Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ratitovec

TK Gora/Razmere - Franci Pogačar: ... še tretjič v treh dneh

Ratitovec še tretjič v treh dneh (Franci, 05.02.2018)

Irena v službo jaz pa na Prtovč.Tokrat sem izbral pot naokoli preko planine Klom in Kosmatega vrha.

Nekaj časa sem s smučmi hodil po sledi krpljarja, ko pa jo je zmanjkalo pa je šlo na polno. Upal sem na kakšno sled na Jesenovcu ampak ni bilo nič. Udiralo se je tudi do pol metra.ko sem se bližal Klomu,se je že počasi kazalo sonce in višje me je premamil Kosmati vrh s svojo nedotaknjenostjo. Tam sem hitro obrnil in preko Vratc in mimo rudnika nadaljeval na Ratitovec.

Sam vzpon se je v danih razmerah potegnil na kar štiri ure. Ker je na vrhu sijalo sonce, se mi ni mudilo v dolino in še kar nekaj časa sem drsal naokoli in se povzpel še na Altemaver lovit utrinke poznega popoldneva.

Odsmučal sem v teh razmerah po klasični varni varianti do Lovske koče.Sneg je bil že zvožen in tudi zadnje minute dnevne svetlobe niso nudile presežkov smučanja.

Ratitovec (Franci, 04.02.2018)

V nedeljo se je Ratitovec spet pokazal v normalni luči.To pomeni velik obisk,pot uhojena (samo s Prtovča),koča spet odprta. Kako zahtevne razmere za vzpon v petek pove podatek da se v tem tisočletju pa tudi mogoče kakšno leto prej še ni zgodilo,da nihče ni prišel na vrh,pa tudi koča je bila v soboto zaprta. Razmere za smučanje so bile že boljše,ker se je sneg že zgostil in dalo se je na večjih strminah že malo zaviti. po okrepčilu v Lovski koči sva s Cenom nadaljevala smučanje do podlonka,kjer naju je počakal taxi in odpeljal v Železnike.

Ratitovec (Franci, 03.02.2018)

Po ogrevanju z lopato je bilo treba še malo v hrib.Šele ob štirih sem začel pri lovski koči.Že tu je bilo veliko snega.Hvala predhodnikom za potegnjeno špuro,ki je zgledala kot kanal.palice pa so se pogrezale do ročaja.Ravno še v dnevni svetlobi sem prišel do koče,ki pa je bila zaprta.To pa res pomeni,da se peš ni dalo priti do vrha,novega snega je na vrhu preko 1m.Nazaj sem v soju čelke sem sledil špuri,ker z zavojem v celo sem utonil kot bi bil v vodi. Tudi to se zgodi,da je snega enostavno preveč.

...02.2018
Razmere 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Kategorije:
Novosti SMU SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti