Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mirandi

Ortar plaketa Občinske športne zveze Tolmin


Miranda Ortar
, vsestransko aktivna in dejavna inštruktorica alpinizma in športnega plezanja, vaditeljica smučanja in orientacijskega teka, je prejela visoko priznanje za dolgoletno delo na športnem področju na svečanosti, ki sta jo skupaj s priložnostnim kulturnim programom pripravila Občinska športna zveza Tolmin in Zavod za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin 7. marca v dvorani kino tolminskega gledališča.

Zgodnjo mladost je preživljala na Mostu na Soči, kjer je obiskovala osnovno šolo, nadaljevala šolanje na Gimnaziji Jurija Vege v Idriji in končala študij na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko - smer avtomatika. Zdaj živi z družino v Tolminu. Že po enem letu se je preusmerila v računalništvo, kjer je delala na različnih področjih - od izobraževanja odraslih, načrtovanja aplikativnih rešitev in podatkovnih baz, razvoja programske opreme, do testiranja in izdelave dokumentacije. Kot samostojni podjetnik v zadnjih letih poleg razvoja programske opreme pozimi tudi uči smučanje v tujini. »Če hočemo držati korak s časom, smo primorani veliko količino časa preživeti za računalnikom. Zato menim, da je vsakodnevno gibanje v naravi nuja.« Njene aktivnosti in dosežki potrjujejo, kaj z nepogrešljivo pridnostjo - poleg poklicnih in družinskih obveznosti, zmore posameznik, če mu je nekaj pisano na dušo.

Med šolanjem na gimnaziji v Idriji je v 4. letniku opravila izpit za vaditelja smučanja, se vpisala v alpinistično šolo Soškega AO v Tolminu in se začela resneje ukvajati s plezanjem.
Ko je bila alpinistka pripravnica, je najprej plezala z Darkom Podgornikom več različnih zahtevnih smeri v Vršacu, ki so še danes spoštovanja vredne (Smer mladosti, Steber, Tako je govoril Zaratustra itd.). Kasneje, največ v navezi s svojim življenjskim sopotnikom, ekstremnim smučarjem, inštruktorjem alpinizma in GRS, Simonom Čopijem, je preplezala svoje prve dolge smeri v Paklenici (Karabore, Domžalska, Velebitaška). Če je s Podgornikom plezala še kot druga, je s Čopijem že kot prva v navezi. Preplezala sta tudi Helbo s Čopom. Med ekstremnimi plezalskimi doživetji izpostavlja tista iz leta 1992, ko sta v času skupnega absolventskega staža s Simonom vse poletje in jesen posvetila plezanju.
V pripravah na odpravo v Yosemite sta doživela vrhunce skupnega udejstvovanja v alpinizmu. V Dolomitih sta preplezala: Comici-Dimai, Cassin-Ratti (Tre Cime), Constantini-Apolonio (Tofana), Philip-Flamm (Civetta) idr. Takrat je bila Miranda športno-plezalno odlično pripravljena in je uspela vse te smeri preplezati prosto; smer Philip-Flamm je prosto preplezal tudi Simon. Pika na i tega leta je bil vzpon preko Nosa v tisoč metrov visoki steni El Capitana, na katrega imam še danes nepozabne spomine (objava: Nos v srcu, PV 1993/03, str. 124).

Med njene pomembnejše dosežke štejejo tudi naslovi v pokalu športnega plezanja in na državnem prvenstvu (oboje 1991) ter 7. mesto na tekmi svetovnega pokala na Dunaju. (Takrat so tekme potekale še na naravnih stenah.)
Kljub vsemu daje prednost doživetjem v divjih, odmaknjenih stenah.

Miranda je leta 1996 opravila izpit za naziv inštruktorja alpinizma in za tem vsa leta licenco obnavlja. Od leta 2002 do 2013 je vodila alpinistično šolo v Soškem alpinističnem odseku PD Tolmin.
Bila je pobudnica postavitve umetne plezalne stene v šolski telovadnici na Mostu na Soči, kjer je od leta 1990 do 2006 vodila krožek športnega plezanja za osnovnošolce. Leta 2006 je sodelovala pri osnovanju Gorniškega učnega centra (GUC) v Tolminu na Logu.

Zadnja leta obuja orientacijski tek na Tolminskem. Opravila je tečaj za vaditeljico in organizirala vadbo za mlade. Njeni varovanci v tej disciplini že dosegajo lepe uspehe.
V letu 2016 je pod okriljem Orientacijskega kluba Azimut iz Cerkna s sodelavci organizirala tekmo Soča Outdoor Orienteering, prvi večji orientacijski dogodek v dolini Soče. Na obeh tekmah - sobotni tekmi na progah srednjih dolžin - na Mengorah in nedeljski tekmi – Sprint po ulicah Tolmina se je na progah zvrstilo preko 150 tekmovalcev. Za tekme so bile izdelane nove orientacijske karte, nujno potrebne tudi za vadbo otrok.
Tekmovanje Soča Outdoor Orienteering 2017 je bilo uspešno izvedeno tudi v letošnjem letu. Upravni odbor PD Tolmin pa je na njeno pobudo na novembrski seji sprejel sklep, da se orientacijski tek ponovno uvrsti med društvene dejavnosti.

Miranda Ortar je s svojimi alpinističnimi in športno plezalnimi dosežki pridobila toliko znanja in izkušenj, da je pripomogla k izgradnji vadišč za plezanje, veliko pa je prispevala tudi k promociji in zanimanju mlajših za udejstvovanje v plezanju, alpinizmu, orientacijskem teku idr.
V letu 2017 je dopolnila petdeset let.

Vsi ti podatki iz njene bogate alpinistično-športne kariere so pripomogli k temu, da v PD Tolmin ni bilo težav z utemeljitvijo predloga za visoko občinsko športno priznanje.
Žarko Rovšček  

PD Tolmin 10.03.2018
MIRANDI ORTAR PLAKETA OBČINSKE ŠPORTNE ZVEZE TOLMIN


Podelitev plakete OŠZ Tolmin; foto Dodi Červ



Planinski vestnik 2017/10

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46074

Novosti