Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na EP

26.02.2018


Matjaž Mikloša, Luka Kovačičć, Nejc Kuhar in Luka Mihelič; foto Sportdimontagna.com

torek, 27. februar 2018, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 559

v turnem smučanju Kovačič tik pod stopničkami, Kuhar med najboljšimi

Šest let po tekmi svetovnega pokala je bil Nicolosi (na pobočjih Etne na Siciliji) znova prizorišče tekmovanja najvišjega kova, tokrat prvenstva stare celine, na katerem se je pomerilo okrog 200 tekmovalcev iz 18 evropskih držav. Tekmovalno dogajanje so krojili sunkovit veter, dež in megla, zato so tekme kar po vrstnem redu odpovedovali in prestavljali, a sobota in nedelja sta omogočili izvedbo tekem v šprintu, posamično in v vzponu.

Najuspešnejši slovenski predstavnik je bil Luka Kovačič (TSK Olimpik), ki je na tekmi v vzponu za nekaj sekund zgrešil medaljo med mlajšimi člani do 23 let, v absolutni moški konkurenci pa je dober čas zadostoval za preboj med najboljšo deseterico. "Zame je bil to eden izmed ciljev letošnje sezone, saj sem res želel poskusiti, kako visoko se lahko povzpnem v najelitnejši konkurenci. Za zdaj sem lahko konkurenčen v vzponu, saj je potrebna le izjemna fizična pripravljenost, tako fizična kot psihična, in ne toliko tehnika in smučanje, kjer zaenkrat še malo pešam. V glavi sem imel, po pravici povedano, medaljo med mlajšimi člani, zaradi česar sem bil maksimalno motiviran za tekmo. Na sami tekmi mi je uspelo res dobro držati ritem in ves čas sem bil v stiku z najboljšimi. Na koncu mi je deset sekund zmanjkalo za medaljo, vendar sem bil 4. mesta med mlajšimi člani in 10. absolutno na koncu izjemno vesel, saj sem postavil najboljši rezultat turne kariere. Mislim, da je to zame izjemen uspeh, ki me navdaja z ogromno motivacije za naprej, da še napredujem. Hvala tudi Iztoku Cukjatiju, ki me je očitno odlično fizično pripravil za to tekmovanje," ni mogel skrivati veselja 22-letni Kranjčan, ki pa je na posamični tekmi dosegel deveto mesto med mlajšimi člani oziroma 29. absolutno.

Vzpon je tudi paradna disciplina Nejca Kuharja (Društvo za razvoj turnega smučanja), dolga leta najuspešneješa slovenskega tekmovalca v turnem smučanju, ki je svojo najboljšo uvrstitev v karieri - 5. mesto na tekmi svetovnega pokala - dosegel ravno na Etni, leta 2012. Letošnje evropsko prvenstvo je v močni konkurenci sklenil na 13. mestu v vzponu in 20. mestu posamično. "Evropsko prvenstvo je bilo letos na žalost predvsem v znamenju slabega vremena, odpovedi in prestavitev tekmovanj. Kljub temu so organizatorji na koncu sicer na precej prilagojenih trasah vseeno izpeljali vse tekme. Sam sem na posamezni tekmi osvojil 20. mesto, pričakoval sem mogoče kakšno mesto višje ampak dnevno počutje ni dovoljevalo več. Že v osnovi pa sem več pričakoval od vzpona, in to tudi dokazal s 13. mestom, s čimer sem tudi izpolnil svoje cilje," je bil zadovoljen tudi 32-letni tekmovalec iz Preddvora.

Slovenske barve sta zastopala tudi novinec Luka Mihelič (TSK Olimpik) iz Naklega, ki se je na tekmi v vzponu uvrstil na 38., na posamični tekmi pa na 46. mesto, ter izkušeni Kranjčan Matjaž Mikloša (TSK Olimpik) z 41. rezultatom posamično in 45. v šprintu.
Evropski prvak v vzponu je postal Španec Kilian Jornet Burgada, srebra se je veselil Italijan Davide Magnini, brona pa Španec Antonio Alcalde Sánchez, na posamični tekmi pa sta se na prvo in drugo mesto povzpela Italijana Robert Antonioli in Michele Boscacci, tretji je bil Španec Burgada.

Slovenske tekmovalce prihajajoči konec tedna na Zelenici in okoliških gorah čaka državno prvenstvo v turnem smučanju, in sicer 3. marca v vzponu in 4. posamična tekma, na tekmovalni trasi pa se bodo lahko brez merjenja časa preizkusili tudi rekreativni turni smučarji. 

Manca Čujež  
Vir: PZS.si  

Oznake: tekTS
eXTReMe Tracker