Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinca omahnila

Dnevnik - Miran Šubic: ... v južni steni Špegovca
Slovenske novice: Izgubljena rokavica usodna za alpinista pripravnika

Danes [23.01.2018] so slovenske gore terjale prvo žrtev v letošnjem letu. Med plezanjem nad Jezerskim se je plezalcema izpulil klin in zgrmela sta nekaj deset metrov v globino. Eden je umrl na kraju nesreče, drugi je imel srečo, da je njegov telefon deloval, poklical je na pomoč in posredovali so vojaški in policijski helikopter ter reševalci z Jezerskega.

Statistika Gorske reševalne zveze Slovenije postreže s podatkom, da je 23. januarja pred desetimi leti Špegovec nad Jezerskim terjal smrtno žrtev zaradi padca (v bližini, okoli slapu Čedca, se je tudi oktobra 2014 smrtno poškodoval planinec), danes pa se je na enak datum zgodila tragična nesreča dveh plezalcev, eden je po padcu umrl. »Gre za južno steno Špegovca, za plezalno smer Izgubljene rokavice, kjer naj bi po naših ugotovitvah plezala dva ustrezno opremljena plezalca. Pri vrvnem spustu je očitno popustil klin ali več klinov in zgrmela sta v globino. Eden je kljub poškodbam zmogel poklicati reševalce, drugemu pa žal ni bilo pomoči,« nam je povedal Drejc Karničar iz GRZS Jezersko. Okoliščine bo sicer razjasnila policijska preiskava nesreče, v kateri naj bi bil od 20 do 30 let star plezalec huje ranjen. Imel je srečo tako pri padcu kot tudi pri vzpostavitvi zveze z dolino.

Omenjena plezalna smer, kjer se je po do zdaj znanih podatkih zgodila tragedija, ne spada med posebno zahtevne, očitno pa je bil vzrok za nesrečo izdrt klin. Letos so imeli gorski reševalci že 24 posredovanj, lani jih je bilo 452, ko je v različnih nesrečah umrlo 16 gornikov in 12 drugih ponesrečencev. Gorski reševalci vedno znova ponavljajo nasvet pred obiskom gora: ustrezna oprema ter upoštevanje vremenskih in drugih razmer sta zlasti pozimi še nujnejša. Čeprav je v teh dneh vreme dokaj lepo, zimska narava rada postreže z neugodnimi presenečenji.

Pred dnevi jo je nad Krvavcem srečno odnesel turni smučar, ki je sprožil plaz, tokrat sta bila v gorski nesreči udeležena plezalca – obakrat pa je k reševanju odločilno prispeval telefon oziroma možnost, da je ponesrečenemu uspelo poklicati pomoč.


Slovenske novice, 25.01.2018:
Izgubljena rokavica usodna za alpinista pripravnika

Blizu slapu Čedca na Jezerskem naveza dveh alpinistov padla v globino Smrtno se je ponesrečil Dragomir Grče, ranjen Andreas Luka De Reggi

Špela Ankele, Boštjan Fon
ZGORNJE JEZERSKO ►Policija je sporočila, da se je v torek okrog poldneva na Jezerskem zgodila gorska nesreča, v kateri se je 42-letni plezalec smrtno ponesrečil, njegov 28-letni soplezalec pa se je ranil, zato so ga s helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.
Zgodilo se je v steni blizu slapa Čedca, in to v trenutku, ko sta se plezalca z vrvjo in plezalno opremo spuščala čez skalni skok. Popustilo je varovališče in naveza iz Ljubljane je padla v globino.
 
Kot smo izvedeli, so imeli gorski reševalci kar precej težav pri določitvi točne lokacije nesreče, kajti iz besed poškodovanega, ki je sprožil klic na 112, so sprva razbrali, da se je zgodila pod Ravensko Kočno. Helikopterska ekipa, ki je teren pregledovala iz zraka, ju ni opazila tam, marveč v Makekovi Kočni. Točneje, mlajši, 28-letni Andreas Luka De Reggi, ki je poklical na pomoč, ter okoli petnajst let starejši Dragomir Dragan Grče, ki je ob padcu umrl, sta bila na južnem pobočju Špegovca, na območju plezalne smeri, imenovane Izgubljene rokavice.

Poleg ekipe za gprsko reševanje v helikopterju se je na teren podalo še šest gorskih reševalcev z Jezerskega, ki jih je vodil Drejc Karničar, poveljnik postaje GRS Jezersko.

Skupaj s pripadniki gorske enote policije so ob vznožju stene, kjer sta po padcu obstala plezalca, oskrbeli poškodovanega ter ga pripravili za transport do zdravstvene ustanove, nato pa prevzeli še pokojnega in ga prepeljali v dolino.

Lani so naše gore po podatkih Gorske reševalne zveze vzele 16 gornikov, leto prej jih je v slovenskih hribih umrlo 23. Letošnja prva žrtev se je v preteklosti že znašla v izjemno nevarnem položaju v ostenju.

Reševanje omenjenega in njegove soplezalke Neve Capuder je potekalo februarja 2009 na Bovškem. Takrat se je pripravniška naveza Capuder-Grce podala v Zeleni žleb na Rombon, 2208 metrov visok vrh severno od Bovca, ki se drži Kaninske skupine, zvečer pa posredovala informacijo o svojih težavah v steni. Helikopter ju je pobral na vrhu Rombona, čeprav sta zaradi lepega vremena kanila sestopiti sama in sta pomoč sprva zavračala.

Takrat je Grče plezal sedmo leto, kot je povedal, si vzponov ni beležil: »Alpinizem mi predstavlja subkulturo, ne kariere, zaradi tega sem še zmeraj trmasti pripravnik in plezam nepomembne smeri.« Žal je bila smer Izgubljene rokavice zanj usodna.

24.01.18 20:30
Planinca omahnila v južni steni Špegovca


Južna stena Špegovca v bližini slapu Čedca nad Jezerskim je bila včeraj po natančno desetih letih spet usodna za planinca. (Foto: PU Kranj)


 

Nekoč najvišji slap
Slap Čedca nad Zgornjim Jezerskim je bil še pred devetimi leti najvišji slovenski slap, saj je voda prek skal padala 138 metrov v globino. Napajal seje s snežnico izpod 2540 metrov visoke Jezerske Kočne in 2126 metrov visokega Velikega kupa. Najbolj izrazit je bil od konca aprila do začetka julija, ko se je topil sneg nad njim, takrat in ob večjem deževju je postal dvopramenski. Voda je pod njim poniknila v melišču in se skobacala na plan kot Mlinaršica. Profesor Anton Ramovš je v 80. letih prejšnjega stoletja v knjigi Slapovi Slovenije zapisal, da je Čedca po nastanku med najmlajšimi na Slovenskem in da so mu dnevi šteti. Devetnajstega maja 2008 ponoči seje eden od simbolov Jezerskega znašel pod podiranjem kamenja, delovanje zemeljskih silnic nad predelom slapa se je nadaljevalo do 11. junija tistega leta, ko seje v dopoldanskih urah zrušila stena pod Škofovo glavo, prek katere je tekel slap. Čedca seje zmanjšala le na 20 metrov prostega pada.

Čedca že zahtevala smrtno žrtev
Šestega oktobra pred štirimi leti se je 58-letni Ljubljančan Branko Peče sredi dopoldneva namenil po brezpotju čez območje Čedce na Vratca in do Češke koče. Ustavil se je pri gozdarjih, z njimi pokramljal jn odšel naprej. Po dobri uri in pol so gozdarji iz smeri Čedce zaslišali krike. Pečetu je najbrž spodrsnilo na prehodu v grapo in padel je v prepad. Truplo so našli gorski reševalci.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti