Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

ALPINIZEM

Primorske novice: ... - Slovenec Silvo Karo v Trstu predstavil avtobiografijo

Dvignil je nivo
svetovnega alpinizma za eno stopničko

V petek je v prostorih trgovine Alpstation slovenski alpinist Silvo Karo predstavil svoj avtobiografski prvenec. Knjiga z zgovornim naslovom Alpinist je bila prvič predstavljena javnosti v tržaškem mestnem središču. Za mesto ob zalivu se je Karo odločil v prvi vrsti zaradi sponzorja, ki je v zadnjih letih podpiral slovenskega gornika svetovnega kova ter samo izdajo knjige.

Silva Kara je številnemu občinstvu predstavil drugi vrhunski slovenski alpinist Roman Benet. Gornik iz Trbiža je o svojemu kolegu dejal: »Silvo Karo je edinstven alpinist, ki pa ga je težko opisati. Opravil je vrhunske podvige in dvignil nivo svetovnega alpinizma za eno stopničko.« Knjigo, ki zaobjema celotno 40-letno Karovo kariero, je začel pisati že pred sedmimi leti. »Lani sem celo pomislil, da prijateljeva knjiga ne bo nikoli izšla,« je šaljivo zaključil Benet.

Besedo je nato prevzel glavni junak petkovega večera. Silvo Karo je najprej dejal, da o knjigi nikoli ni razmišljal resno, saj je začel plezati zgolj iz radovednosti. Pot ga je nato ponesla med naj večje svetovne alpiniste, zato je sledil nasvetom prijateljev, ki so mu svetovali, naj napiše knjigo o svojih podvigih. »V teku kariere sem spoznal, da bi lahko svoje izkušnje delil še z drugimi ljudmi. Zato sem začel redno pisati dnevnik in zbirati material svoje dolge alpinistične kariere,« je povedal Karo.

Alpinist doma iz Ihana pri Domžalah je knjigo predstavil s projekcijo fotografij, ki so prikazale glavne etape njegovega življenja. Najprej se je posvetil mladosti, prvemu vzponu na Triglav pri petnajstih letih in služenju vojaškega roka, na katerega ga vežejo lepi spomini. Nato je kariera profesionalnega alpinizma poletela na najbolj znamenite gore na svetu. Karo je v družbi soplezalcev Janeza Jegliča in Frančka Kneza (v svetu alpinizma so bili znani kot Trije mušketirji) preplezal številne prvenstvene smeri v Patagoniji: na Cerro Torreju, Fitz Royu in ostalih vrhovih v okolici. Večkrat se je podal na plezanje na mogočne granitne stene v Združenih državah Amerike, kjer je stalno dvigoval nivo svoje plezalne tehnike. V Himalaji je namesto mogočnim osemtisočakom namenil pozornost predvsem velikim stenam, kot sta Trango Tower in Bhagirathi. Veliko pa je plezal tudi v domačih Julijskih Alpah. Z leti in izkušnjami je tako izpilil svojo tehniko, da se je posvetil plezanju z minimalno opremo (t. i. light and fast).

Vse te izkušnje in pustolovščine je Silvo Karo, ki je še vedno aktivni alpinist, zbral v 304 strani dolgi knjigi. V svojo izdajo je vložil veliko energije. »Ponosno lahko priznam, da sem celotno knjigo napisal sam,« je zaključil Karo in dodal, da bodo v kratkem zaključili prevode knjige v italijanski, angleški, španski in poljski jezik. (ep)

28.01.2018
ALPINIZEM - Slovenec Silvo Karo v Trstu predstavil avtobiografijo

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti