Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bo tokrat uspelo?

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: Poljaki, ki so z Nanga Parbata rešili francosko alpinistko, so se vrnili pod K2

... kjer poskušajo opraviti zimski vzpon na drugo najvišjo goro na svetu. Dolgoletne sanje poljskih himalajcev poskuša uresničiti zagonetni ruski plezalec Denis Urubko.

Dramatično reševanje dveh plezalcev, ki sta konec januarja obtičala na osemtisočaku Nanga Parbat, je že šlo v medijsko pozabo. Rešena francoska alpinistka Elisabeth Revol si zdravi omrzline v bolnišnici, poljski alpinist Tomasz Mackiewicz je za vselej ostal na gori, junaška reševalca, Denis Urubko in Adam Bielecki, ki sta čez noč preplezala več kot tisoč metrov ledene strmine in spravila Revolovo na varno, pa sta se vrnila v bazni tabor pod K2, kjer se odprava poljskih lednih bojevnikov od konca decembra pripravlja na zimski vzpon na drugo najvišjo goro na svetu.

Poljaki so največji plezalci himalajskih zim. Od leta 1980 so opravili 10 prvenstvenih zimskih vzponov na osemtisočake, štiri je z različnimi soplezalci osvojil Italijan Simone Moro (Šiša Pangmo skupaj s poljskim soplezalcem Piotrom Morawskim), pozimi je neosvojen le še K2. Poljski ledni bojevniki so obsedeni z 8611 metrov visoko goro v pogorju Karakorum, na meji med Pakistanom in Kitajsko. Zgolj v zadnjem desetletju so pozimi goro, ki se je je zaradi objektivne nevarnosti oprijel pridevnik »divja«, zaman naskakovali že trikrat. Poljski himalajci so ujetniki svojih sanj, so zapisali v New York Timesu, vsak od njih se zaveda, da se mogoče ne bo vrnil domov. Adam Bielecki optimistično pravi: »Osvojitev vrha bi pomenila revolucijo v himalajskem plezanju in vse, kar potrebujemo, so trije dnevi dobrega vremena.«

Uničevalski veter

»Življenje gre naprej, spet smo v igri s K2. Držite pesti za dobro vreme,« je v začetku februarja sporočil po twitterju Bielicki, po tem, ko se je z Urubkom in Piotrom Tomalo vrnil z reševalne ekspedicije na Nanga Parbatu. Četrti član reševalne ekipe, Jaroslaw Botor, se je iz »osebnih razlogov« odpovedal nadaljnjemu sodelovanju na zimski odpravi na K2. Ledni bojevniki se pripravljajo na končni obračun z goro z južne, kašmirske strani, bazni tabor so si postavili na nadmorski višini 5100 metrov. Pred tremi tedni so začeli plezati po Abruzzijevi smeri (jugovzhodnem grebenu) in postavljati višinske tabore. Bieleckega je med vzponom na višini 5800 metrov v glavo zadel precej velik kamen. Na srečo je imel čelado in ni izgubil zavesti, sam je sestopil v bazni tabor, kjer sta mu člana odprave polomljeni nos zašila s šestimi šivi.

»K2 je zelo zanimiv, sanjski izziv za alpinista,« pravi Denis Urubko, alpinist, ki je brez pomoči dodatnega kisika preplezal že vse osemtisočake, leta 2010 pa skupaj s soplezalcem Borisom Dedeškom prejel zlati cepin (Piolet D'Or) za vzpon v jugovzhodni steni osemtisočaka Čo Oju. Urubko, sicer Rus, je pred tremi leti dobil poljsko državljanstvo in je s svojim vrhunskimi alpinističnimi sposobnostmi eden ključnih mož v poljski odpravi. »Kljub številnim težavam in zapletom si želimo zmagati,« pravi. »Na K2 se moraš spopadati z orkanskimi vetrovi, ledenimi strminami, strupenim mrazom, kratkimi dnevi, skalnimi podori in snežnimi plazovi. Ti dejavniki so v zimskih razmerah nekaj normalnega, zato moramo biti pripravljeni na ukrepanje.« Urubko pravi, da iz izkušenj z zimskimi vzponi ve, da je največja težava veter. »Prodre povsod, trga te in odnaša s tal, ne pusti ti delati. Niti v šotoru ti ne dovoli, da bi se spočil. Steno in pobočja oguli, da ostane na njih le črn led, to pa še poveča nevarnost za plazove.«

12. februarja se je Urubko povzpel do 1. višinskega tabora in spotoma iz ledenega oklepa očistil kakšnih 100 metrov starih fiksnih vrvi. Nadaljeval je do nadmorske višine 6400 metrov in postavil 2. višinski tabor. Naslednje jutro je nameraval napredovati še višje in postaviti 3. višinski tabor, vendar mu je vodja odprave Krzysztof Wielicki ukazal, naj sestopi v bazni tabor. 67-letni Wielicki je eden redkih še živih poljskih himalajcev iz generacije osemdesetih. V svoji zbirki ima tri zimske vzpone na osemtisočake, med njimi tudi Everest, ki ga je z Leszekom Cichyjem osvojil februarja 1980. Zdi se, da med Wielickim in Urubkom prihaja do manjših trenj. Urubko je že pred odhodom pod K2 člane poljske odprave vneto prepričeval, da poskusijo opraviti vzpon preko vzhodne stene. »Precej dobro je zaščitena pred prevladujočimi zahodnimi vetrovi, tam je vse lažje, od plezanja do postavljanja višinskih šotorov,« še vedno vztraja Urubko, vseeno pa je očitno prevladala odločitev vodje odprave, da opravijo vzpon po klasični pristopni smeri.

Rus ne priznava poljskih zimskih vzponov

Precej čuden pogled na zimsko osvajanje osemtisočakov je Urubko razkril novembra lani v intervjuju za argentinsko spletno stran Alpinismonline: »Četudi nam uspe zimski vzpon na K2, še nismo končali seznama zimskih vzponov na vse osemtisočake,« je dejal. »Broad Peak in Gašerbrum I v zimskem obdobju še nista bila preplezana. Plezanje na ti dve gori je velik izziv za prihodnost in šele potem bo mogoče govoriti o 'zgodovini'.«

Za oba zimska vzpona, ki ju Urubko ne priznava, je zaslužen Adam Bielecki, poleg Urubka najpomembnejši člen aktualnega poljskega vzpona na K2. Na vrh Gašerbruma I se je Bielecki povzpel z Januszem Gołąbom 9. marca 2012, na vrh Broad Peaka pa z Arturjem Małekom 5. marca 2013 (oba soplezalca Bielickega sta tudi člana aktualne odprave na K2). Pri vzponu na Gašerbrum I sta tragično umrla dva poljska plezalca, Maciej Berbeka and Tomasz Kowalski.

Urubko trdi, da teh vzponov ni mogoče šteti kot zimskih, ker sta bila vrhova dosežena v marcu. »Menim, da se lahko šteje za resnično zimo le obdobje med 1. decembrom in 28. ali 29. februarjem,« trdi ruski alpinist. »Denisova izjava je zelo nespoštljiva do tistih, ki so mu dali poljsko državljanstvo, ga povabili in mu plačali za udeležbo na zimski odpravi na K2, pa tudi do Berbeke in Kowalskega, ki sta umrla na Broad Peaku,« se je na Urubkovo provokacijo odzval Simone Moro, ki je opravil prvenstvene zimske vzpone na Šiša Pangmo, Makalu, Gašerbrum II in Nanga Parbat. »Koledarska zima se začne 21. decembra in se konča 20. marca, to je jasno vsakomur. Vsi na svetu to spoštujejo in tudi za Urubka je to veljalo, ko sva pozimi skupaj plezala na Makalu in Gašerbrum II.«

Februarja 2011 je Mora, Urubka in Američana Coryja Richardsa med sestopom z vrha Gašerbruma II zajel plaz, Moro se je uspel sam izkopati, potem pa je z nečloveškimi napori iz snega in ledu izkopal še povsem zasuta Urubka in Richardsa – in jima rešil življenje.

»Urubko ima rusko vojaško mentaliteto, zelo je močan in ničesar se ne boji, vendar ga je treba pravilno voditi, da ne naredi česa neumnega ali usodno tveganega,« še pravi Moro. »Vedno sva dobro sodelovala, vendar je moralo biti tudi povsem jasno, kdo je vodja. Denis je lahko prava oseba za uspeh na K2, vendar bo moral Wielicki pokazati močno voditeljstvo.«

Videti je, da so Wielickemu stvari že ušle izpod nadzora. Prejšnjo sredo sta se Urubko in Bielicki povzpela do 3. višinskega tabora na višini 7200 metrov in se vrnila v bazni tabor, kjer je minus 40 stopinj Celzija. Orkanski veter, ki naj bi divjal še ves teden, povečuje občutek mraza celo do minus 60 stopinj Celzija. V soboto se je Urubko iz baznega tabora brez dovoljenja vodje odprave sam odpravil proti vrhu, češ, da je dovolj aklimatiziran. Nekateri člani odprave naj bi mu sledili do 3. višinskega tabora, vendar je vprašanje, ali jim bo Wielicki to dovolil. Zgodovinski zimski vzpon na K2 postaja iz ure v uro večja himalajska melodrama.

Bo lednim bojevnikom tokrat uspelo?
8611 metrov visoki K2, druga najvišja gora sveta, je edini osemtisočak, na katerega človek pozimi še ni stopil. (Foto: wikipedia)


Denis Urubko, ruski alpinist s poljskim državljanstvom, je ključni mož za prvenstveni zimski vzpon na K2. / foto Denis Urubko (Foto: osebni arhiv) 


Največja ovira za vzpon na K2 so uničevalski vetrovi, trdi Denis Urubko. (Foto: osebni arhiv)

1 komentarjev na članku "Bo tokrat uspelo?"

Emilija Vraber,

Glede na včerajšnjo novico na Pythomu se je Urubko z neuspešnega poskusa osvojitve vrha že vrnil v bazni tabor in se odločil, da zapusti odpravo, s čimer so se ostali udeleženci zelo strinjali, saj z njim ni bilo več mogoče sodelovati.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti