Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bašeljski

Bojan Ambrožič: ... vrh (1744 m) je še en pred plazovi varen vrh. Zato sem ga šel presmučat.

Na goro sem pristopil po običajni poti iz Mač.
Snega je v spodnjem delu poti zelo malo – le okoli 15 cm. Snežna odeja se konkretneje začne debeliti šele pri klopci. Količina snega nato z višino močno narašča. Na srečo je bila gaz ves čas dobro utrjena in se ni predirala. Edino težavo so mi povzročale moje (predolge) smuči, ki sem jih nosil na nahrbtniku, saj sem z njimi ves čas nehote pometal sneg z dreves in si ga trosil za vrat.

Pri Domu na Kališču se gaz konča. Tu je trenutno toliko snega, da je mogoče iz balkona hoče (ki je običajno eno nadstropje visoko) sestopiti direktno na sneg. Naprej proti Bašeljskemu vrhu sem nadaljeval na smučeh. Pred mano je šel že nekdo s krpljami. Za peš pa se trenutno preveč predira. Vreme je bilo sončno, toplo in brez vetra. Tako sem lahko dalj časa užival v razgledih.

Za nagrado me je čakal še spust na smučeh v dolino. Najprej sem z užitkom vijugal po grebenu Bašeljskega vrha. Nato pa sem zavil levo na pot pod tovorno žičnico. Na začetku je pobočje zelo strmo, zaradi česar nisem upal smučati.
Samo sto metrov nižje pa se strmina vnese. Od tu dalje do spodnje postaje tovorne žičnice je bila ena sama smučarska poezija. Pršiča je bilo toliko, da sem lahko kar glisiral na njem. Od tovorne žičnice dalje pa je snega spet premalo za smuko brez škrtanja.

  04.02.2018
Bašeljski vrh

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti