Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Teoretični

18.02.2018
Teoretični del tečaja za bodoče koroške gorske stražarje

Vir: PZS.si 

četrtek, 22. februar 2018, ob 05:25, Uredništvo G-L, ogledov: 599

PZS - Tajda Senica: ... del tečaja za bodoče koroške gorske stražarje

V soboto, 20. januarja, je bil v prostorih Koroške lovske zveze v Pamečah, v organizaciji Odbora za varstvo gorske narave pri MDO PD Koroške, teoretični del tečaja za pridobitev naziva gorski stražar.

Tečaj za usposabljanje gorskega stražarja se na Koroškem ni organiziral že skoraj 20 let. Mogoče je tudi to eden izmed razlogov, da se je celodnevnega usposabljanja udeležilo kar 33, sedaj že bodočih gorskih stražarjev. Na prvem predavanju nas je Peter Tomše poučil o namenu in nalogah na področju varstva gorske narave, hkrati pa nam je predstavil osnovna teoretična izhodišča iz geografije in geologije gorskega sveta.
Po odmoru nam je mag. Peter Zajc predaval o negativnih posledicah onesnaževanja in uničevanja gorske narave ter kakšne so posledice množičnega obiska v gorah.
Za njim je sledilo predavanje mag. Primoža Areha, ki nas je seznanil s predpisi o varstvu narave ter zaščitenih območjih.

Zadnji sklop predavanj je vodil mag. Matjaž Jež, ki nas je seznanil s splošnimi ekološkimi pojmi. Predstavil nam je tudi nekatere zaščitene rastlinske in živalske vrste, ki jih lahko najdemo v gorskem svetu. Udeleženci tečaja bomo morali za pridobitev naziva gorski stražar spomladi opraviti še praktični del usposabljanja. Obiskovalci gora namreč velikokrat pozabimo, da v gorah nismo sami, temveč smo samo gostje, ki moramo spoštovati naravno okolje rastlinskih in živalskih vrst. Mnogokrat lahko naletimo na primere slabih praks kot so onesnaževanje ali celo uničevanje gorske narave. Zato je glavno poslanstvo gorskih stražarjev ravno ozaveščati ljudi o pomenu in ohranjanju naravnega okolja ter s pozitivnim vzgledom spodbujati k spoštljivemu ravnanju in varovanju gorske narave.

Oznake: USP
eXTReMe Tracker