Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na Zelenici

Nejc Kuhar na Zelenici državni prvak tako v vzponu kot posamično

 

torek, 6. marec 2018, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 1077

Nejc Kuhar državni prvak tako v vzponu kot posamično

Pretekli konec tedna je bil na Zelenici pravi turnosmučarski praznik, saj je dvodnevna tekma Zelenica Ski Raid združevala državno prvenstvo v vzponu (3. marca) in posamično (4. marca) ter hobby kategorijo brez merjenja časa za rekreativne turne smučarje.

Sobotna tekma v vzponu je potekala po načrtovani trasi z Ljubelja do Planinskega doma na Zelenici.
Na kratki in zelo hitri preizkušnji se je najbolje odrezal Nejc Kuhar, ki je za vzpon na Zelenico potreboval le slabih 18 minut, za ovratnik pa mu je dihal drugouvrščeni Luka Kovačič, tretji med člani je bil Matic Dovžan. Med veterani je slavil Tomaž Strupi pred Miranom Pristavcem in Janezom Frelihom.
Med mladinci je zmagal Jure Zidar, ki je za sabo pustil Tineta Habjana in Jašo Zidarja, med članicami pa je bila najhitrejša Špela Zupan pred Anjo Markič in Klaro Meglič.

REZULTATI (PDF): Zelenica Ski Raid - državno prvenstvo 2018 v vzponu   

Nedeljsko posamično tekmo so morali organzatorji prilagoditi snežnim in vremenskim razmeram, ki niso omogočale varne tekme prek vrha Begunjščice in spusta po Smokuškem plazu. Kljub temu so pripravili zelo zanimivo in atraktivno traso v okolici doma na Zelenici.
Člani in veterani so se pomerili na trasi s 1500 višinskimi metri vzpona, mladinci in članice pa z 950 metri. Tudi posamično se je bil trd boj med favoritoma, a je bil malenkost hitrejši Nejc Kuhar, ki je na Zelenici tako postal dvojni državni prvak, dvojni državni podprvak pa je Luka Kovačič, medtem ko se je na tretje mesto med člani povzpel Luka Mihelič. V veteranski konkurenci je zmagovalec Milan Šenk prehitel Franca Zadnikarja in Tomaža Strupija. Med mladinci je bila posamična razvrstitev enaka kot v vzponu: Jure Zidar prvi, Tine Habjan drugi in Jaša Zidar tretji. Med članicami je prav tako v drugo slavila Špela Zupan pred drugouvrščeno Martino Wernig in tretjeuvrščeno Alenko Lukič.

REZULTATI (PDF): Zelenica Ski Raid - državno prvenstvo 2018 posamično 

"Tokrat sem bil na tekmi v dveh vlogah, kot organizator in kot tekmovalec. Če najprej pogledam s stališča tekmovalca, lahko govorim o samih presežkih, saj se mi zdi, da je bila tekma organizirana na vrhunski mednarodni ravni in tekmovalci smo bili deležni dveh tekmovanj, ki se jih bomo z veseljem spominjali. Zelo sem vesel, da mi je uspelo postati dvojni državni prvak, saj mi je Luka oba dneva dihal tesno za ovratnik," je bil zadovoljen serijski zbiralec naslovov državnega prvaka Nejc Kuhar (Društvo za razvoj turnega smučanja), prikimal je tudi Luka Kovačič (TSK Olimpik): "Dva dni epskih bitk z Nejcem Kuharjem na Zelenica Ski Raidu ... vsak dan so odločali zadnji metri dirke, kar je bistvo velikih tekem! Tokrat me je dvakrat zasluženo 'stresel'!"

Organizatorji tekme Zelenica Ski Raid so bili Društvo za razvoj turnega smučanja, Športno društvo Lom, GRS Tržič, PD Tržič. Sponzorji: glavni sponzor: Lumar hiše, ostali sponzorji: Garmin Slovenija, Dynafit Slovenija, Šport 11/11, Elan, ATK vezi, Tesma Sport, Rodeo Team, Pekarstvo Triler, Melom d.o.o., MG Metal d.o.o., Camp-Cassin, Named športna prehrana, Davidov Hram d.o.o., medijski sponzor: Gorenjski glas. Z organizacijskega vidika je Kuhar, pobudnik Zelenice Ski Raida, povedal: "Kot organizator se moram najprej zahvaliti vsem soorganizatorjem, prostovojcem in sponzorjem, ki so omogočili, da je dogodek izpadel tak, kot je. Kdor je bil pretekli konec tedna na Zelenici, je videl, da smo s stališča dogodka stopili korak naprej in tekmo približali tudi gledalcem z namenom, da ta lep šport predstavimo čim širšemu občinstvu. Po odzivih sodeč, tako s strani tekmovalcev kot tudi gledalcev, mislim, da nam je tekma uspela v popolnosti, svoje pa je zagotovo dodalo tudi prekrasno vreme. Pohvalil bi vse udeležence hobby kategorije, ki so se v lepem številu udeležili tako sobotne kot tudi nedeljske tekme in tako tudi podprli trud organizatorjev. Hkrati pa seveda ne morem mimo majhne udeležbe tekmovalcev in upam, da mi v naslednjem letu ne bo nihče od tistih, ki niso bili na tekmi, tako značilno slovensko tarnal čez slabo udeležbo na naših tekmah. Kot pregovor pravi, najprej pometi pred svojim pragom ..."

Tekmi na Zelenici sta šteli tudi za slovenski pokal. Kot poroča Milan Šenk, vodja slovenskega pokala v tekmovalnem turnem smučanju, sta prvi mesti v članski in mladinski konkurenci že oddani. Ostala mesta v vseh kategorijah bodo znana po zadnji tekmi 11. marca 2018 na Okrešlju, kjer bodo razglasili tudi zmagovalce slovenskega pokala v turnem smučanju za leto 2018. Vabljeni tudi na tekmo državnega prvenstva v parih!

REZULTATI: SP v tekmovalnem turnem smučanju 2018 (točkovanje po štirih tekmah)

Fotogalerije:
DP v turnem smučanju (foto Marjan Rekar)
Zelenica Ski Raid (ŠD Lom pod Storžičem: foto Matjaž Meglič, Rok Seliškar, Matic Godejša)

Manca Čujež, foto: Marjan Rekar, Matjaž Meglič
PZS.si  

Oznake: tekTS
eXTReMe Tracker