Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naravovarstvenica

Angela Piskernik na razstavi Znanje brez meja

V Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki je od 1. marca do 3. decembrom 2018 na ogled razstava Znanje brez meja, na kateri je predstavljen izbor uspešnih inovatorjev in znanstvenikov s področij znanosti in tehnike, ki so zaradi iskanja, razširjanja in soustvarjanja odšli v širni svet ali jih je pot zanesla k nam. Med njimi je tudi naravovarstvenica Angela Piskernik, po kateri je PZS poimenovala najvišje priznanje na področju varstva in ohranjanja gorske narave.

Na razstavi Znanje brez meja boste spoznali avtorja prvih tiskanih knjig v slovenskem jeziku Primoža Trubarja, razsvetljenca Sigmunda (Žiga) Zoisa, naravovarstvenico Angelo Piskernik, velikega pustolovca Antona Codellija, očeta smučarskih poletov Stanka Bloudka, fizika z umetniško dušo Jožefa Stefana, soustanovitelja Instituta Jožef Stefan Antona Peterlina, elektrotehnika Aleša Strojnika, Nobelovega nagrajenca Friderika Pregla, prvega vesoljskega arhitekta Hermana Potočnika Noordunga, vesoljskega popotnika Antona Mavretiča, iskalko planetov Marijo Strojnik, astronavtko Sunito L. Williams in soustvarjalca Silicijeve doline Franceta Rodeta. Razstavo bodo spremljali izbrani predmeti, bogato fotografsko in videogradivo, aktivnosti za najmlajše in spremljevalni program za odrasle.

Na razstavi lahko spoznate tudi delovanje Angele Piskernik (1886-1967), ki je bila druga Slovenka z akademskim nazivom s področja naravoslovja, botaničarka, mednarodno priznana naravovarstvenica, muzealka, predavateljica ter zagovornica ženskih in narodnostnih pravic. Zaslužna je za ustanovitev Triglavskega narodnega parka in zavarovanje ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Po njej je Planinska Zveza Slovenije poimenovala tudi najvišje priznanje na področju varstva in ohranjanja gorske narave.

"Z razstavo Znanje brez meja opozarjamo na pogosto zapostavljen pozitivni vpliv migracij na naša življenja in družbo. Vsak izmed predstavljenih znanstvenikov je povezan z migracijami, kar je njihovemu delu in življenju pustilo neizbrisen pečat. Vzrokov na tem mestu namenoma ne analiziramo, ugotavljamo le, od kod in kam so prihajali in odhajali. Nekateri so iz Slovenije odšli, drugi so iz tujine prišli k nam. So pa tudi taki, ki se jim za "odhod" na tuje sploh ni bilo treba seliti - spremenile so se le meje, kajti države so propadale in nastajale so nove. Znanje je tisto, ki je vedno prehajalo vsakršne meje, dejanske in še večkrat navidezne. In znanstveniki so tisti, ki si drznejo preko. Onkraj domačega, znanega in varnega. Sposobni so preseči vse meje, edina meja je njihovo znanje. S pomočjo zanimivih življenjskih zgodb, podkrepljenih z bogatim gradivom, želimo izpostaviti pozitivni vpliv migracij na našo družbo," poudarjajo v Tehniškem muzeju Slovenije.

Razstava je v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki na ogled od 1. marca do 3. decembra 2018.

10.03.2018
Naravovarstvenica Angela Piskernik na razstavi Znanje brez meja

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti