Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

V nedeljo

... nihče se ne bi mogel rešiti sam.
Po 18 minutah sta »ubežnika« izkopala zasuta, ki sta imela dovolj zračnega žepa, da sta prestala brez posledic.
To je bilo okrog 12ih.
Je pa bila jutranja temperaturna krivulja zgovorna. Do 1200 metrov normalno padajoč, potem hiter dvig za kakih osem stopinj in nato brez spremembe do 2000 metrov in naprej, veter pa spremenljive smeri in vlažnosti.

Iz strahu za izgubo »ugleda« je večina o takih dogodkih tiho, če se pa ne izide, jim ugled vrne pogrebni govor, saj so tam vsi izkušeni, pametni in dobro opremljeni, res pa da tudi v krsti


Poslej bo mogoče take dogodke predstaviti (brez podpisa, da se ne bi izpostavljali) na Snežaku >

torek, 6. marec 2018, ob 05:30, Urednik G-L, ogledov: 4564

... so štirje ravno s prerezom testirali nevarnost, ko se je utrgal ogromen plaz P. s.: Dogodek se je zgodil ...

Dva sta mu ušla, dva je zasul, enega sploh globoko, da je bil že ob svetlobo, ...

P. s.: Dogodek se je zgodil povsem na desni strani plazu, spodaj v kotlu pod grebenom Kofce gora - Toplar. Tam je bil plaz tudi najtanjši, tudi zgoraj po višini napoke se to vidi. Prejšnja dvojica je nekaj pred tem, ko so se ti vzpenjali, ravno odsmučala z vrha Toplarja, pristopila pa ravno tako čez del, ki ga je kasneje zasul plaz.

Oznake: smuTurno

Komentiraj (5):

Jernej Burkeljca, torek, 6. marec 2018, ob 10:26

Kje?

Metod Škarja, torek, 6. marec 2018, ob 19:58

Gledam na tistile povezavi desno (Snežak) - najbrž se je treba registrirati za poln vpogled. Stran mislim, da še ni javna, poskusno pa že nekaj časa obratuje, torej je število vpisov tudi zaradi tega verjetno dodatno omejeno.

V 7 dneh 14 dogodkov, od tega 6 z udeležbo ljudi (bodisi sprožili plaz, jih je plaz nesel, plaz od zgoraj, ponekod samo povzročena napoka itd). Zgornji dogodek (še) ni notri - upam da bo, avtorji strani zagotavljajo anonimnost. Beremo krasne opise na TK gora in tukaj na Gore-ljudje, vse izgleda idealno, super razmere in ture. Pa očitno ni samo to. Se strinjam z zapisom tam desno, da nima nobenega smisla skrivati teh stvari, na skupnih napakah se lahko vsi več naučimo. Če bi vsi imeli vpogled v teh 7 stvari v 7 dneh, bi verjetno že marsikdo drugače ravnal.

Vsi hodimo na neki razdalji od roba, za katero glede na vse pretekle izkušnje, lastne in tuje, smatramo, da je "varna". Opisi dogodkov tu doprinašajo v ta skupni fond.

Matej Kucler, torek, 6. marec 2018, ob 20:57

Avtor slike sem jaz, ko se popoldne povzpel na Kofce goro, slikal sem ok. 16. uri.

Jaka Ortar, torek, 6. marec 2018, ob 23:04

Odgovor Metodu - za "poln vpogled" v objave o razmerah in opaženih plazovih na Snežaku ni potrebna registracija, vse je dostopno tudi za neregistrirane.

Objave o plazovih nimajo prikazanega avtorja, vnašalec pa med vnosom označi, ali dovoli, da njegove kontaktne podatke v primeru poizvedovanja posredujemo naprej (npr. GRS, ARSO).

Več o Snežaku pa v kratkem tudi na G-L.

Metod Škarja, četrtek, 8. marec 2018, ob 17:31

Matej mi je prijazno poslal originalne fotke, pa sem s pomočjo kart, višin in dimenzij na fotkah naredil nekaj telemetrije (če se prav tako reče).
Širina plazu zgoraj: 260 m
povprečna višina napoke: 90 cm
višina napoke na nekaj debeljših mestih: 115 cm
maksimalna višina (ko gre skozi dobro viden zamet): 200 cm

Plaz še večjih dimenzij na tem področju se je sprožil marca 2010, in sicer čez celo konkavo med Toplarjem in Velikim vrhom, širine 400 m. Ta plaz sta takrat sprožila pohodnika (turna smučarja) pod sabo tik pod vrhom grebena.

http://www.gore-ljudje.net/novosti/53705/

Kar pa ni bilo zabeleženo, pa itak ne vemo.

eXTReMe Tracker