Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Jakob

Silvo Baznik: Po mrzlem jutru se odločimo za kratek sprehod in tako odpeljemo v vasico Topol. 

Na lepo spluženem parkirišču nasproti šole parkiramo in se pripravimo za polurni sprehod do cerkvice Sv. Jakoba. Stopimo na asfaltno cesto in se ob lepih pogledih počasi vzpenjamo mimo nekaj hiš in zadnje kmetije ter prispemo do oznake za Jakoba, kjer zapustimo cesto in stopimo na že narejeno gaz. Pozdravi nas suh mehak pršič, kakršnega si človek vedno rad zaželi. Temu ustrezno se nam udira, a hitro stopimo levo na bolj utrjeno gaz v gozd.

Z dreves se usipa ivje in sneg ter še bolj popestri našo pot skozi gozd. Višje stopimo na zasneženo ozko makadamsko cesto, ki ni plužena in tako smo v pravi zimski idili. Nadaljujemo hojo in zagledamo zaselek Brezovica in nad njim naš cilj, Sveti Jakob. V nekaj minutah smo v zaselku in oznaka nas opomni, da je tu v bližini obnovljeni Porentov vodnjak.

Mi pa nadaljujemo po zasneženem kolovozu ob pašni ograji v vznožje hriba, kjer stoji klop in od koder gre precej strma pot navzgor.  Odločimo, da gremo raje po kolovozu, ki se vije okoli hriba proti vrhu. Hitro, kar prehitro smo okoli in s tem na vrhu, kjer stoji lična cerkvica s klopmi ob stenah. Ker ni vetra, je prav prijetno toplo dokler sije sonce, a ko ga prekrije prvi oblak, nas hlad opomni, da zime še ni konec.

Danes ni videti Kamniško Savinjskih Alp. Pogled seže do Polhograjske grmade, Tošča in nižjih hribov na eni strani in komaj vidno Šmarno goro na drugi strani. Za več pogleda bo potreben kakšen drugi dan na tem vrhu.

Tako kot smo prišli, tako tudi gremo z Jakoba. Srečamo nekaj pohodnikov in za konec gremo iz gozda nad Vihro tako, da naredimo še nekaj sledi pri spustu po zasneženih travnikih do ceste in po njej pridemo nazaj do parkiranega avtomobila, kjer končamo po uri in pol današnjo kratko pohodno turo.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti