Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Med letošnjimi dobitniki

Bloudkovih plaket so tudi Gorazd Hren, Janez Svoljšak in Darko Butinar

Med enajstimi prejemniki uglednih Bloudkovih plaket za leto 2017 sta na predlog Planinske zveze Slovenije tudi selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju in trener Janje Garnbret Gorazd Hren, ki je lovoriko prejel za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, ter najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju Janez Svoljšak, in sicer za pomemben tekmovalni dosežek v športu.
Bloudkovo plaketo je za življenjsko delo v športu prejel tudi Darko Butinar, še vedno aktivni član in dolgoletni predsednik Obalnega planinskega društva Koper.

Gorazd Hren je kot tekmovalec v športnem plezanju prve izkušnje dobival na tekmah državnega prvenstva pred več kot 15 leti. Po končani tekmovalni karieri se je lotil vzgoje mladih plezalcev v svojem matičnem klubu Velenje, pozneje pa v klubu v Mariboru. Leta 2008 je opravil izpit za trenerja športnega plezanja in vse bolj deloval tudi na nacionalni ravni. S svojim trenerskim delom je pripomogel k odličnim rezultatom mladih tekmovalcev - tako na državnih prvenstvih kot mednarodnih tekmovanjih. Ena izmed tekmovalk pod njegovim okriljem je bila tudi Janja Garnbret, lanskoletna dobitnica Bloudkove plakete. Janja je pod budnim očesom trenerja postala svetovna prvakinja, dvakratna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji ter zmagovalka svetovnega pokala v balvanih. Gorazd je na državni ravni sprva sodeloval v ekipi trenerjev mladinske reprezentance, leta 2016 pa prevzel krmilo članske reprezentance v športnem plezanju. Pod njegovim vodstvom je ekipa v pokalu narodov v težavnosti svetovnega pokala še istega leta osvojila 1. mesto, sezono 2017 pa je ekipa prav tako končala v pokalu narodov na 1. mestu v težavnosti in na 3. mestu v balvanih.

Janez Svoljšak, najuspešnejši slovenski tekmovalec v lednem plezanju, se je tej mladi plezalni disciplini posvetil zelo sistematično in z ogromno predanosti ter vrhunskega treninga. Leta 2014 je z naslovom svetovnega mladinskega prvaka prvič resneje opozoril nase, čez dve leti pa je vse njegovo vlaganje v ta šport obrodilo sadove. Z drugim mestom na tekmi v Saas Feeju leta 2016 si je priboril svoje prve stopničke v svetovnem pokalu in nadaljeval sezono z vrhunskimi rezultati. Na evropsko prvenstvo je odšel kot eden izmed kandidatov za najvidnejša mesta, domov pa se je vrnil z zlato kolajno in naslovom evropskega prvaka. Celotna sezona mu je prinesla stopničke tudi v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Lanska sezona pa mu je na svetovnem prvenstvu v Franciji prinesla 4. mesto. Janez Svoljšak je prav tako izjemno uspešen alpinist, preizkusil se je tudi v vlogi postavljavca smeri na tekmi evropskega pokala v lednem plezanju v Domžalah. "Prejem Bloudkove plakate se mi zdi veliko priznanje zame in za tekmovalno ledno plezanje. Dokaz, da so dobri rezultat tudi v manj poznanih športnih, kot je tekmovalno ledno plezanje, opaženi tudi v širšem krogu," se je razveselil Škofjeločan.

Bloudkova priznanja, najvišja državna priznanja na področju športa, so za slovensko športno plezanje do zdaj že prejeli: Martina Čufar leta 2001 Bloudkovo nagrado, Natalija Gros in Mina Markovič leta 2011 Bloudkovo plaketo, Markovičeva je dve leti pozneje prejela še Bloudkovo nagrado, Bloudkovo plaketo je leta 2015 prejel Jernej Kruder, leta 2017 pa Janja Garnbret in Domen Škofic. V gorskih športih je Bloudkovo plaketo leta 2016 že prejel najuspešnejši slovenski tekmovalni turni smučar Nejc Kuhar.

Vir: PZS/Manca Čujež  

19.02.2018
Bloudkove plakete 2017 Gorazdu Hrenu, Janezu Svoljšaku in Darku Butinarju


Primorske novice, 19.02.2018
Nagrade tudi na Primorsko
Bloudkove plakete so prejeli Darko Butinar, Gorazd Hren, Ema Klinec, Rafko Križman, Matija Krnc, Primož Roglič, Janez Svoljšak, kajak - kanu dvosed Anja Osterman in Špela Ponomarenko Janič, Ljubljanski maraton, Nogometno društvo Gorica in ženska reprezentanca do 23 let v odbojki.
Sicer je bilo za nagrado predlaganih skupno 21 kandidatov, za plaketo pa 25 kandidatov.

Darko Butinar je plaketo prejel za življenjsko delo v športu. Zdaj upokojeni profesor ima za sabo 47 let prostovoljnega dela v planinstvu in tri desetletja v vzgojno-izobraževalnih programih. Je dolgoletni član Obalnega planinskega društva. ...

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti