Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V letu 2017

PZS: ... najuspešnejši: v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju
Obrazložitve

NAJUSPEŠNEJŠI v ALPINIZMU v letu 2017

Strokovno komisijo, ki je naredila izbor najuspešnejših alpinistov, so sestavljali izkušeni alpinisti različnih generacij, ki poznajo razmere v slovenskem in svetovnem alpinizmu: Urban Ažman, Tadej Debevec, Tina Di Batista, Tomaž Jakofčič, Matej Kladnik, Tone Škarja, Andrej Štremfelj ter Peter Bajec, Miha Habjan in Nejc Pozvek (KA PZS).


Priznanje za življenjsko delo na področju alpinizma: Rado Kočevar (PD Gozd Martuljk) in France Zupan (PD Ljubljana-Matica); obrazložitev na PZS <> G-L 


Najuspešnejši alpinist: Aleš Česen (Alpski gorniški klub)
Aleš Česen je že več kot desetletje stalnica na slovenski alpinistični sceni. Dokazal se je v vseh zvrsteh alpinizma, pred dvema letoma tudi v najzahtevnejših stenah Himalaje.
Preteklo sezono je, lahko bi rekli, v stenah preživel več časa kot na ravnih tleh. Veliko sicer kot gorski vodnik, ob tem pa je uspel plezati še na štirih odpravah: v Kanadi, Indiji, ZDA in Maroku. Z Luko Stražarjem v Kanadi nista naletela na najboljše razmere, a bila vseeno neprestano aktivna. V Indiji pa se je ob izteku odprave v gorovju Kishtwar izšlo po načrtih in trojica (navezo sta sestavljala še Urban Novak in Marko Prezelj) je uspela v njihovem glavnem cilju, 6250 metrov visoki Arjuni, preplezati zahtevno prvenstveno smer s pomenljivim imenom – Vse ali nič.

Najuspešnejša alpinistka: Anastasija Davidova (AO Ljubljana-Matica)
Anastasija Davidova - Nastja je, kot smo v zadnjih sezonah že vajeni, znova plezala vsestransko, leto pa kronala z uspehom na odpravi v Kirgizijo, kjer je s soplezalko Ivo Božić v treh dneh opravila prvo žensko prosto ponovitev slavne smeri Perestroika crack. V domačih gorah je izkoristila dobre zimske razmere za ponovitev nekaj zanimivih, sicer plezanih smeri, v Paklenici je preplezala nekaj navrtanih klasik, poleti pa je nekaj vzponov opravila tudi v Dolomitih.

Najperspektivnejši alpinist: Žiga Oražem (AO Kamnik)
Žiga Oražem se je v zadnji sezoni dokončno ustoličil med alpinisti, kamor se je počasi selil iz športnoplezalnih voda. Tudi v njegovem primeru se je pokazalo, da je visok prostoplezalni nivo odlična podstat za alpinistične dosežke na najvišji ravni. Žiga je bil zelo aktiven na akcijah Slovenske mladinske alpinistične reprezentance (na Češkem, v Španiji in Maroku), lani pa je plezal tudi v Patagoniji. Največ zanimanja je na njegovem seznamu vzponov gotovo požela zimska ponovitev Walkerjevega stebra v Grandes Jorasses, ki sta jo v dveh dneh opravila z Matijo Volontarjem.

Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu: Urban Novak in Marko Prezelj (oba AO Kamnik)
Urban Novak in Marko Prezelj sta bila z Alešem Česnom tvorca trojne naveze, ki je na odpravi v indijskem gorovju Kishtwar preplezala dve prvenstveni smeri. Lažjo, aklimatizacijsko, na P6013 (6038 metrov visoki vrh) po severnem grebenu, v zaključku odprave pa so izkoristili kratko vremensko luknjo, stavili vse in izvlekli čudovit vzpon v zahodni steni 6250 metrov visoke Arjune. Smer so poimenovali All or nothing/Vse ali nič.

Komisija za alpinizem PZS je izpostavila še naslednje alpiniste oz. njihove dosežke preteklega leta:
Luka Lindič (AO PD Celje Matica) je znova plezal na vrhunski ravni, nanizal številne zahtevne smeri v Alpah, z odprav pa se žal vrnil brez doseženih plezalnih ciljev. A vendar nikakor ne moremo mimo sijajnih zimskih vzponov v Supercombu (Piz Badile) in kombinaciji smeri No siesta in Bonatti-Vaucher v Grandes Jorasses. Odlično je plezal v Južni Afriki, v Patagoniji se je v slabem vremenu izšlo le za eno smer, v domačih gorah je ponovil Ulino smer v Triglavu, v Dolomitih pa smer Donnafugata v Torre Trieste. Vse našteto v navezi z Ines Papert.
Tjaša Jelovčan (AO Kranj) je plezala v različnih evropskih skalnih stenah in dosegla izjemno raven. Psihomazohizem, Nebeška streha, Beli pajek, Metropolis, Spominska smer Tine Jakofčič … so smeri, ki sodijo med težje v naših gorah. Poleg tega je v albanskih Prokletijah v navezi z Marijo Jeglič preplezala nekaj odličnih smeri, prosto pa je ponovila tudi klasično smer Srček v Paklenici.
Petra Klinar (Akademski AO) je novo ime na alpinistični sceni. V navezi s soplezalcem Luko Stražarjem je bila aktivna tako v domačih kot tujih gorah, poleti, predvsem pa pozimi. Krona njene sezone je nedvomno vzpon po Cassinovem grebenu na Denali. 

NAJUSPEŠNEJŠI v ŠPORTNEM PLEZANJU v letu 2017

Najuspešnejša športna plezalka: Janja Garnbret (Šaleški AO)
Po izvrstni lanski sezoni je v letu 2017 naredila še korak dlje. Statistika njenih rezultatov je naravnost impresivna. Povsem je dominirala na tekmah svetovnega pokala. Štirinajst uvrstitev na zmagovalne stopničke, od tega rekordnih devet zmag, ji je na koncu prineslo drugi zaporedni naslov skupne zmagovalke svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji. Z rekordno bero točk v skupnem seštevku kombinacije je dosegla nekaj, kar doslej ni uspelo še nikomur. Vsemu temu je treba dodati še srebrno kolajno z evropskega prvenstva v balvanih in svetovnih iger v težavnosti, drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih in četrto mesto z evropskega prvenstva v težavnosti. Vse to ni ostalo neopaženo tudi v širši športni javnosti. Društvo slovenskih športnih novinarjev jo je uvrstilo na drugo mesto na izboru športnice leta 2017.

Najuspešnejši športni plezalec: Domen Škofic (ŠPO Radovljica)
Po lanski zmagi v skupnem seštevku svetovnega pokala mu zgodovinske sezone ni uspelo v celoti ponoviti. Tri finala na tekmah svetovnega pokala v težavnosti, od tega eno drugo mesto, so ob koncu sezone zadostovala za skupno četrto mesto. Na evropskem prvenstvu v težavnosti je pristal na petem mestu, z enakim rezultatom se je vrnil tudi s svetovnih iger.

Priznanje trenerjema: Gorazd Hren (Šaleški AO), trener Janje Garnbret, najuspešnejše športne plezalke v pretekli sezoni, in Roman Krajnik (PK Škofja Loka), trener Domna Škofica, najuspešnejšega športnega plezalca v pretekli sezoni.

Priznanja za vrhunske dosežke na tekmovanjih

Katja Kadić (PK Škofja Loka), ki se je dvakrat uvrstila v finale svetovnega pokala v balvanih in v skupnem seštevku osvojila sedmo mesto.
Mia Krampl (AO Kranj) za njeno premierno uvrstitev v finale tekme svetovnega pokala v težavnosti v Chamonixu.
Jernej Kruder (ŠPO Celje Matica) za dvakratni finale (od tega enkrat zmagovalne stopničke) na tekmah svetovnega pokala v balvanih in četrto mesto na evropskem prvenstvu v balvanih.
Vita Lukan (ŠPO Radovljica) za njeno premierno uvrstitev v finale tekme svetovnega pokala v težavnosti, poleg tega je v isti disciplini postala evropska mladinska prvakinja.
Mina Markovič (ŠPK Plus) za srebrno kolajno na evropskem prvenstvu v težavnosti. Poleg tega se je še šestkrat uvrstila v finale tekem svetovnega pokala v težavnosti in sezono končala na šestem mestu v skupnem seštevku.
Anže Peharc (AO PD Kranj) za bronasto kolajno na evropskem prvenstvu v balvanih.

Priznanja perspektivnim za rezultate na tekmah evropskega mladinskega pokala

Dominika Kodra (PK Kamnik) za bronasto kolajno na tekmi evropskega mladinskega pokala v balvanih v Sofiji.
Luka Potočar (ŠPO Radovljica) za bronasto kolajno na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti v Imstu.
Lučka Rakovec (ŠD Proteus) za bronasto kolajno na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti v Imstu.
Urška Repušič (ŠPO Kozjak) za zmago na tekmi evropskega mladinskega pokala v balvanih v Argentieru in skupno drugo mesto evropskega mladinskega pokala v balvanih ter za bronasto kolajno na tekmi evropskega mladinskega pokala v težavnosti v Ustru.

NAJUSPEŠNEJŠI v LEDNEM PLEZANJU

Najuspešnejši ledni plezalec: Janez Svoljšak (AO Kranj)
Janez Svoljšak je vsestranski plezalec in alpinist, obenem pa tudi naš trenutno najuspešnejši tekmovalec v lednem plezanju. Na tekmovanjih svetovnega pokala se redno uvršča med finaliste. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Franciji je s četrtim mestom za las zgrešil kolajno, zelo uspešno pa je nastopal tudi na tekmah svetovnega pokala. Štiri uvrstitve v finale so mu na koncu v skupnem seštevku prinesle sedmo mesto.

NAJUSPEŠNEJŠI v TURNEM SMUČANJU

Najuspešnejši turni smučar: Nejc Kuhar (TSO Jesersko)
Nejc Kuhar je vodilni slovenski turni smučar v preteklih desetih letih, hkrati pa dosega vrhunske rezultate tudi v gorskem teku. Je večkratni zmagovalec državnega pokala in državnih prvenstev v različnih kategorijah turnega smučanja, v svoji karieri je dosegel številne odlične rezultate na tekmovanjih najvišjega ranga – svetovnih in evropskih prvenstvih, tekmah svetovnega pokala idr. V letu 2017 izstopa predvsem šesto mesto na slavni Pierra Menti, osvojil je tudi naslov državnega prvaka v disciplini posamično.

Iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj z željo, da bodo tudi v letu 2018 sebe in nas navduševali z novimi dosežki, predvsem pa uspeli ohraniti jekleno voljo, predanost in strast, ki jih usmerjajo pri udejstvovanju na tako vrhunski ravni.
Vir: PZS.si

31.01.2018
Najuspešnejši v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju v letu 2017 - nadaljevanje


Medijske objave:
• Priznanja planinske zveze (TV Slovenija)
Davidova in Česen alpinista leta 2017 (MMC RTV Slovenija)
Radijski dnevnik (Radio Slovenija, od 25:32)
Planinska zveza razglasila najuspešnejše (Dnevnik) <> G-L
To so najbolj izstopajoči plezalni in alpinistični ... (Siol.net)
Nives Meroi in Roman Benet dobitnika ... (STA)
Planinska zveza Slovenije podelila priznanja ... 2017 (Friko.si)
Najuspešnejši v alpinizmu, ... v letu 2017 (Si21.com)
Najuspešnejši v alpinizmu, ... v letu 2017 (Morel)

Slovenske novice, 02.02.18

 

 

 

 

 



 

 

Fotografije: Tone Škarja, arhiv G-L

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti