Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Na vrhu gora,

... blizu neba - razstava, ki bo v Slovenskem planinskem muzeju na ogled  do 31. maja 2018 - Še štirje vodeni ogledi z demonstracijo

Zanimivosti o nastanku mavrice, glorije, sončnega vzhoda in zahoda, haloja, sončnih cest, strel, pa  o modrini neba v gorah in o izkušnjah planincev ob srečanju s temi pojavi ...

Na vodenih ogledih boste vse to delili z avtorjema razstave, kustosinjo pedagoginjo Natalijo Štular in profesorjem fizike Goranom Iličem, ki bo poskrbel tudi za zabavno demonstracijo spremljajočih fizikalnih poskusov.


V petek, 10. novembra 2017, je bilo ob 18. uri v Slovenskem planinskem muzeju odprtje razstave o svetlobnih pojavih Na vrhu gora, blizu neba.

Poleg fotografij s fotografskega natečaja, ki je potekal dobro leto, je avtorica Natalija Štular, kustosinja pedagoginja ob soavtorstvu fizika Gorana Ilića pripravila poučen in vizualno zanimiv prikaz svetlobnih pojavov v gorah. Le-te poleg didaktičnih opisov, fotografij in umetniških risb plastično prikazujejo tudi preprosti fizikalni poizkusi.

Posebej privlačne so izbrane najboljše fotografije natečaja – fotolova z naslovom Ujemi mavrico, če moreš.

Večer je s predstavitvijo sistema za beleženje udarov strel Scalar obogatil Goran Milev iz Elektroinštituta Milan Vidmar iz Ljubljane. Predsednik žirije za izbor nagrajencev fotolova Aleš Zdešar je predstavil potek ocenjevanja in zmagovalce. Romeo Černuta, Aleš Krivec in Miljko Lesjak so prejeli praktične nagrade, ki jim bodo omogočile nove fotografske izzive.

Največ všečkov na facebooku je prislužila fotografija Bogdana Trinkausa.
Nagrade za zmagovalce fotolova so poleg muzeja prispevali: PD Tolmin – jamarska sekcija, PD Ljubljana Matica, Hit Korona Kranjska Gora, E-fotografija in Foto Vidmar.

Razstavo je s prijaznim nagovorom odprla državna sekretarka Ministrstva za kulturo RS Damjana Pečnik. Razstavo dopolnjuje projekcija vseh fotografij, ki so prispele na natečaj. Nadvse privlačni in zanimivi pa so preprosti fizikalni poizkusi, ki vabijo obiskovalce k odkrivanju novega.
Vabljeni vse do konca maja 2018.

...02.2018
Na vrhu gora, blizu neba


G-L, 29.10.17: Znani so nagrajenci fotolova
G-L, 05.11.17: Na vrhu gora, blizu neba


 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti