Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Smuk

 11.02.2018
Smuk izpod Kriške stene
 

ponedeljek, 12. februar 2018, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 1004

Bojan Ambrožič: ... izpod Kriške stene

Avto sem pustil na začetku Vršiške ceste ob mostu čez Pišnico. Nato pa se po planinski poti vzpel do Koče v Krnici (1113 m).
Ta pot se mi je kar precej vlekla. Zato sem jo poskušal premagati čim hitreje in sem skorajda tekel oz. kolikor se s smučmi na nogah to da. Za kočo sledi le še deset minut vzpona skozi gozd. Nato pa se pokaže razlog zakaj sem danes tu – čudovit zatrep Krnice, ki ga imam namen presmučati.

Poleti sem bil v Krnici samo enkrat. Pozimi pa tu sploh še nisem bil nikoli. Uživam v odkrivanju neznanega. Špura skozi dolino je bila enkratna, prava avtocesta. Zato sem tu lahko močno pospešil. Sprva je cik-cak vodila skozi široko grapo. Nato pa se teren prevesi v krnico V Kotlu pod Kriško steno. Na tem mestu smo z mogočnimi stenami Križa in Razorja obdani s kar treh strani. V zadnjem delu zavije v levo in pripelje čisto do vznožja Kriške stene do nadmorske višine 1920 metrov.
Pred mano je od vznožja Kriške stene smučala že cela armada ljudi. Vendar ker so pobočja tako prostrana sem še vedno našel nedotaknjena pobočja pršiča. Užitek in pol!
Ko sem ravno presmučal čez najboljši del, sem naletel na kolege iz AOŽ. Zato sem sklenil, da grem z njimi še enkrat do vznožja Kriške stene. Vendar so mi začele turne kože snemati s smuči. Ko so mi v samo sto višincih vzpona kože že četrtič padle dol, sem obupal in odsmučal nazaj dol.
Od Koče v Krnici je sledilo še nekaj kilometrov smuka po poti, kjer je bilo predvsem treba paziti na številne sankače in pohodnike. Vmes pa je tudi nekaj ravninskih delov, kjer se je treba malce poganjati.

Oznake: smuTurno
eXTReMe Tracker