Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planinski vestnik - februar 2018

 2 2018
Kazalo objav v vseh letnikih PV

Arhiv PV: objava celotnih številk (PDF) 

 

Viharnik Foto: Oton Naglost
ponedeljek, 19. februar 2018, ob 07:00, Dušan Škodič, ogledov: 958

O meritvah Bosia na Triglavu 1822 / Cvetotu Kemperlu / O plezalski etiki / Pol stoletja zimskega Čopovega stebra / Janez Pečar Bobek ...

Uvodnik: Kaj bodo pa ljudje rekli? Zdenka Mihelič

ZGODOVINA PLANINSTVA 
Visoka obletnica prve reševalne akcije. Pripoved stotnika Bosia

SMUČANJE V DOLOMITIH 
Turni smuk s pogledom na Tri Cine. Cima Piatta Alta, 2905 m. Matija Turk

SPOMINSKI ZAPIS 
Viharniku z Bače v spomin. Igor Dakskobler
Cveto Kemperle (1950-2017). Martin Šolar

RAZMIŠLJANJE 
O plezalski etiki in strpnosti. Svedrovci ob idealni poči in idealna trad linija. James Pearson, Caroline Ciavaldini

INTERVJU 
Vse, kar je, se rodi v sanjah. Maurizio Zanollo - Manolo. Jernej Šček

Z NAMI NA POT 
Udobno na zasnežene gore. Pozimi nad Vršičem. Gorazd Gorišek

OPISI 
Slemenova špica. Gorazd Gorišek
Nad Šitom glava. Gorazd Gorišek
Mala Mojstrovka. Gorazd Gorišek
Prisojnik. Gorazd Gorišek

OBLETNICA 
Uvod v glasbo himalajskih sten. Pol stoletja prvega zimskega vzpona v Čopovem stebru. Dušica Kunaver, Anton Sazonov - Tonač

VZGOJA 
Iskanje miru na smučeh. Turna smuka. Tomaž Jakofčič

LOV NA PARTIZANSKE SPOMENIKE 
Iskanje in popisovanje dediščine velike vojne. Miran Hladnik

PLANINSKA DEDIŠČINA 
Nova cicka tudi za kolesarje. S cicko čez reko Savo. Marjeta Bricl

GORSKI VODNIKI 
Gorski vodnik klasične dobe alpinizma. Janez Pečar - Bobek. Janez Turk

PLANINČKOV KOTIČEK 
Prigode svizca Zvisa. Kristina Menih

IZPOLNJENE DAVNE ŽELJE 
Roman Benet postal slovenski državljan. Mire Steinbuch

MLADINA IN GORE 
Podnanos in Idrija zmagovito. Po sporočilu za medije povzela Zdenka Mihelič.

MLADI NA POHORJU 
V objemu pohorskih gozdov. Z dijaki od Ruš do Slovenj Gradca. Nuša Maver

GORNIŠTVO POZIMI 
Zimovanje na Zelenici. Zimska šola gorništva. Jasmina Peklar

SREČANJE Z MEDVEDI 
Adrenalinski šok. Premočen od potu ali morda še od česa. Ivan Premrl

GORE IN VARNOST 
V znamenju varnosti pred plazovi. Irena Mušič Habjan

NOVICE IZ VERTIKALE 
ŠPORTNOPLEZALNE NOVICE 
PISMA BRALCEV 
LITERATURA 
PLANINSKA ORGANIZACIJA 
FILM 
TRIGLAVSKI NARODNI PARK 
V SPOMIN 


Uvodnik: Kaj bodo pa ljudje rekli?

Berem knjigo Onkraj gore Steva Housa. Navdušuje me v svoji preprostosti in hkrati v svoji resnici, ki je Štef, ki se je kalil v alpinistični šoli APD Kozjak Maribor, ne olepšuje in jasno zapiše, ko naredi napako. A jasno govori tudi o tem, kaj so njegove želje, cilji, hrepenenja in kakšna je njegova vizija, tisto nekaj, kar ga vleče naprej, čemur sledi, in kaj je njegov zakaj. Ne piše o zmagoslavni vznesenosti na vrhovih, ampak o prezeblih udih na neudobnih bivakih, o otečenih organih, zatikajočem kašlju, izpraznjenih črevah, o krutem žrtvovanju in odpovedovanju, o spoznavanju samega sebe, o notranjem bogastvu in minimalizmu, pa o vztrajnosti, prilagajanju in zaupanju, o svojih porazih v življenju in pri plezanju ter o tem, da ko menimo, da smo svoj cilj dosegli, smo ga že izgubili. Pravi takole: "Od vse naše sreče, presoje, naučenih in upoštevanih spoznanj in izkušenj, pridobljenih in izgubljenih višin, telesne pripravljenosti ter spretnosti na koncu ne ostane ničesar ... Tako naši cilji oblikujejo scenarij naših življenj."
Kam nas vodi naša življenjska pot? Čemu sledimo in kam gremo? Si priznamo tihe želje in naredimo zanje vse ali jih skrivamo in se pretvarjamo, da smo brez posebnih želja, ki bi nam dale krila? Čemu se izogibamo, da bi bolje preživeli dan in se izognili morebitni bolečini, ko bi jo na poti k uresničevanju svojih stremenj in vizije morali premagati? Katere stvari tlačimo pod odejo prikritih strasti, da ne bi vznemirili ljudi okoli sebe in morda izstopali iz povprečja? Da ne bi vznemirili ljudi, ki so jim "njihove pasti in puščice samo izgovor, ker jim ne uspe zbrati dovolj poguma, ne uspe jim verjeti vase ali se z vsem srcem posvetiti nenačrtovani prihodnosti," razlog obrekovalcev, ki ne vidijo stalnega razvoja, razkriva Steve.
Današnji trenutek se ne bo ponovil in prav tako se ne bo ponovil začetek novega leta, ko si ljudje tako radi zastavljamo nove cilje. Cilje po bolj aktivnem življenju, po bolj zdravi prehrani in večji disciplini, po večji povezanosti z domačimi, po dopuščanju k temu, po čemer žeja srce ... A življenje se ne vrti v krogu, noben trenutek se ne vrača, ne na isto mesto ne v isti čas. Naše življenje je daljica na premici življenja. Naše življenje ni življenje nikogar drugega. Naše želje naj ne bodo želje koga drugega.
Želim vam vsem skupaj in vsakemu posebej, da bi posegli po smelih ciljih in sledili viziji, ki vas bo dvignila iz postelje, da boste skočili v nov dan z novimi priložnostmi, da boste stopali korak za korakom po vaši in edino vaši poti, na kateri boste rasli, se razvijali in si dopustili biti tisto, kar v resnici ste.
Ne bojmo se napak. V resnici ni napak, so le izkušnje in lekcije, ki nas vodijo k izpolnitvi našega cilja. Napake nas delajo pametnejše, če se iz njih nekaj naučimo. Naredijo nas močnejše in bolj samozavestne. Težke situacije, dogodki, ljudje in zavrnitve so tam samo zato, da nas ponovno usmerijo na pot, ki si jo želimo, pa se ji vedno znova morda izogibamo zaradi nekakšne neskladnosti z družbenimi merili, kaj je normalno in sprejemljivo za okolico. Vse se zgodi z namenom. Stvari se ne dogajajo nam, ampak za nas, da spoznavamo, česa si ne želimo več in po čem stremimo z vsem srcem. Da nam prilivajo olja na ogenj želja in nas podžigajo v naših namerah.
Kdaj nam bo končno jasno, da smo edinstveni, ti, jaz, vsak posameznik? Da takega ni bilo in nikoli več ne bo? Nikar ne hodimo po poti drugih - utrimo novo pot in ji sledimo. Kar imamo in kar lahko svetu damo, je unikatno. Kdaj bomo končno spregledali, da je pomembno le to, kaj mi mislimo o sebi, kako smo zadovoljni, kako se počutimo ob koncu leta, meseca in vsakega dneva? Da šteje le to, ali smo sledili svoji viziji in željam, ali smo jim vsak dan korak bližje, ali smo skrbeli za svoje telo, duha in medsebojne odnose, smo v tem dnevu boljši kot dan poprej ... in da še zdaleč ni
pomembno, češ, kaj bodo pa ljudje rekli. Vedno, karkoli bomo naredili ali mislili, vedno bo približno polovica takšnih, ki nas bodo pri tem podprli ali se vsaj strinjali z nami, in približno olovica takšnih, ki jih naša dejanja ali razmišljanja ne bodo zanimala ali jim bodo nasprotovali.
Prisluhnite srcu, zapišite vizijo, zavzemite se za svoje cilje in ideale, začrtajte pot, bodite ji zvesti s potrpežljivo vztrajnostjo, vedno spoštujte druge, njihova mnenja in dejanja. Pa imejte se radi!

Zdenka Mihelič

 

Oznake: BIB, PV
eXTReMe Tracker