Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Življenje je življenje ...

 18.01.2018


Zadnji metri do cerkve Imena Marijinega na Sveti planini / Foto: Jelena Justin 


Razgled s Svete planine/Partizanskega vrha na Javor, spodaj je Gostišče na Planini, v ozadju pa Čemšeniška planina / Foto: Jelena Justin


Neoznačena prečna pot mimo Doma pod Javorjem / Foto: Jelena Justin

torek, 30. januar 2018, ob 05:28, Urednik G-L, ogledov: 754

Gorenjski glas - Jelena Justin: Sveta planina/Partizanski vrh (1011 m) in Javor (1132 m) 

…  oziroma v originalu Leben heisst Leben je leta 1987 pela skupina Laibach iz Trbovelj.
Tokrat bomo obiskali osrčje Zasavskega hribovja. Vrhu je bilo ime v polpretekli zgodovini spremenjeno, danes mu večina domačinov pravi kar Planina ...

Ko je visokogorje zaradi snežnih razmer nevarno za obisk, nam prav pridejo hribi z nižjo nadmorsko višino, ki pa so lahko ravno tako prijetno strmi, z nekaj iznajdljivosti pa si ture lahko naredimo tudi malce daljše. Tokrat bomo prehodili krog nad Trbovljami in še enkrat spoznali, da je Življenje res Življenje, če ga preživljamo na svežem zraku.

Zapeljemo se v Zasavje, do Trbovelj, do njihovega središča. Nadaljujemo naprej, v smeri Prebolda, do Gornjih Trbovelj, kjer v semaforiziranem križišču, pri Komunalnem podjetju, zavijemo levo. Nadaljujemo po cesti, in ko zagledamo kapelico, skušamo nekje parkirati. Pri kapelici opazimo ozko vzpenjajočo se cesto in tudi smerokaz za Sveto planino. Strm, asfaltiran klanec na začetku poti nas vodi mimo naselja hiš, višje pa preide na travnata pobočja, kjer se povzpnemo do zadnjih hiš. Sledi vzpon po kolovozu, ki nas višje ponovno pripelje do hiš. Smo v Planinski vasi. Spet dosežemo asfaltirano cesto, z leve se nam priključi pot iz Spodnjih Trbovelj. Sledimo kolovozu, mimo zadnjih hiš ob robu gozda. Hitro dosežemo razpotje, kjer piše levo Sveta Planina, a jaz predlagam, da gremo desno, po kolovozu naprej. V okljukih se začnemo dvigati, ponekod precej strmo. Višje dosežemo travnik, ki ga prečimo ob desnem robu. Hitro zagledamo cerkev na Sveti planini, cerkev Imena Marijinega. Na nadmorski višini 985 m je najvišje ležeča cerkev v Ljubljanski nadškofiji. Do vrha Svete planine oz. Partizanskega vrha nas loči le še nekaj minut. Vrh in vas Čebine pod njim imata izreden pomen za NOB, zato so hrib leta 1955 preimenovali v Partizanski vrh. Leta 2002 so se domačini na referendumu odločili, da vrnejo vrhu nekdanje ime, Sveta planina. Na razglednem vrhu se lahko usedemo na klopco in uživamo v razgledu na bližnji Javor, mrzlico, Kum ter zahodni del Posavskega hribovja. Ob lepem vremenu se vidijo Kamniško-Savinjske Alpe in Julijci.

Pod vrhom je gostinski lokal, kjer je tudi žig Posavske planinske poti. Predlagam, da z vrha sestopimo do doma, od tam pa potem nadaljujemo še na Javor, kamor ne vodi nobena označena pot. Po desnem robu travnika se povzpnemo po strmini navzgor, nato travnik prečimo. Ko dosežemo gozd, sledimo kolovozu, ki se na vrh Javorja povzpne z nasprotne strani. Ponekod strm vzpon nas žal ne nagradi z nobenim razgledom, saj je vrh gozdnat. Naj zaupam, da se da z Javorja čudovito smučati, saj so travniške površine enkratne za vijuganje. Z vrha sestopimo na severno stran in se spustimo do Planinskega doma Vrhe. Hodimo po travniškem pobočju, kjer je bila ob mojem obisku tona pršiča, nedotaknjenega, deviškega. Od Planinskega doma na Vrheh se po cesti začnemo spuščati proti Čebinam. Po približno 20 minutah zavijemo levo proti Planinskemu domu pod Javorjem, nato pa po prečnem kolovozu, neoznačenem, po južnem pobočju Svete planine, dokler ne dosežemo markirane poti, ki nas pripelje nazaj v Planinsko vas. Od tam se lahko po poti vzpona vrnemo na izhodišče, lahko pa turo podaljšamo še na Tabor, Klek in Klečko, kar nam bo vzelo dodatni 2 uri.

Nadmorska višina: 1132 m
Višinska razlika: 835 m
Trajanje: 5 ur
Zahtevnost: 2 / 5

eXTReMe Tracker