Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tekmovali smo

Turni.si: ... na lepi, a zahtevni trasi
Gorenjski glas

V soboto, 17. februarja, je bila v organizaciji PD Žirovnica organizirana druga tekma za slovenski pokal v turnem smučanju Turni rally Završnica.
Tekme se je udeležilo 34 turnosmučarskih navdušencev, med njimi tudi sedem rekreativcev, ki so se pomerili na krajši trasi (dobrih 1100 višinskih metrov vzpona in 350 metrov spusta). Na njej so tekmovali tudi mladinci in članice, medtem ko so se člani in veterani pomerili na daljši trasi (dobrih 1500 višinskih metrov vzpona in 700 metrov spusta).

Vremenske razmere so bile kljub nekoliko slabšim napovedim odlične. Temperatura zraka malo nad lediščem, snega dovolj za štart v dolini. Dolga cesta, ki smo jo morali premagati v začetnem delu trase, nam je služila za odlično ogrevanje pred najtežjim delom trase. Začetek smučine po gozdu je bil prav idiličen, sledila pa je kalvarija kar večine tekmovalcev. V smučini je namreč zelo drselo in sploh na obratih je bila potrebna velika zbranost, da se ni vzpenjanje spremenilo v drsenje nekaj metrov nižje. A tudi to spada k turni smučariji in pri analizi v toplem Domu pri izviru Završnice smo se po tekmi tekmovalci strinjali, da je prav težka trasa šele naredila pravo tekmo in spisala marsikatero prigodo.

Na najdaljši trasi se je v tehnično zahtevnih pogojih najbolje znašel Nejc Kuhar (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki je zmagal s časom 1:25:27, drugo mesto je s časom 1:29:11 osvojil Luka Kovačič (Dynafit), tretji je bil Luka Mihelič (TSK Olimpik), s časom 1:31:16, četrti pa Matjaž Mikloša (TSK Olimpik), s časom 1:36:42.
Vsi štirje že nestrpno pričakujejo torkov odhod na Sicilijo, kjer bo na Etni potekalo evropsko prvenstvo v turnem smučanju. Nastopili bodo na posamični tekmi ter na tekmi v vzponu, Mikloša pa tudi na četrtkovih šprintih.

Nejc Kuhar: »Turni Rally Završnica je bila po mojem mnenju najtežja tekma na slovenskih tleh, odkar tekmujem. Že tako precej dolgo tekmo so popestrile še zahtevne razmere na vzponih in spustih, ki so zahtevale veliko znanja in izkušenj. To sem obrnil v svojo korist in uspel zmagati. Vsekakor pa si želim več takih tekem v Sloveniji, ne po zahtevnosti razmer, temveč po zahtevnosti tras, saj so to prave turno smučarske tekme, ki zahtevajo vzdržljivost, tehniko in veliko izkušenj.«

Luka Kovačič: »Tokrat nas v Završnici ni pričakal monotoni "ringlšpil", ampak super zastavljeni pravi ''individual'', z idilično traso. Poizkušal sem držati visok tempo od starta, saj mi je bila tekma kot dobra priprava na evropsko prvenstvo. Bil je pravi boj na čelu, dokler se "špura" ni postavila preveč pokonci za tekmovalne turne smuči, in tukaj me je Nejc ''pošolal'' z univerzitetno tehniko turnega smučanja kot prvošolčka, in mi odčital pravo lekcijo. Pohvala organizatorjem za zastavljeno traso, vendar topel nasvet za drugo leto, če želijo zopet privabiti turne smučarje – ''špura'' mora biti položna, saj je drugače zares težko tekmovati z našimi "bobipalčkami", kot jim pravite.«

Luka Mihelič: »Lepa tekma z deloma zelo strmo ''špuro'', kar je tekmo naredilo še bolj zanimivo. Sam sem se na tem delu kar dobro znašel, tako sem tu uspel prehiteti Matjaža in se približal Luku. Tudi spusti po skorji niso bili nič kaj enostavni. Na koncu sem osvojil 3. mesto, za Nejcem in Lukom, s čimer sem zadovoljen in optimistično odhajam na evropsko prvenstvo.«

V članski konkurenci je nastopilo devet tekmovalcev, v veteranski pa dvanajst. Med njimi je zmagal Milan Šenk (TTSO Jezersko) s časom 1:59:19, sledila sta mu Franc Zadnikar s časom 2:03:18 in Tomaž Strupi (TSK Olimpik) s časom 2:03:57.

V ženski konkurenci so nastopile ravno tri tekmovalke – najhitrejša je bila Špela Zupan (TSK Olimpik) s časom 1:33:03, sledili sta ji Klara Meglič (AO Rašica) s časom 1:42:05 in Italijanka Giulia Della Zonca (Team Aldo Moro Paluzza) s časom 2:06:12.

Špela Zupan: »Hvala organizatorjem za lepo organizirano tekmo, za številne drobne detajle, ki so nam sporočali, kako cenite prav vsakega udeleženca. S svojim nastopom sem zelo zadovoljna, na celotni trasi sem uživala v misli, da mi je dano sodelovati in tudi gnati telo v že skoraj takšne obrate kot pred leti. Predvsem si želim, da bi mi zdravje še naprej služilo, saj sem morala lansko sezono skoraj v celoti izpustiti zaradi težav z dihali. Upam, da bodo tudi drugo leto razmere omogočale organizatorjem izpeljati tako čudovito tekmo.«

Klara Meglič: »Tekma je bila pestra in zanimiva. Vzpon je bil na določenih predelih kar težak, saj se je strmina postavila kar pokonci, vsak zdrs nazaj pa je vedno bolj pokvaril tvoj ritem. Vendar pa nas le ta ni ustavila, da ne bi prišli do cilja. V ženski kategoriji se je tokrat pojavila malo večja konkurenca, tako da smo tudi me lahko užile kanček napetosti in se tako še bolj potrudile. Konec koncev pa je važno sodelovati in ne zmagati ter se podružiti s prijetnimi ljudmi in se imeti "fajn"!«

Giulia Della Zonca: »Odločila sem se, da se bom udeležila te dirke, saj včasih treniram na območju Ljubelja in imam res rada hribe v okolici Zelenice. Ker se pogosto udeležujem gorskih tekov na Primorskem, vem, da so dirke v Sloveniji dobro organizirane in konkurenčne, a je razpoloženje sproščeno in prijazno. Sem šele začetnica v turnem smučanju in življenje ob morju mi pri tem ne pomaga prav dosti, ampak kot gorska tekačica sem predvsem rada na prostem, v gorah, na snegu. Odkar s sotekmovalcem trenirava za Sellaronda Skimarathon v marcu, sva si to dirko izbrala kot prijetno izkušnjo za trening in pridobivanje novih izkušenj. Od štarta sem se počutila precej udobno v svojem tempu do polovice v gozdu, dala sem vse od sebe in prehitela nekaj tekmovalcev, ko pa je trasa postala bolj strma in je pod smučmi drselo, sem se začela soočati s prvimi tehničnimi težavami zaradi pomanjkanja izkušenj. Kljub temu sem res uživala v dirki in se želim zahvaliti organizatorjem in prostovoljcem, ki so bili preprosto super, pa tudi kosilo v koči. Se vidimo naslednje leto

Nastopili so tudi trije mladinci – ponovno se je odlično izkazal gorski tekač Tine Habjan (KGT Papež), ki je zmagal s časom 1:26:20, sledila sta mu Luka Strupi (TSK Olimpik) s časom 2:10:08 in Maj Pritržnik (TSK Lima) s časom 2:10:27.

Nastopilo je tudi šest rekreativcev, med katerimi je bil s časom 1:27:08 najhitrejši Miran Pristavec, med rekreativkami pa je nastopila zgolj ena tekmovalka – Jerneja Oman.

Turni Rally Završnica je bila druga tekma za slovenski pokal v turnem smučanju. V spodnji tabeli si lahko pogledate vrstni red nastopajočih v slovenskem pokalu po dveh tekmah. Uvrstitve so nekako pričakovane, vendar se bije trd boj med vsemi nastopajočimi! Zelo hitro se približujeta tekmi na Zelenici (3. in 4. marca 2018), ki letos štejeta za državno prvenstvo v vzponu in posamično. Teden kasneje (11. marca 2018) bo še zadnja tekma na Okrešlju in zaključek slovenskega pokala.

Torej vsaj še tri priložnosti za tekmovanje na najvišji ravni v turnem smučanju v Sloveniji!
Vir: Turni.si   

Gorenjski glas, 20.02.2018

19.02.2018
Tekmovali smo na lepi, a zahtevni trasi
Rezultati: Turni Rally Završnica 2018 | Več fotografij

Slovenski pokal v TS - točkovanje po 2. tekmi 


Fb Turni Si, 18.02.2018
Turni rally Završnica je za nami, naslednji dve pokalni tekmi bosta v sklopu dvodnevnega turnosmučarskega praznika Zelenica Ski Raid, vmes pa skočimo še na Tromejo. Predprijave so že odprte in vam zagotovijo nižjo štartnino. Vabljeni tudi tekači, saj gre za tekmo, organizirano na enak način, kot je bil pri nas nedavni Zvoh night attack. Se vidimo!  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti