomin na službovanje Valentina Vodnika na fasadi opozori tudi spominska plošča z letnico njegovega prihoda (leto 1793). Valentin Vodnik je na Koprivniku maševal tri leta, tu spoznal Žigo Zoisa in se med prvimi povzpel na vrh Triglava.

Pesnikovo ime nosi vrh južno nad vasjo z imenom Vodnikov razglednik (Gospodovc), odkoder se ponudi veličastni razgled na razgiban bohinjski svet. Gorska vasica se je nekdaj ponašala tudi z edinstvenim in lesenim z mlinom na veter, ki ga je poganjal močan veter nočnik.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video:

Fičko z vprego, leto 1970

Video: Visoki sneg, Koprivnik v letu 1970

KoprivnikHladna zima z obsežno snežno odejo je poskrbela za nepozabne dogodke iz tistega časa, ki jih je za vedno iztrgal pozabi in jih posnel na film ... Korošičov Zdravko s Koprivnika ... Vprežna službaHladna zima z obsežno snežno odejo je poskrbela za nepozabne dogodke iz tistega časa, ki jih je za vedno iztrgal pozabi in jih posnel na film ... Korošičov Zdravko s Koprivnika ...
Mlin na veterHladna zima z obsežno snežno odejo je poskrbela za nepozabne dogodke iz tistega časa, ki jih je za vedno iztrgal pozabi in jih posnel na film ... Korošičov Zdravko s Koprivnika ... KoprivnikHladna zima z obsežno snežno odejo je poskrbela za nepozabne dogodke iz tistega časa, ki jih je za vedno iztrgal pozabi in jih posnel na film ... Korošičov Zdravko s Koprivnika ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti