Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinska zveza

Dnevnik - Gorazd Suhadolnik: ... razglasila najuspešnejše

Najuspešnejši v letu 2017 so alpinista Anastasija Davidova in Aleš Česen, športna plezalca Janja Garnbret in Domen Škofic, ledni plezalec Janez Svoljšak in turni smučar Nejc Kuhar.

Planinska zveza Slovenije je tradicionalno podelila priznanja za najvidnejše lanske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju. Najuspešnejša alpinistka preteklega leta je Nastja Davidova, ki je na odpravi v Kirgiziji skupaj s Splitčanko Ivo Božić opravila prvo žensko prosto ponovitev znane smeri Perestroika crack. Aleš Česen je lani plezal na več odpravah, njegov največji dosežek pa je bil vzpon po zahtevni prvenstveni smeri Vse ali nič na himalajski šesttisočak Arjuna, ki ga je opravil skupaj z Urbanom Novakom in Markom Prezljem (ki sta prejela priznanje PZS za posebne dosežke v alpinizmu). Najperspektivnejši alpinist 2017 je Žiga Oražem z zimsko ponovitvijo Walkerjevega stebra v Grandes Jorasses v navezi z Matijo Volontarjem.

Najuspešnejši plezalci v drugih kategorijah so isti kot leto prej. Najuspešnejša športna plezalka je še vedno Janja Garnbret, skupna zmagovalka svetovnega pokala 2017 v težavnosti in kombinaciji ter druga v balvanih z rekordnim številom točk in posameznih zmag v SP. Najuspešnejši športni plezalec ostaja Domen Škofic, lani četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti. Najuspešnejši ledni plezalec ostaja Janez Svoljšak, četrti na svetovnem prvenstvu 2017 v lednem plezanju, najuspešnejši turni smučar pa Nejc Kuhar, lani šesti na slavni tekmi Pierra Menta in državni prvak v disciplini posamično.

Priznanji za življenjsko delo sta prejela Rado Kočevar in France Zupan, alpinista prve povojne generacije, začetnice sodobnega slovenskega alpinizma, ki je dvignila mejo preplezane težavnosti v skali do zgornje šeste stopnje. Oba že globoko starejša od devetdeset let sta ne le čila in zdrava, ampak tudi živahna na kolesu in smučeh.

Alpinistično-plezalni večer na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so obogatili s predavanjem Nives Meroi in Romana Beneta, navdihujočega para, ki je preplezal vseh 14 osemtisočakov. Podelili so jima zlati častni znak PZS.


Medijske objave:
Priznanja planinske zveze (TV Slovenija)
Davidova in Česen alpinista leta 2017 (MMC RTV Slovenija)
Radijski dnevnik (Radio Slovenija, od 25:32)
Druga jutranja kronika (Radio Slovenija, od 9:16)
Planinska zveza razglasila najuspešnejše (Dnevnik)
To so najbolj izstopajoči plezalni in alpinistični dosežki lanskega leta #foto (Siol.net)
Nives Meroi in Roman Benet, najpomembnejši alpinistični par na svetu (Siol.net)
Nives Meroi in Roman Benet dobitnika zlatega častnega znaka planinske zveze (STA)
Planinska zveza Slovenije podelila priznanja najboljšim v letu 2017 (Friko.si)
Najuspešnejši v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju v letu 2017 (Si21.com)
Najbolj izstopajoči plezalni in alpinistični dosežki lanskega leta (NaProstem.si)
Najuspešnejši v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju v letu 2017 (Morel)

01.02.2018
Planinska zveza razglasila najuspešnejše
G-L: "Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo

Mark Prezelj in Urban Novak sta prejela priznanje za posebvne dosežke v alpinizmu, Aleš Česen je postal najuspešnejši alpinist 2017, Žiga Oražem pa najperspektivnejši alpinist. Nastji Davidovi, najusapešnejši alpinistki, se podelitve ni uspelo udeležiti. (Foto: Luka Cjuha)

Nagrajena Domen Škofic in Janja Garn bret (Foto: Luka Cjuha)

Kategorije:
Novosti ALP PLE SLO Vse objave

8 komentarjev na članku "Planinska zveza"

Franci Savenc,

Miha Habjan 03.02.2018 10:25 = Za meni

Živjo! / Nekaj kratkega, bo pa KA prirpavila pojasnilo izbora v naslednjih dneh. / lp / Miha

Dne 03. februar 2018 10:11 je Franci Savenc napisal/-a:

Miha: lahko pričakujemo kak komentar, dopolnilo ...

http://www.gore-ljudje.net/novosti/138827/#19700101010000

Srečno! / Franci Savenc


Marko Kern,

Ali se v gorah res pleza (in hodi in smuča in ...) zaradi nagrad?


Miha Habjan,

Živjo!

V pojasnilo. Skupina, ki je opravila izbor, je odločila v kategorijah najperspektivnejši alpinist, najuspešnejši alpinist in najuspešnejša alpinistka.

Glede priznanj za posebne dosežke v alpinizmu in dodatne obembe treh alpinistov pa je odločila sama in samo Komisija za alpinizem (KA). Da ne bi prišlo do napačnih zaključkov.

Na KA bomo v naslednjih dneh prirpavili dodatno pojasnilo glede izbora.

Želim in upam, da če se bo debata razvila, da bo v duhu strokovnosti, argumentov ter brez nepotrebnih (čustvenih ali drugih) vložkov. Hvala.

Lepo pozdravljeni, Miha Habjan, načelnik KA


Andrej Grmovšek,

Zakaj Komisija za alpinizem ignorira vrhunske plezalne vzpone, ki jih sama opredeljuje kot alpinistične?

Kot vsako leto je tudi letos Planinska zveza Slovenije izbrala najuspešnejše alpiniste, športne in ledne plezalce ter turne smučarje. Izbor so pripravile (KA) Komisija za alpinizem, KŠP (Komisija za športno plezanje) in KGŠ (Komisija za gorske športe). Izbor najboljših vzponov je predvsem v alpinizmu oziroma v netekmovalnih panogah »planinskih« športov, kot jih poenostavljeno imenuje predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, dejansko težka naloga.

Pa vendar. Ignoranca vrhunskega prvega »planinskega« prostega vzpona v alpinistični smeri Spomin v Anića kuku (8c, 300m) zelo očitno kaže, da komisija, ki je opravila izbor, ni kompetentna ali vsaj ni nepristranska. V ozadju so lahko osebne zamere, mnogo pa zagotovo doda tudi »sindrom alpinistične večvrednosti«, ki je pri nas še vedno prepogosto kritje za lastno plezalno manjvrednost.

Omenjenemu vzponu, vsaj upam da je tako, večina poznavalcev ne oporeka vrhunskosti, v njem pa je tudi nekaj izvirnosti in prvenstvenosti. Brez problema se v športno-vrhunskem smislu postavi ob bok vrhunskim vzponom športnih plezalcev v plezališčih in balvanih, vrhunskim alpinističnim vzponom v »zahtevnem« okolju ali dobrim dosežkom na tekmovanjih. Njegova »težava« je predvsem ta, da ga KA ne sprejema za »svojega« saj gre za plezalni vzpon v »prijaznem« okolju, prav tako pa je (zaradi svoje dolžine) izven »radarjev« KŠP, kaj šele KGŠ.

Vendar pa takšen vrhunski »planinski« vzpon nikakor ne bi smel spolzeti mimo vseh komisij in Planinske zveze. Komisije in krovna zveza bi morale skrbeti za razvoj in povezovanje vseh »planinskih« panog, ne pa za zatiranje nekaterih, kar posledično dosegajo z omenjeno ignoranco pri izbiranju svojih najuspešnejših športnikov. Natančneje, menim, da bi prav KA morala poskrbeti, da je pri njej registriran in kategoriziran alpinist, ki je opravil vrhunski vzpon, ki ga KA v skladu s svojimi pravili definira kot alpinističen, tudi realno ovrednoti in izpostavi. Zato Komisijo za alpinizem pozivam, da popravi svoj neustrezen pristop oziroma javno utemelji zakaj ignorira nekatere vrhunske plezalne vzpone, ki jih sama opredeljuje kot alpinistične.

Vsaj po mojem osebnem prepričanju si plezalec in vzpon zaslužita »priznanje za posebne dosežke«, najmanj pa vsaj omembo v »Oceni alpinistične sezone«.

Andrej Grmovšek


Matej Kucler,

Če so jih izbral, so jih z namenom. Če pa koga niso, je lahko na svoje dosežke zelo ponosen.


Maja Šuštar,

Pozdrav!

Za začetek velika pohvala Andreju Grmovšku, da je izpostavil dejstvo, kako je bil lahko spregledan tako velik dosežek, kot je prosto čez Spomin Luke Krajnca. Gre za zares vrhunski dosežek, kateri še mnogo let ne bo doživel ponovitve!

Sama pa imam vprašanja glede kriterijev izbora alpinistke leta. Za začetek naj povem, da Nastjo in njeno alpinistično pot globoko spoštujem, kot tudi vsa čast za opravljen vzpon v Perestroika crack! Vendar pa menim, da je bila alpinistična sezona 2017 druge kandidatke - Tjaše Jelovčan, neprimerljivo bogatejša, če citiram alpinistično sogovornico - sezona 2017 Tjaše Jelovčan je neponovljiva! Opravila je težje, številčnejše in bolj izpostavljene vzpone kot katerakoli alpinistka leta do sedaj. Žal ne na odpravi v Himalaji, temveč v domačih in evropskih hribih... Vem, da imajo pri izboru prednost vzponi v tujini in na višini... Vendar pa... Kako ima lahko prednost en sam močan vzpon v tujini/višini (resda gre za prvo žensko prosto ponovitev), pred širokim naborom močnih vzponov v domačih krajih? Kako so lahko manj vredne Tjašine prvenstvene smeri v Albaniji? Pravzaprav jih bilten sploh ne omenja, razen da je šlo za, citiram ' nekaj odličnih smeri v albanskih Prokletijah v navezi z Marijo Jeglič'. No, naj pojasnim, šlo je za dve PRVENSTVENI smeri v zelo izpostavljenem in krušljivem terenu, Politanke presenečenja, 1000 m, VII+ ter Vse za lepo rit, VII+, 400 m, nekaj dni za tem pa še prva prosta ženska ponovitev Kopja v Črni gori. Kako je lahko manj vredna prva prosta ponovitev (ne prva ženska, ampak prva overall prosta ponovitev!) izredno težkih in izpostavljenih smeri v naših hribih, kot sta Nebeška streha IX- (gre za oceno, ki so jo podali avtorji smeri, Tjaša jo je skromno nižala) in Psihomazohizem (Tjaša v objavi na AO Kranj ocene ni podala, prvotna ocena je VI+, A2, tako da si lahko le predstavljamo, kaj to pomeni prosto). Potlej so tu še prve ženske proste ponovitve težkih klasičnih smeri, kot je Srček z oceno IX, prva prosta ženska ponovitev Belega pajka VIII+, prosto čez Metropolis VIII+/IX-, Čingul maki VIII+/IX-,... Izpostavljam le težje smeri, ki ženski skalni alpinizem postavljajo ob bok moškemu, Tjašin seznam smeri v sezoni 2017, ki bi jih prav tako lahko omenjal Bilten (saj so primerljive z ostalimi tremi v Biltenu omenjenimi vzponi Nastje), pa je dooosti daljši...

Vem in se opravičujem - moj komentar ima čustven pridih. Tjaša je namreč moja prijateljica, njeno alpinistično pot z občudovanjem spremljam, še bolj pa občudujem njeno skromnost, saj svojih vzponov nikoli ne obeša na veliki zvon. Vendar pa... Ali ni ravno skupina, ki deluje na nacionalnem nivoju oziroma nacionalna panožna zveza tista, ki bi morala prepoznavati kvaliteto, in to tudi pri ljudeh, ki se niso pripravljeni prodajati z lastnimi hvalespevi? V ta namen tudi društva vsakoletno oddajajo seznam vzponov... Pa če pustimo zveneči naziv alpinistke leta na strani, saj si ga je Nastja prav tako pošteno zaslužila... Gre bolj za to, da pomembna dejanja, kot je Lukov Spomin in zgoraj omenjen kvaliteten nabor vzponov Tjaše ne smejo utoniti v pozabo! In da je potrebno ljudem, ki premikajo mejnike na področjih alpinizma, ki ne zajema odprav/tujine/višine, prav tako izreči temu primerno pohvalo. Ali res tako malo cenimo domače hribe in njihovo izpostavljenost? Vem, nisem na mestu, da bi smela presojati o pravilnosti dejanj nacionalne zveze, zato se opravičujem za kritično noto. Pojem alpinizma je širok in pogledov na to, kaj je najbolj kvalitetno, je veliko.... Vseeno pa bi rada javno povedala sledeče - Luka in Tjaša, vsa čast, za zvrst alpinizma, ki zanima mene, sta vidva največja zmagovalca leta 2017 in žal mi je, da vajina fantastična sezona v javnosti ni bila predstavljena tako, kot bi si to zaslužila!

Z lepimi pozdravi,

Maja Šuštar


Maja Šuštar,

PS: Komentar sem zapisala brez vednosti in potrditve glavne osebe, ki jo omenjam v zapisu, v podporo tovrstnemu razmišljanju pa so mi bili številni razgovori s plezalci in alpinisti, ki so spremljanji dogajanje v ženskem alpinizmu minule sezone.


Maja Šuštar,

PSS: S spoštovanjem in opravičilom do vseh bivših alpinistk leta odstranjujem stavek 'Opravila je težje, številčnejše in bolj izpostavljene vzpone kot katerakoli alpinistka leta do sedaj.' Zapisan je bil v efektu in historično ni bi bil dovolj dobro premišljen, zato vsekakor ne drži. Res pa je, da v naših krajih zmanjkuje skalnih smeri, ki bi omogočale prve proste in prve ženske proste ponovitve, saj ste predhodnice - vsa čast, že vse polezle v minulih sezonah. Ostajajo le redke težke ali izpostavljene linije, zato je za moje pojme Tjašin nabor smeri v letu 2017 zares zavidljiv.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti