Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ujel ju je plaz

Slovenske novice - Tina Horvat: Smučarja preživela 18 minut zasuta pod velikim plazom

V nedeljo so imeli štirje turni smučarji velikansko srečo v Karavankah. Moškega in žensko sta izpod plazu pod Velikim vrhom rešila njuna prijatelja.

TRŽIČ – Družabna omrežja so polna idiličnih podob, ki prikazujejo in opisujejo v tem času zelo popularne cilje turnih smučarjev, veliko manj vidna in slišna so opozorila gorskih reševalcev, Planinske zveze Slovenije, Arsa in vseh poznavalcev o glavni nevarnosti, ki preži na turne smučarje – plazovih. V nedeljo se je v Karavankah odvijala prava drama, ki bi se lahko usodno končala za štiri turne smučarje.

V torek se je na gorniškem portalu Gore-ljudje pojavila skrivnostna objava brez imen in brez lokacije, da se je nekje v naših gorah utrgal ogromen plaz in da sta bila dva kar 18 minut zasuta pod snegom, izpod katerega sta ju izkopala druga dva, ki sta plazu ubežala. Zgodilo se je okoli opoldneva, ko je bila nevarnost plazov zaradi visokih temperatur že zelo visoka, skupino pa je plaz ujel, ko so se zaradi velike nevarnosti že obrnili. Pod fotografijo plazu od daleč je uredništvo pomenljivo zapisalo: »Iz strahu pred izgubo ugleda je večina o takih dogodkih tiho, če se pa ne izide, jim ugled vrne pogrebni govor, saj so tam vsi izkušeni, pametni in dobro opremljeni, res pa, da tudi v krsti.«

Od Petra Vogelnika, oskrbnika v planinskem domu na Kofcah, kamor so turni smučarji prišli takoj po njihovem čudežnem preživetju, smo izvedeli, da so bili precej pretreseni in da se je ženska, ki je bila kar 18 minut zasuta, jezila sama nase, da se je tega dne odpravila, kamor se je.
A takih dogodkov vseeno ne gre prikrivati, ne nazadnje je prav, da ljubitelji turnega smučanja vidijo, da ni vse samo lepo in idilično, ampak da gre za izjemno nevarno dejavnost, če ne upoštevaš pravil. Zato smo poizvedeli, kaj se je tega dne dogajalo, in za komentar prosili tudi gorske reševalce.

Načelnik Gorske reševalne službe Tržič Blaž Belhar nam je povedal, da za nesrečo niso izvedeli uradno, saj ni bilo potrebe po njihovi intervenciji, da pa so dobili informacije, da je šla skupina štirih turnih smučarjev s Kofc na Veliki vrh in da je dva zasul manjši del večjega plazu.
»Kot smo še izvedeli, so imeli kar tri velikanske sreče v nesreči. Bili so zelo dobro opremljeni z lavinskimi trojčki, da so lahko locirali zasuta, ta dva nista bila poškodovana, ne nazadnje pa je največja sreča v nesreči ta, da sta bila v plazu samo dva, druga dva pa sta ju izkopala. Če bi plaz zajel vse štiri, se verjetno ne bi mogli izkopati,« je povedal.
Kot je še opozoril, bi bilo prav, da bi turni smučarji tudi v takšnih primerih obvestili gorske reševalce. V nedeljo se je končalo brez poškodb, v plazu pa je ostalo veliko opreme, s turnimi smučmi vred. »Lahko bi se zgodilo, da bi kdo ob poti našel to opremo in poklical reševalce, mi pa bi potem iskali, če je kdo v snegu. Zato je prav, da se nam po vsakem plazu, tudi s srečnim koncem, sporoči lokacijo in opiše, kaj se je zgodilo.«

So bili nedeljski turni smučarji prepozni in kaj je bilo krivo za to (ne)srečo, še vprašamo Blaža Belharja. »Gorski reševalci rešujemo in ne sodimo, kdaj je za kaj prepozno. V nedeljo so bile po hribih ogromne količine novozapadlega in še nepredelanega snega, poleg tega so se že dogajale temperaturne spremembe, zaradi česar so se začele prožiti spontano, brez obremenjevanja, klože. Bi pa opozoril, da je zaradi otoplitve pred nami še bolj nevaren teden za turne smučarje. Pričakuje se namreč otoplitev, tudi nad 2000 metri, in tako bodo severna in južna pobočja zelo nevarna za plazove. Zato bo tudi koča na Zelenici ta konec tedna zaprta, gibanje pa bo varno samo do gozdne meje,« je še opozoril Belhar.

08.03.2018
Plaz z Velikega vrha bi bil skoraj usoden za štiri turne smučarje. FOTO: GORE IN LJUDJE


S Kofc so se odpravili proti Velikemu vrhu. Foto: Facebook

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti