Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bela grapa

AK Ravne: ... v Planjavi

V torek sta Belo grapo preplezala Matej Flis (Ak Ravne) in Grega Lačen (AK Črna), ki sta smeri naletela na sprejemljive plezalne razmere. Linija je v spodnjem ključnem delu dobro zalita, je pa potrebno nekajkrat potulati, ker jo prekinjajo skalni pasovi. Malo manj sta bila zadovoljna z možnostjo varovanja, saj je bilo premehko, da bi vijaki grabili. Tako so bili raztežaji bolj na runout.

Objava iz FRIKO.SI  


Friko.si: 25.01.2018 - 18:21
Flis in Lačen preplezala Belo grapo v Planjavi

Dobrih 40 let je že tega, ko sta Franček Knez in Jože Zupanc v najdaljši steni Kamniško-Savinjskih Alp preplezala Belo grapo.

Za vzpon sta potrebovala dva dni in markantna snežno-ledna linija v Planjavi je dobila oceno 90°/45°/80°. Smer je v naslednjih desetletjih postala prestižna tarča zimskega alpinizma v naših Alpah in do današnjih dni (marsikdaj zaradi suhim zim) skozi spustila le nekaj deset navez. Še v začetku 21. stoletja je bila v stenah nad Logarsko dolino med tovrstnimi smermi od nje verjetno težja le znamenita Ledenka. Danes nosi oceno V/4, M in s svojimi 1000 metri novim generacijam še vedno predstavlja “grand course” naših sten.

V torek sta Belo grapo preplezala Matej Flis (Ak Ravne) in Grega Lačen (AK Črna), ki sta v smeri naletela na sprejemljive plezalne razmere. Linija je v spodnjem ključnem delu dobro zalita, je pa potrebno nekajkrat potulati, ker jo prekinjajo skalni pasovi. Malo manj sta bila zadovoljna z možnostjo varovanja, saj je bilo premehko, da bi vijaki grabili. Tako so bili raztežaji bolj na runout.

Vir in fotografije: Grega Lačen.

 25.01.2018


 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti